A külföldi nézők kizárva, a szponzorok képviselői viszont ott lehetnek a tokiói olimpián

Tokio 2020
This picture shows the Olympic Rings displayed at the Japan Sport Olympic Square beside the new National Stadium, still under construction, in Tokyo on July 23, 2019, nearly one year before the start of the Tokyo 2020 Olympic Games. (Photo by Kazuhiro NOGI / AFP)
Vágólapra másolva!
A japán kormány sajtóhírek szerint kedden úgy döntött, külföldi nézők nélkül rendezik meg a nyárra halasztott tokiói olimpiát és paralimpiát, de a szponzorok képviselői előtt nyitva lehet az ajtó - közölte több forrás is. 

Az asahi.com beszámolója szerint a japán kormány tisztviselői továbbra is fontolgatják annak lehetőségét, hogy

megfeleljenek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azon kérésének, hogy beengedjék a tokiói játékokra a sportesemény vállalati szponzorai által meghívott külföldi látogatókat.

A japán kormány és a tokiói olimpia szervezőbizottsága konszenzusra jutottak abban, hogy az új koronavírus-járvány megnehezíti a külföldi látogatók beengedését a júliusban tervezett eseményre.

A külföldi szurkolók beutazásának tilalmáról hivatalos döntés várhatóan az olimpiai fáklyafutás kezdete előtt, március 25-én lesz.

Előtte a japán kormány és a szervezőbizottság még márciusban egyeztet a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) és a további érintettekkel az ügyben.

A szponzorok képviselői előtt nyitva lehet az ajtó Tokióban Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

A hírek szerint egyébként mintegy 1 millió jegyet különítettek el a külföldön élők számára. Szuga Josihide miniszterelnök és a kormánya az olimpiát szerette volna felhasználni a turizmus fellendítéséhez, amely a tavalyi pandémia kezdete óta nagyot zuhant. Azonban úgy néz ki, erről le kell mondania.

A külföldi nézők belépésének tilalmáról azért döntöttek, mert Japán jelenleg el van zárva minden külföldi turista előtt, ráadásul a hazai közvélemény aggodalma növekszik az új koronavírus Japánban terjedő variánsaival kapcsolatban.

A kormány emberei folytatják a konzultációt a NOB-bal a szponzorok képviselőinek azon számáról, akiket érdekelhet az eseményen való részvétel.