Vágólapra másolva!
Az olimpiai kvalifikációs bakui cselgáncs-világbajnokság hétfői napján a 90 kilogrammos Tóth Krisztián óriási csatában elveszítette a japán Nagaszava Kenta elleni bronzmérkőzést, így ötödik lett.

A 2014-ben vb-ezüstérmes Tóthra - aki egy hónapja megnyerte a budapesti Grand Prix-t - az elődöntőben a spanyol Nikoloz Sherazadishvili várt, akit mind a négy eddigi meccsükön legyőzött. Legutóbb Budapesten találkoztak egy hónappal ezelőtt a Papp László Sportarénában rendezett GP-viadalon, s a Pénzügyőr sportolója akkor az elődöntőben bizonyult jobbnak. A grúziai születésű rivális idén aratta pályafutása eddigi legnagyobb sikerét azzal, hogy harmadik lett a tel-avivi Európa-bajnokságon.

A 24 éves Tóth úgy állt ki az elődöntőre, hogy hétfőn már négy hosszabbításos meccs volt a kezében-lábában, de egyik ellenfele sem tudott még akciót bemutatni rajta. Az Eb-ezüsttel és -bronzzal is büszkélkedő magyar két intést kapott a rendes mérkőzésidőben, amely kiegyenlített küzdelmet hozott. A hosszabbításban Sherazadishvilit is figyelmeztette a bíró, majd

2 perc 17 másodperc elteltével a spanyol megkontrázta Tóth támasztott válldobását, és egy hátsó gáncsra kapott ipponnal nyert.

Hatalmas csata után maradt le az éremről Tóth Krisztián a cselgáncs-világbajnokságon Forrás: Sputnik/Pavel Lisitsyn

A tavalyi, budapesti vb-n ötödik magyarra a bronzmérkőzésen a japán Nagaszava Kenta várt.

A 2014-ben vb-ezüstérmes Tóthra - aki egy hónapja megnyerte a budapesti Grand Prix-t - hatodik mérkőzésén a japán Nagaszava Kenta várt, akitől mindkét eddigi mérkőzésükön kikapott. A hozzá hasonlóan 24 éves ázsiai dzsúdós tavaly azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a tokiói és a jekatyerinburgi Grand Slam-viadalt is megnyerte, majd a Mesterek Tornáján harmadik lett Szentpéterváron - az utóbbi két verseny helyosztóján éppen Tóthot verve.

Harmadik találkozójukon az ázsiai dzsúdós 27 másodperc elteltével vazaarit kapott egy lábszárátforgatásra, míg a Pénzügyőr sportolója hasztalanul próbálkozott a védjegyének számító támasztott válldobással, ráadásul gyakran kapott fájdalmas arccal a bordájához. Az Eb-ezüsttel és -bronzzal is büszkélkedő magyar 45 másodperccel a mérkőzésidő letelte előtt vazaarit érő hátsó gánccsal egyenlített, így jöhetett az aranypontig tartó hosszabbítás. Tóth válldobásai továbbra sem jártak sikerrel, egyre fáradtabban mozgott, majd

a csata 3:43 percnél dőlt el, amikor Nagaszava megkontrázott egy dobást, és vazaarival nyert.

"Hat golden score-os meccsem volt, meg vagyok elégedve magammal, mert mindent kiadtam magamból, ma ez erre volt elég" - kezdte értékelését az MTI-nek. "Azért fogtam a bordámat, mert az egyik ellenfelem keze egy esésnél alám került, és megreccsentette, de nem hiszem, hogy eltört. Nehéz megfogalmazni, hogy az elődöntő vagy a bronzmeccs miatt vagyok-e csalódottabb, rengeteg dolog kavarog még a fejemben."

A japán Araj Csizuru megvédte tavaly Budapesten szerzett címét női 70 kilogrammban az olimpiai kvalifikációs bakui cselgáncs-világbajnokság hétfői napján. Férfi 90 kilóban az elődöntőben Tóth Krisztiánt legyőző spanyol Nikoloz Sheradazishvili diadalmaskodott.

Eredmények:
férfiak:
90 kg, világbajnok:
Nikoloz Sheradazishvili (Spanyolország)
2. Asley Gonzalez (Kuba)
3. Axel Clerget (Franciaország) és Nagaszava Kenta (Japán)
...5. Tóth Krisztián

nők:
70 kg, világbajnok:
Araj Czizuru (Japán)
2. Marie Eve Gahie (Franciaország)
3. Yuri Alvear (Kolumbia) és Ono Joko (Japán)
...Gercsák Szabina és Lőrinc Renáta helyezetlen