Vágólapra másolva!
Élete legnehezebb döntését hozta meg 2004-ben Czene Gábor: motorbalesetét követően választania kellett, hogy amputálják-e a lábát, vagy sem. Az akkor 25 éves fiatalember fájdalmas, ám racionális döntést hozott, és az amputáció mellett döntött, mára pedig országos bajnok egy speciális végtagpótlással – számolt be a Blikk. 

„A balesetet követően egy darabig még megvolt a lábam, viszont egy váratlan fertőzés miatt azonnali döntést kellett hoznom. Választhattam volna a bizonytalan végkimenetelű kezeléseket, de máshogy döntöttem. Azt sem tudtam, milyen következményei lesznek annak, hogy elveszítem a lábam" – emlékszik vissza Czene Gábor a lapnak. Hosszú évekig azt hittem, a sport terén csak az úszás jöhet számításba, ezért

– folytatta a sportoló.

Hős lett az amputált lábú magyar triatlonista, Czene Gábor Forrás: Blikk

Így került a szegedi OrtoProfilhoz, ahol Varjú Tamás csapata megálmodta, hogy hogyan segíthetné Gábort egy új, futásra is alkalmas pótlás.

„Gábor protézise nagyon speciális: szénszálból készült, hogy nagyon rugalmas legyen, és titánium alkatrészeket tartalmaz, mert az a legstabilabb, legjobban terhelhető fém. Ez kifejezetten egy futóláb, hétköznapi viseletre nem alkalmas. A pótlást időről időre tökéletesítjük Gábor tapasztalatai szerint" – magyarázta Varjú Tamás, az OrtoProfil-Alföld Kft. ügyvezetője.

Czene Gábor pedig az egyre komolyabb kihívások mellett egy nemes célt is meg akar valósítani.

„Szeretnék segíteni a frissen amputált embereknek, hogy legyen egy példa előttük, aki elmondja nekik, mire számíthatnak. Küldetésem, hogy támogassam sorstársaimat – mondta Gábor, aki legutóbbi versenyén, az Extreman Nagyatád Triatlonon például 3,8 kilométert úszott, 180 kilométert tekert, 42 kilométert futott, mindezt pedig a teljesen egészséges emberek időhatárán, azaz 16 órán belül.