Vágólapra másolva!
Egy héttel a párizsi világbajnokság rajtja előtt pénteken este Zürichben rendezik meg az atlétikai Golden League-sorozat ötödik versenyét. A GL egymillió dolláros fődíjáért már csak a mozambiki Maria Mutola van versenyben, akinek Zürich után még szeptember 5-én Brüsszelben kell nyernie 800 méteren, és akkor "bankot robbant".

A Golden League-versenyek közül kétségkívül a zürichinek van a legnagyobb varázsa, ami bizonyosan összefüggésben van azzal is, hogy a svájciak mindig komoly költségvetéssel dolgoznak. Jelenleg hozzávetőleg 5 millió svájci frankból gazdálkodnak, és nem spórolnak a rajtpénzekkel. A Weltklassén évről évre ott vannak a világ legjobbjai. Kezdve az első versenytől, amikor 1928-ban még a finn futógépnek, Paavo Nurminak tapsoltak a nézők.

A Letzigrund stadionban, a zürichi "ékszerdobozban" eddig 19 világcsúcsot értek el, s a nagy nap 1997-ben volt: ekkor 3000 m akadályon a kenyai Wilson Boit Kipketer, 800-on a dán színekben versenyző exkenyai Wilson Kipketer, 5000-en az etióp Haile Gebrselassie futott világrekordot. Ma már egyik csúcs sem él, de 800-on mégis W. Kipketer, 5000-en Gebrselassie a csúcstartó. Amikor tavaly 3000 m akadályon a marokkói Brahim Boulami 7:53,17 perc alatt ért célba, ez is világrekord volt, de a versenyző megbukott a doppingvizsgálaton. A sors fintora, hogy így is Boulami a rekorder, csak éppen a régi csúcsával, 7:55,28-cal.

A tavalyi zürichi krónikából számunkra az a legfontosabb, hogy a férfi diszkoszvetést Fazekas Róbert nyerte. Európa-bajnokunk pénteken is indul, mint ahogyan legnagyobb riválisai, az ötszörös világbajnok német Riedel és az olimpiai bajnok litván Alekna is. A Weltklasse mezőnyében még egy magyar lesz, az Eb-4. Varga Judit 1500-on áll rajthoz.

A svájci viadalon - amely gyakorlatilag az utolsó nagy verseny a jövő szombaton Párizsban kezdődő világbajnokság előtt - 13 világbajnok áll rajthoz, ám a nézők legnagyobb bánatára éppen a 100 méteres férfi síkfutás három ásza, az olimpiai bajnok Maurice Greene, a világrekorder Tim Montgomery és az Európa-bajnok Dwain Chambers nem vállalta a fellépést. Indul viszont 1500-on kisebb hátsérülése után a háromszoros világbajnok, világcsúcstartó marokkói Hicham el-Guerrouj, 800-on a már említett Wilson Kipketer, 400 m gáton a világbajnok dominikai Sánchez, 3000 akadályon Wilson Boit Kipketer, gerelyhajításban az olimpiai bajnok cseh Zelezny.

A nőknél 800-on természetesen rajthoz áll az olimpiai bajnok mozambiki Maria Mutola, aki már csak egyedül van versenyben a GL egymillió dolláros fődíjáért. Ha még szeptember 5-én Brüsszelben is győz, akkor "bankot robbant". Zürichben 3000-en fut az olimpiai bajnok román Gabriela Szabo, 100 m gáton a háromszoros világbajnok amerikai Devers, aki 1992-ben és 1996-ban 100-on volt olimpiai bajnok. S most csak kivonatosan böngésztünk a rajtlistákról...

Fábik Tibor