Megalázott, zokogó izlandiak, őrjöngő magyarok minden idők egyik legjobb kézimeccse után

München, 2024. január 16. A magyar válogatott játékosai a Himnuszt éneklik, miután csapatuk 33-25-re legyőzte Izlandot a csoportkör harmadik fordulójában a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon a müncheni Olympiahalléban 2024. január 16-án. A magyar csapat veretlenül, a maximális két ponttal jutott középdöntőbe. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Minden idők egyik legjobb teljesítményét nyújtotta a magyar férfi kézilabda-válogatott kedden este Münchenben Izland ellen. A 33-25-re megnyert mérkőzés után a sápadt és zokogó izlandi játékosok adták meg a keretét annak a képnek, amelyen a tomboló-őrjöngő magyarok ünnepeltek. Bent vagyunk Európa legjobb 12 csapata között, de ezzel a játékkal még sokra mehetünk. A középdöntőben csütörtökön 15.30-kor kezdünk Ausztria ellen. 

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Münchenből.

Egészen elképesztő érzések tomboltak azokban az emberekben, akik olyan szerencsések voltak, hogy a helyszínen, élőben láthatták a magyar férfi kézilabda-válogatott csodás teljesítményét Izland ellen.

Kezdés Ausztria ellen

Kedden késő este kialakult a magyar válogatott középdöntőbeli menetrendje. Ez a következőképpen fest.
2024. január 18. csütörtök, 15.30: Magyarország-Ausztria
2024. január 20. szombat, 18.00: Magyarország-Horvátország
2024. január 22. hétfő, 20.30: Magyarország-Németország
2024. január 24. szerda 18.00: Magyarország-Franciaország

Az, hogy a magyar csapat így tudott játszani egy skandináv ellenféllel szemben, olyan tett, amire sokáig emlékezni fogunk.

Olyan dolog történt Münchenben, amire nem volt ember, aki számítson.

Örömmámorban úszó magyar drukkerek Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sven Hoppe

Boldog magyar játékosok

Bánhidi korai kiválása után érte is játszottunk, ez nem nyomott össze minket. Nyilván most az ember keresi a szavakat, de ezt megélni mindig nagyon jó. Ugyanolyan szerényen kell menni tovább, ahogy eddig. Csak ebben az esetben lehet nagyot álmodni, de az, ami most történik velünk, elmondhatatlan jó érzés" - mindezt Ancsin Gábor nyilatkozta az Origónak.

Rosta Miklós így vélekedett: "Keressük a szavakat arra, hogy mi történt velünk ezen az estén. Az biztos, hogy egy rendkívüli védekezést tudtunk feltenni a pályára, ezt fejeltük meg egy óriási kapusteljesítménnyel.

Rosta Miklós zseniálisan helyettesítette Bánhidi Bencét Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sven Hoppe

Kaptunk pár bosszantó gólt, de ez sem volt elég, hogy megtörjenek bennünket. Azt gondoltuk, hogy nyerünk, úgy voltunk vele, hogy verjük meg őket, ahogy csak tudjuk. Ebből a szemponból ez a 8 gól nagyon szép eredmény.

Lékai Máté 12 évvel ezelőtt részese volt annak az óriási győzelemnek Izland ellen, amely a londoni olimpia negyeddöntőjében született. Mégsem lehet ezt a mostani meccset azzal összevetni. "Ez egy fantasztikus meccs volt. A védekezésünk az egész meccsen nagyon jó volt, a második félidőben meg a támadójáték is felnőtt ehhez.

(Imre Bence édesanyja Kökény Bea, a magyar női kézilabda-válogatott irányítója, édesapja pedig Imre Géza olimpai ezüstérmes vívó.) De mindenki mindent kiadott magából. Nem volt hibapont a játékban. Bánhidi Bence kiválása sem zavart meg minket. Ha egyesével megnézzük a játékosokat, lehet, hogy nem mi vagyunk a világ legjobbjai, de csapatként odaérhetünk bárhova. Nézze meg mindenki Rosta Miklós teljesítményét, aki tökéletesen pótolta Bánhidit. Most csak egyet tudunk mondani: mi mindent megteszünk."

Imre Bencéről mindenki csak szuperlativuszokban beszélt. "Fiatal vagyok, most kell a földön maradnom, de nem hiszem, hogy elszállnék.

Imre Bence támadja az izlandi kaput Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sven Hoppe

Ez hihetetlen meccs volt, flow-ba került az egész csapat.

Megnyertük a párharcokat, nagyon szép este volt ez. Most Ausztria jön, amely azért kiejtette a spanyolokat, erre nagyon oda kell figyelni."

Máthé Dominik: "Azt játszottuk, amit az edző kért, s

Négy nagyon nehéz meccs áll előttünk.

A magyar válogatott játékosai ünnepelnek, miután csapatuk 33-25-re legyőzte Izlandot a csoportkör harmadik fordulójában a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon a müncheni Olympiahalléban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Szerintem senki sem számított arra, ami itt törént. Nekünk a védekezés az erősségünk, ezzel tudjuk felvenni a harcot a világgal. A piros lap sem zavarta össze a csapatot, nem volt kétséges, hogy túléljük ezt is. Hogy tartható-e ez a szint? Próbáljuk, de a terhelés óriási. Ami tőlünk telik, mindent megteszünk."

Hanusz Egon így vélekedett: "Ebbe a meccsbe is úgy mentünk bele, hogy nyerni akarunk, teljesen mindegy volt, hogy előtte már továbbjutottunk. Nem szabad elbizakodottá válni, most ez a legfontosabb. Mindenesetre aki ezt átélte, aligha felejti el. Ausztria jön, ez nagy meglepetés, de az a csapat, amelyik kiveri a spanyolokat, tud valamit.

Döbbenet Izlandon

Az izlandi sajtó első kommentárjaiban nem rejti véka alá csalódottságát és döbbenetét. A meccs előtt több izlandi játékos is arról beszélt, hogy van egy mestertervük Bánhidi Bence kikapcsolására. Nos, ez a tervük tökéletesen bejött,

szinte utaztak a magyar beállóra, s abban a rövid időben, amikor Bánhidi a pályán volt, folyamatosan keresték vele az ütközések lehetőségét, néha pedig provokálták őt.

Ám a magyar csapat ezt a terhet is tökéletesen elviselte.

A magyar kapus, Palasics Kristóf káprázatosan védett Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sven Hoppe

Elliði Snær Viðarsson, az izlandi válogatott játékosa a következőket mondta: "Óriási üresség van most bennünk. Mindent beleadunk a győzelem érdekében, de nem találtunk megoldást a magyarok ellen.

Savanyúnak, rossznak és szörnyűnek értékelik az izlandi újságírók azt, ami a csapatukkal Münchenben történt. A DV. című online lap egyenesen megalázónak nevezte a történteket. Az egykori válogatott kézilabdázó, Logi Geirsson nagyon keményem fogalmazott:

Elmondása szerint annyira bosszantotta a meccs, hogy egy műanyag palackot akart a pályára dobni.

A magyar válogatott játékosai ünnepelnek, miután csapatuk 33-25-re legyőzte Izlandot a csoportkör harmadik fordulójában a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon a müncheni Olympiahalléban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Viktor Gísli Hallgrímsson, az izlandi válogatott kapusa szörnyűnek nevezte a játékot. "Egyszerűen elfogadhatatlan az a teljesítmény, amit ezen az estén nyújtottunk. Szörnyű volt ezt átélni." Hozzá csatlakozott az izlandi szövetségi kapitány, Snorri Steinn Guðjónsson is.

Boldog magyar drukkerek

Nézzék meg Kibédi Péter videóját: