Fantasztikus siker, drámai végjáték után aratott újabb csodagyőzelmet a magyar kéziválogatott

handball Horizontal EUROPEAN CHAMPIONSHIP
Hungary's left back #39 Richard Bodo (R) and Croatia's pivot #21 Veron Nacinovic vie for the ball during the Men's EURO 2024 EHF Handball European Championship main round match between Hungary and Croatia in Cologne, western Germany on January 20, 2024. (Photo by INA FASSBENDER / AFP)
Vágólapra másolva!
A magyar férfi kézilabda-válogatott újabb fantasztikus sikert ért el a németországi Európa-bajnokságon, miután 29-26-ra legyőzte a középdöntőben a horvát válogatottat, amelyet 26 éve nem tudott megverni világeseményen. A magyar csapat jól kezdte a meccset, de a horvátok kemény munkával visszazárkóztak, sőt, a vezetést is átvették, de a szoros, drámai végjátékot Chema Rodriguez csapata bírta jobban.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Kölnből.

Két nappal az osztrákok ellen elszenvedett egygólos vereség után ismét a Laxness Arénában lépett pályára a magyar férfi kézilabda-válogatott. Az ellenfél a horvát csapat volt, amelynek legyőzése nagy bravúrnak számított volna. A mi meccsünk előtt a francia válogatott simán verte Izlandot. Az izlandi csapat ezzel az újabb vereséggel gyakorlatilag elköszönt a párizsi olimpiától.

A magyar csapatból Szita Zoltán kisebb betegséggel bajlódott. Mellette Krakovszki Zsolt, Andó Arián és Szöllősi Szabolcs volt a három kimaradó. Világversenyen legutóbb 26 éve, az olaszországi Európa-bajnokságon sikerült felülmúlni Horvátországot, akkor 28-27-re győztünk a csoportkörben.

Bánhidi Bence a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság középdöntőjének második fordulójában, a Magyarország - Horvátország mérkőzésen Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az Eb-n most először Bartucz László kezdett a magyar kapuban, rögtön egy nagy védéssel. Sajnos az első két magyar támadás nem hozott gólt, így egészen a 4. percig kellett várni az első magyar gólra, amit Ancsin szerzett. Rögtön ezután Bánhidi góljával már 2-1-re a mieink vezettek. Majd 4-3-ra is, akkor már Bánhidi két gólt szerzett. Ancsint kiállították, labdát szereztünk és Bodó szemfüles góljával már 5-3 volt az állás. Ime Bence nagy percei jöttek. Előbb egy laza csuklóval megpörgetett labdát vágott be, majd egy gyorsindításos gólt is szerzett. A 11. percben Magyarország 7-4-re vezetett, a horvátoknak időt kellett kérniük.

Keményen dolgozott a magyar védőfal, a következő támadásnál Imre Bence sorozatban a harmadik gólját lőtte. Klasszis játék volt ez. Bartucz védett egy ziccert, majd a két bíró látványosan félrenézett, amikor Bánhidi földbe verése után hetest kellett volna kapnunk. Bartucz újabb ziccert fogott, majd amikor Bánhidiról letépték a mezt, a két bíró kegyeskedett hetest fújni. Lékai megoldotta ezt is, negyedóra elteltével 9-5-re vezettünk.

Az első félidőben Bartucz László remekül védett a magyar kapuban Forrás: AFP/Ina Fassbender

Az első negyedórában kifejezetten tetszetősen és jól játszott a magyar csapat. 9-5 után emberelőnyben a horvát kapus, Mandics kirúgta Ancsin ziccerét. Ez óriási lehetőség volt a mieinknek. A kegyelmi állapotban védő Bartucz mindent fogott, amit csak fogni lehetett. Mégis, két gólt kaptunk sorozatban. Ismét előnybe került Magyarország, de megint elrontottunk egy támadást. Visszaesett kicsit a játékunk, kellett valami újat hozni.

Már csak azért is, mert a 19. percben már csak egy góllal vezetett Magyarország. Aztán kettővel, mert az irányító poszton a Lékai helyére behozott Fazekas Gergő góllal jelentkezett. Később Hanuzsz vette át Lékai szerepét, de Fazekas az ő helyéről lőtt nagy gólt. Megint a fiatalok voltak a vezérek támadásban, de ekkor minden horvát támadás góllal végződött. Bartucz 11-10-nél a legjobbkor védett, majd Bánhidit - ki tudja hányadszor - agyonverték. Hetest nem kaptunk, csak előnybe kerültünk, ettől kicsit fáztunk. Fazekas lábbal verte meg ellenfelét, az indulócselét megzabálták, 12-10 ide. Mindez a 24. percben történt.

Bodó Richárd lő a horvátok kapujára Forrás: AFP/Ina Fassbender

Tin Lucin szépített (12-11), majd Fazekas ellen fújtak belemenést. Nevetséges ítélet volt ez is. Iszonyatosan durvák voltak védekezésben a horvátok. Ancsin nagy átlövéssel tért vissza (13-11), de a másik oldalon is ezzel operált Mateo Maras. Imre Bence a szélről akkorát vágott a horvát kapus szeme közé, mint egy ház (14-12), Bartucz megint jól állt őrt, de aztán elvesztettük a labdát, ezért nem lett 3 gól az előnyünk. Csak egy, ezzel mentünk szünetre, 14-13-ra vezetett Magyarország.

A második félidőt mi kezdtük. Lékai visszajött irányítóba, Máthé Dominik is lehetőséget kapott. Minden ott folytatódott, ahol az első félidőben abbamaradt. Bánhidit levetkőztették, Lékai hetest vágott, emberelőnybe kerültünk. Lehoztuk a kapust, 7 az 5 ellen nyomtuk. Mondjuk ez az első félidőben nem annyira jött be. Most sem, mert a középen lévő nagy tömörülésben a bírók elvették a labdát. A nap csodakapusára, Bartucz Lászlóra mindig lehetett számítani. Bodó kihagyott egy helyzetet, majd kiállították. Akadozott a támadójátékunk és ez a 2 perc most kritikusnak tűnt.

A horvátok kőkeményen védekzetek Forrás: AFP/Ina Fassbender

Bartucz megint védett, így elmaradt a egyenlítés. Rosszabb volt az a statisztika, hogy 7 perc alatt egy gólt dobtunk. Ám amíg Bartucz úgy védett, ahogy, állt a vár. Lékai lőhetett volna egy gólt, de a kapufa ezúttal a horvátokkal volt. A 39. percben 15-14-re vezetett Magyarország, azaz 9 perc alatt 1-1 gól esett mindké oldalon.

Várható volt, hogy ez nem marad így, Mateo Maras nem sokkal később egyenlített. Máthé Dominik dobott egy nagy gólt és ez jeladás volt, mert a horvátok is góllal feleltek. Kettővel. És át is vették a vezetést 17-16-ra Glavas találatával. Szerencsére Bodó kétszer is jókor érkezett és egyenlített. A 41. percben járt ekkor a meccs. Sajnos Bartucz kezét ápolni kellett, ez nem sok jót sejtetett.

Nem kellett aggódni, mert Bartucz lábbal védett kétszer, de 18-18-nál a kapusba lőttük a ziccert. A másik oldalon jött egy htes, Glavas belőtte, Imre Bence felelt rá. Óriási volt a csata, remek meccset játszott a két csapat.

Bánhidi Bence (b) és Ancsin Gábor (j), valamint a horvát Zvonimir Srna (k) a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság középdöntőjének második fordulójában a magyar-horvát mérkőzésen Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

19-19 volt az állás, amikor beléptünk az utolsó negyedórába. Hosszas videózás után Sipos kapott 2 perces büntetést, mi meg egy gólt, amivel megint a horvátok vezettek. Most már rendre az volt a helyzet, hogy nekünk kellett menni az eredmény után. De aztán egy labdaszerzés és Fazekas újra előnyhöz juttatta a magyarokat. 21-20.

Az utolsó 12 perc következett, semmi sem dőlt el. Bartucz csodásan védett egy újabb ziccert, majd Bodó vitte tovább a hátán a csapatot. Ekkor abszolút ő volt a nyerőember. Keményen védekeztünk, Bartucz pedig a kapufa segítségével védett. Fazekas a védőfal között kigyózott, kaptunk egy hetest és a horvátok egy kiállítást. Lékai góljával 23-21 ide. 8 perc volt hátra.

Kettős emberelőnybe kerültünk, mert videózás után Nacinovic kapott két percet. De a horvátok iszonyatos szerencsével egy megpattanóval lőttek egy gólt. 23-22 Magyarországnak. Imre Bence újabb góllal kettőre növelte az előnyt. De a horvátok nem akarták tudomásul venni, hogy a magyarok győzni jöttek ide. Imre Bence vette át a vezérszerepet Bodótól, nagy gól a szélről,

ezzel lett 25-23 ide, de két gyors góllal, öt perccel a vége előtt megint visszajöttek a horvátok, 25-25-nél.

A túloldalon Bánhidi harcot ki hetest, amit Lékai ugyan kihagyott, de a kipattanót megszerezte és belőtte a labdát, megint eggyel vezettünk. A horvátok támadásánál Ligetvári szerzett labdát, ami után Bóka fejezte be góllal a lerohanást, megint kettővel vezettünk.

Három perccel a vége előtt Bartucz tett be még egy védést a közösbe, majd Bodó lövését védte Mandic, de fogytak a másodpercek. Még 104 másodperc maradt, amikor Ligetvárit küldték ki két percre, azaz emberhátrányba fejeztük be a meccset.

Ez sem okozott gondot, mert Bóka szerzett labdát, Sipos pedig lerohanásból szerzett gólt, 28-25!

A horvátok gyorsan visszajöttek kettőre, majd jött egy magyar időkérés, de ekkor már nem maradt sok idő. A horvátok labdaszerzése után a kapufára paskolták a labdát és innen már nem lehetett kikapni, sőt, Ilic lőtt még egy gólt, 29-26-ra nyertünk!

Drámai végjátékot követően újabb fontos meccset nyertünk, így jöhet majd a németek és a franciák elleni meccs a középdöntő folytatásában és továbbra is van esélyünk arra, hogy akár a legjobb négy közé kerüljünk.

A mezőny legjobbja Bartucz László lett, aki 16 védéssel, 38 százalékos hatékonysággal járult hozzá a sikerhez.


A túloldalon a Szeged balszélsője, Marin Jelinic egy, a Tatabánya jobbátlövője, Mateo Maras két góllal zárt. Tin Lucin és Filip Glavas öt-öt alkalommal talált be, Matej Mandic kilenc, Dominik Kuzmanovic négy lövést védett.

A két csapat 36. egymás elleni meccsén húsz horvát siker és öt döntetlen mellett a 11. magyar győzelem született.

Magyarország-Horvátország 29-26 (13-14)
Köln, v.: Lah, Sok (szlovénok)
lövések/gólok: 48/29, illetve 46/26
gólok hétméteresből: 4/3, illetve 2/2
kiállítások: 8, illetve 12 perc

Magyarország: Bartucz - Bodó 5, Lékai 4, Bánhidi 2, Sipos 1, Ancsin 3, Imre 7, cserék: Bóka 2, Ligetvári, Fazekas 3, Hanusz, Máthé 1, Ilic 1