Vágólapra másolva!
A magyar női kosárlabda-válogatott csütörtökön megkezdi szereplését a szlovéniai női Európa-bajnokságon. Székely Norbert csapatának több hiányzója is van, ennek ellenére a felkészülési meccseken bravúrgyőzelmeket is aratott a magyar csapat. A válogatott a D csoportban Szerbiával, Törökországgal, és Szlovákiával küzd majd meg a továbbjutásért.

Idén februárban Izland és Románia legyőzésével a magyar válogatott megszerezte a jogot az Eb-n való részvételre. A csoportban egyedül a világbajnoki és olimpai ezüstérmes Spanyolországot nem tudtuk legyőzni, amely az Egyesült Államok csapatának egyetlen érdemleges kihívójának számít a női vonalon.

Öt nappal a kontinenstorna rajtja előtt Székely Norbert szövetségi kapitány kihirdette 12 fős keretét a női kosárlabda Európa-bajnokságra.

A csapat legnagyobb hiányzója az UNI Győr húsz éves irányítója Dombai Réka, aki lábközépcsonttörés miatt nem lehet szerepelhet a szlovéniai tornán.

Az utolsó keretszűkítés eredményeképpen az olasz Basket Team Cremánál légióskodó Mérész Beatrix és a szekszárdi Miklós Melinda nem tartott a többiekkel Szlovéniába.

Dombai Réka nem fog játszani az Eb-n Forrás: FIBA.com

A Minnesota Lynx által draftolt és így az amerikai profiligában,

a WNBA-ben szereplő Juhász Dorkára sem számíthat Székely Norbert kapitány, ami alsó poszton nagy érvágás lehet a nemzeti csapatnak.

Másrészt bármennyire is intelligens és kiváló játékos az egykori pécsi nevelésű magasember, a szövetségi kapitánynak lehet, hogy nem lett volna elég ideje hatékonyan beépíteni a csapat játékrendszerébe Juhászt.

A védekezés lehet a nyerő út

A felkészülési mérkőzései sorát Szlovéniában nyitotta a válogatott, ahol a hazaiak ellen két nagy különbségű sikert aratott. A két mérkőzésen különösen a center Kiss Virág dominált, aki előbb tizenhét, majd tizenkilenc ponttal terhelte meg a szlovén gyűrűt. A válogatott magasemberét az Euroliga és török bajnoki ezüstérmes CBK Mersin csapata szerződtette a válogatottbeli csapattársával Studer Ágnessel együtt. Mindkét kosaras pályafutása első külföldi idényére készül.

Studer a magyar csapat irányítója Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

A játékszervezésben erős Studer az elmúlt évadban az Euroligában 31.8 perc alatt 9.4 pontot, 6.5 gólpasszt és 2.5 lepattanót átlagolt az Atomerőmű KSC Szekszárd színeiben. A 194 centiméter magas Kiss Virág az elmúlt szezonban az NKA Universitas PEAC gárdájában az Európa Kupában 28.8 perc alatt 14.9 pontot, 8 lepattanót és 1.6 gólpasszt átlagolt. A válogatottnak kulcsfontosságú lesz Kiss Virág palánk alatti játéka, emellett Studernek az irányítás mellett a pontszerzésből is ki kell vennie a részét.

Kiss Virág palánk alatti játéka fontos lehet Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

Ezt követően Portugáliával mérkőztek a mieink. Teljesen más karakterű találkozók voltak, mint Szlovéniában, de mindkét alkalommal győztesen hagyták el a pályát a magyar lányok.

- árulta el a felkészülési meccsek után a szövetségi kapitány Székely Norbert. A portugálok ellen a magyar csapat helyenként alacsony szerkezetben szerepelt. Székely Norbert szerint nem ez lesz a meghatározó játékrendszer a kontinenstornán.

- mondta el korábban a magyar csapat edzője.

Székely Norbert bizakodó a csapat teljesítményével kapcsolatban Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

A következő edzőmeccseken a magyar válogatott Spanyolországgal szemben előbb szoros csatában alulmaradt, holott a játék nagyon biztató volt. A magyar csapatnak tizenkét szerzett labdája volt, emellett hat triplát dobtak be a magyar játékosok. A huszonnégy magyar mezőnykosárra húsz gólpassz jutott.

A spanyol együttesnél is rögzítettek tizenhét eladott labdát, melyhez kellett a mieink határozott játéka és koncentrált csapatvédekezése.

A második összecsapáson Székely Norbert együttese remek játékkal aratott sikert a torna egyik favoritja felett. Az örökmérleget tekintve ez volt a 10. magyar győzelem a spanyol csapat ellen, de az elmúlt két évtizedben nem sikerült legyőzni a válogatottjukat, mely 2001 óta kilenc érmet nyert az Európa-bajnokságokon.

Ruff-Nagy Dóra lendületes játéka sokat hozhat a magyar csapatnak Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

A magyar válogatott közel ötven százalékkal (27/55) dobott a múlt hét szombati siker alkalmával. Több szerzett és kevesebb eladott labdájuk volt a mieinknek, miközben a lepattanókban érdemi különbség nem alakult ki.

- mondta el a magyar válogatott csapatkapitánya, a sokszor kulcspillanatokban fontos kosarakat szerző Dubei Debóra.

Dubei Debóra fontos kosarakat tud dobni Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

- árulta el Serco UNI Győr bedobója.

- támasztotta alá játékosának szavait Székely Norbert.

- zárta le mondandóját Dubei Debóra.

A szerbek a csoport esélyesei

A papíron leggyengébbnek számító csoportellenfél Szlovákia a másik társházigazda, Izrael ellen egyszer nyert, egyszer kikapott, majd a lettek ellen ugyanígy teljesített. A szlovák csapatot a szomszédos Csehország kétszer verte meg, de ennek ellenére nem szabad lebecsülni őket, mivel az utolsó percekig szoros meccseken szenvedtek vereségeket Eb-résztvevő csapatok ellen.

Törökország nyolc mérkőzéssel készült a legkülönbözőbb stílusú ellenfelek ellen, és a mérlegük öt győzelem mellett három vereség. A vesztes meccsek közül kiemelkedik a spanyolok elleni közel negyven pontos bukta, de a németeket, a cseheket, és a letteket magbiztosan verték. A török klubcsapataik Európa legszűkebb élvonalához tartoznak,

de hazai játékosok nem sokat szerepelnek ezekben a klubokban.

A továbbjutásra készülnek, így a magyar csapat legfőbb ellenfelei a csoportban.

Alekszandra Crvendakics vezette szerbek nagyon kemény ellenfelek lehetnek Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A címvédő Szerbia kétszer játszott Belgiummal, meglepetésre egyszer alulmaradtak, de másodjára nyertek. A szomszédos Montenegrót nagyon simán megverték, majd a Franciaország elleni párosmeccs mindkét összecsapásán alulmaradtak, egyszer tizenkettő, egyszer pedig huszonhét ponttal. Utoljára Új-Zéland legjobbjaival találkoztak, őket mindkétszer nagyon simán legyőzték. Átalakulóban van a csapatuk, így a felkészülési meccsek eredményeiből nem érdemes mély következtetéseket levonni, de a csoportelsőségre így is esélyesek.

– összegzett Székely Norbert.

Az Eb-n Székely Norbert együttese csütörtökön vívja első meccsét Szlovákiával, majd a törökök és a címvédő szerbek következnek. A négy csoportgyőztes közvetlenül bejut a nyolc közé, a másodikok és harmadikok rájátszást vívnak a negyeddöntőért, és csak az utolsó helyezettek számára fejeződik be a csoportkör végén a torna.