Vágólapra másolva!
Csütörtökön elkezdődött a férfi kosárlabda Európa-bajnokság, és a magyar férfi kosárlabda-válogatott Bosznia-Hercegovina csapatával játszotta az első mérkőzését Kölnben. Az első félidőben koncentrált védekezést ás lendületes támadójátékot bemutatva vezetett a magyar csapat, de a harmadik negyedben megfordította a meccset az európai éljátékosokkal felálló bosnyák válogatott, és tíz ponttal megnyerte a mérkőzést.

A nemzeti csapattal legutóbb 52 évvel ezelőtt, 1969-ben fordult elő, hogy egymás után két Európa-bajnokságon vett részt. Sztojan Ivkovics csapata legutóbb 2017-ben szerepelt az Eb-n, ahol a Csehország elleni győzelmével 48 év után újra sikerült mérkőzést nyernie a magyar csapatnak a kontinenstornán. Sztojan Ivkovics gárdája végül a 16. helyen zárta az öt évvel ezelőtti tornát.

Az idei Eb még nehezebbnek ígérkezik, mivel negyvenöt NBA játékos mellett Euroligában pattogtató sztárok egész soran szerepel az Eb-n résztvevő országok csapataiban. A magyar első ellenfele Bosznia-Hercegovina is kemény diónak ígérkezett,

hiszen nemrégiben a görögök mellett a világklasszisokból álló Franciországot is megverték egy hosszabbításba torkolló vb-selejtezőn.

A magyar csapat Keller - Allen - Vojvoda - Benke - Hanga ötössel vágott neki a találkozónak. A bosnyákok a Nurkic - Roberson - Halilovic - Musa - Lazic kezdővel léptek pályára.

A meccs első kosarát a Real Madrid bedobója Dzanan Musa szerezte, amire Vojvoda Dávid egy szép floaterrel válaszolt a másik oldalon. Később Hanga és Benke is betalált, így öt perc elteltével két ponttal vezetett a magyar válogatott (5-7).

A meccs előtti sajtótájékoztatón Ivkovics és Hanga is kiemelte, hogy fontosak lesznek a lepattanók,

és szerencsére a magyar csapat kellő aggresszivitással kezdte a mérkőzést, a csapattársak egymásnak is besegítettek a védekezésben.

Musa labdavesztése után Vojvoda állt bele egy triplába, és így hat pontos vezetésre tett szert Sztojan Ivkovics csapata (5-11). A bosnyákok időt is kértek öt percce az első negyed vége előtt.

Hanga Ádám (b) és a bosnyák Amar Gegic a férfi kosárlabda Európa-bajnokság Bosznia-Hercegovina – Magyarország mérkőzésén Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A Portland Trail Blazers centerének, Jusuf Nurkicnak kosara után ismét Vojvoda volt eredményes a másik oldalon. Ivkovics szokása szerint sokat cserélgette a játékosokat, a padról beálló Eilingsfeld büntetőjével még mindig vezetett a magyar csapat (11-15). Musával azonban nehezen bírtak a magyar védők, de Hanga kosara és Váradi zárásból elengedett triplája után picit növelni is tudta az előnyét a magyar válogatott (13-20).

Halilovic horogdobása után a következő támadásnál háromszor is visszaszerezték a lepattanót a bosnyákok, de szerencsére egyik kísérletük sem talált be egy perccel a negyed vége előtt. Sőt, egy labdaszerzés után a társak Vojvoda Dávidra hagyták az utolsó dobást,

és az Alba Fehérvár hátvédje egy remek visszalépős csel után a védője előtt egy csont nélküli triplát süllyesztett el a gyűrűbe (17-23).

Vojvoda Dávid remek volt az első félidőben Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Egész pályás letámadással kezdték a második negyedet a bosnyákok, de Hanga kiváló ütemű betörése ellen nem volt ellenszerük (19-25). Sőt, Hopkins is sikeresen fejezett be egy egy-egyes szituációt, a magyar csapat támadójátéka remekül műkődött a második negyedben is. Bár a védőlepattanókért továbbra is nagy harcban álltunk, Hopkins újabb kosarával hétpontos előnyben volt a magyar csapat a negyed feléhez érve (25-32).

A center Nurkicsot sokszor közös erővel állították meg a magyar játékosok, de azért az NBA-center egy szép lefordulás után remek kosarat dobott Keller Ákosról három perccel a félidő előtt (32-36). Sajnos egyre többet szabálytalankodtak a magyar játékosok, a tízpontos Vojvodának le is kellett ülnie a félidő vége előtt a három faultja miatt.

Halilovic kosarára egy Benke passz után Keller egy óriási zsákolással válaszolt, majd az álmosan kezdő Nurkic szerezte meg a hatodik pontját a meccsen (38-38). A következő percekben igazi kosáreső következett:

Benke Szilárd triplájára Nurkic szintén egy hárompontossal válaszolt, majd újra a magyar dobóhátvéd talált be kintről (41-44).

Benke Szilárd is kiváló volt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Benke elképesztő volt a meccs eme periódusában, a magyar játékos újabb szép kosarával már a tizenkettedik pontját szerezte a meccsen, és így egy ponttal vezetett Magyarország Bosznia-Hercegovina csapata ellen (45-46).

A magyar válogatott remek ritmusban kezdte a meccset, és védekezésben is megvolt a kellő aggresszivitás és koncentráció a bosnyák magasemberek ellen. A csapat vezérei Hanga Ádám (9 pont, 3 lepattanó), Vojvoda Dávid (10 pont, 1 lepattanó, 1 gólpassz), és Benke Szilárd (12 pont, 1 lepattanó, 2 gólpassz) voltak.

A magyar csapat mezőnykísérleteinek több mint felét (51,4 %) bedobta. A lepattanókkal viszont hadilábon álltunk,

a bosnyákok (24) tízzel többel szereztek mint mi (14). Ennek ellenére négy eladott labdába hajszolta bele Nurkicséket a magyar csapat két negyed után.

Hanga mindent megtett Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Benke Szilárd egy szabálytalanság után dobott szép pincérdobást, és a sikeres büntető után egy ponttal vezetett a magyar csapat a harmadik negyed elején (48-49). Vojvoda triplája után megélénkült a meccs,

és a nagy rohanásból sajnos nem jöl jött ki a magyar csapat.

Keller lepattanója után rossz helyre passzolt, majd a magyar center egy elzárás-leválás után nem tudta bezsákolni a labdát a gyűrűbe.

Pár másodperc múlva pedig egy üres ziccert hagyott ki a Falco centere (56-54).

Az időkérés után Vojvoda rossz triplakísérlete után Benke szedi össze a lepattanót, és ezzel megszerezte a tizenötödik pontját (60-56).

A koncentrációval nem volt gond Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Sajnos a továbbiakban görcsösen játszott a magyar csapat, és a bosnyákok pedig extra energiákat mozgosítottak a negyed vége előtt két perccel (68-59).

Musa (13 pont), Halilovic (10 pont), és Nurkic (10 pont) vezérletével támadó és védőoldalon is dominált a bosnyák válogatott.

Hanga Ádám óriási blokkot kapott Nurkicstól, majd a másik oldalon közelről is betalált a 213 cm magas center (70-59). Az utolsó negyed előtt tízpontos bosnyák előnnyel mentek pihenőre a csapatok (73-63).

5-0-ás rohammal kezdtük a negyedik negyedet, amit Hanga Ádám óriási zsákolása vezetett fel. A magyar csapat megpróbált gyors támadásokat vezetni a még nem felállt bosnyák védekezéssel szemben, és sikerült öt pontra feljönnie Ivkovics csapatának (76-71). Hanga szép floaterjével már csak három pont volt a különbség, a bosnyákok csap 1 pontot tudtak dobni három perc alatt.

Sőt, Hanga első bedobott triplája a legjobbkor jött, majd Kellernek adott légpassza után még volt esély megnyerni a meccset öt perccel a meccs vége előtt (80-78).

A Real légiósa sajnos szövegelésért kapott egy technikait, nem voltunk a bírók kegyeiben ezekben a percekben (81-78).

Hanga és Perl triplakísérlete is kiperdült a gyűrűből, Halilovic közelről pedig nem hibázott. Négy és fél perccel a meccs vége előtt egyre inkább látszott a fáradtság a magyar csapaton,

és nehéz helyzetekből vállaltak dobásokat a magyar játékosok. Sikertelenül.

Kamenjas közeli pöcijével majd egy kontratámadás után Roberson ziccerével újra tíz fölé nőtt a különbség (90-78).

Két perccel a meccs vége előtt Hopkins kosarával tízen belül került a magyar csapat, de egyre kevésbé látszott, hogy képes lesz megfordítani a meccset a magyar válogatott.

Váradi eladott labdájával tízre növekedett a magyar csapat eladott labdáinak száma.

Roberson futából eldobott triplája megadta a kegyelemdöfést (95-82).

A legeredményesebb magyar játékos Benke Szilárd volt, húsz ponttal. Hanga 16, Vojvoda 15 ponttal zárta a meccset. Ivkovics csapatának megvolt az esélye a győzelemre, de a harmadik negyedbeli rövidzárlat végzetes volt. Sajnos ezzel a vereséggel valószínűleg elszálltak a reményeink a továbbjutásra.

A magyar válogatott szombaton 20.30-kor találkozik a címvédő szlovénokkal, másnap szintén 20.30-kor pedig a világbajnoki bronzérmes franciákkal. Jövő kedden 17.15-kor következik ismét csapat Litvánia, végül jövő szerdán 20.30-kor zárul a csoportkör a hazai pályán játszó Németország ellen.

Férfi kosárlabda Európa-bajnokság, B-csoport: Bosznia-Hercegovina - Magyarország 95-85 (17-23, 28-23, 28-17, 22-22)

Legjobb dobók: Musa 19, Nurkic 19, Roberson 18, Halilovic 16 illetve Benke 20, Hanga 16, Vojvoda 15