Vágólapra másolva!
Szeptember 1-jén, csütörtökön elkezdődik a férfi kosárlabda Európa-bajnokság. A magyar válogatott Kölnben játssza majd a csoportmérkőzéseiket a B jelű hatosban, ahol a kontinens legjobb csapataival küzd meg majd Sztojan Ivkovics együttese. A nemzeti csapattal legutóbb 52 évvel ezelőtt, 1969-ben fordult elő, hogy egymás után két Európa-bajnokságon vett részt, és most újra történelmet írnának Hanga Ádámék.

A magyar férfi kosárlabda-válogatott eddig három érmet szerzett az Európa-bajnokságok 1935 óta íródó történetében,

a legsikeresebb szereplés az 1955-ös volt, amikor a nemzeti csapat Budapesten aranyérmet nyert.

A második hely 1953-ban született a Szovjetunióban, ahol a magyarok kikaptak a döntőben a házigazdáktól. A bronzérem az 1946-os kontinenstornán jött össze, amelynek Svájc adott otthont.

Az első, 1935-ös - ugyancsak svájci rendezésű - Eb-n a magyar válogatott kilencedik lett, legutóbb, 2017-ben pedig a 16. helyen zárt.

Az eddigi 40 Európa-bajnokság közül a magyar nemzeti együttes 15-ször szerepelt a földrész legjobbjai között.

A torna legjobbjává kétszer választottak meg magyar kosarast: 1946-ban Németh Ferenc, 1955-ben pedig Greminger János lett a legértékesebb játékos (MVP).

A magyar válogatott legutóbb 2017-ben vett részt az Európa-bajnokságon 1999 után először. Sztojan Ivkovics csapata akkor tíz nap alatt hat mérkőzést vívott meg, melyből kettőt megnyertek, négyet pedig elvesztettek. Az Eb-nek négy nemzet, Finnország, Izrael, Törökország és Románia adott otthont. A románok 2016. november 3-án minket választottak a csoportjukba: ez nekünk több szurkolót, nekik pedig éppen ezért több bevételt jelentett. A sorsolást a negyedik kalapból vártuk, és végül Spanyolországot, Csehországot, Horvátországot, és Montenegrót kaptuk Románia mellett. A C csoport mérkőzéseire Kolozsváron került sor 2017. szeptember 1. és 7. között.

A magyar csapat két kőkemény mérkőzéssel kezdte a tornát. Horvátország ellen egy negyed hiányzott a kosárcsodához, de végül kilenc pontos vereséget szenvedett a magyar válogatott (58-67). Az egy nappal későbbi Montenegró elleni találkozó sajnos már sokkal simább volt (48-72).

Hanga Ádám (b) és Vojvoda Dávid Kolozsváron is a magyar csapat legjobbjai közé tartoztak Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A legfontosabb meccset 2017. szeptember 4-én játszotta Ivkovics legénysége, mivel ezen a napon a magyar csapat negyvennyolc éves átkot tört meg a Csehország elleni győzelmével. A csehek ellen főleg Hanga Ádám villogott, és a magyar bedobó igazi klasszisteljesítményt nyújtott, a hátára vette a csapatot.

Hanga 31 pontot szerzett úgy, hogy 16 mezőnykísérletéből 10 is betalált illetve 9 triplájából 6 is a gyűrűben landolt.

A magyar játékosnak emellett volt 8 gólpassza és 8 lepattanója is, amivel újfent bizonyította, hogy mennyire sokoldalú játékos. Hanga mellett Vojvoda tizennyolc pontot dobott, de Perl Zoltán, Rosco Allen, és Keller Ákos is kiemelkedően játszott.

A csehek elleni 85-73-as siker azt jelentette, hogy a magyar csapat előtt esély kínálkozott a továbbjutásra a csoportból, feltéve, ha sikerül megvernünk Romániát. Nem indult jól a meccs, mivel az első negyed jelentős részében még vezetett is Románia,

de később fordítani tudott az Ivkovics-legénység, és megnyerte a meccset (71-80).

A spanyolok elleni vereség (64-87) a magyar válogatott továbbjutott a legjobb 16 közé, az isztambuli egyenes kieséses szakaszra. A kolozsvári csoportkör után az isztambuli nyolcaddöntőben Hanga Ádámék 86-78-ra kikaptak az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Szerbiától.

Ivkovics csapata az érzelmi hullámvasúton az isztambuli nyolcaddöntő után Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Perl Zoltán 22 pontot szórt, Ferencz Csaba 4 triplával jelentkezett, a magyar csapat pedig a 16. helyen zárta az Eb-t. A magyar válogatottnak 18 év után újra sikerült újra kijutnia a kontinenstornára, és 48 év után újra sikerült mérkőzést nyernünk az Eb-n.

Európa húsz legjobb csapata között vagyunk

A koronavírus-járvány miatt tavaly őszről elhalasztott 41. Eb négy házigazdája Németország, Csehország, Olaszország és Grúzia lesz szeptember 1. és 18. között. A csoportmérkőzésekre Kölnben, Milánóban, Tbilisziben és Prágában kerül sor, a végjátéknak Berlin ad otthont.

Az Ivkovics-legénység Kölnben csap majd össze sorrendben a bosnyákokkal, a szlovénokkal, a franciákkal, a litvánokkal és a házigazda németekkel.

A 2017-es Európa-bajnokságon szereplő magyar csapatból a jelenlegi keretben már csak Vojvoda Dávid, Perl Zoltán, Hanga Ádám, Ferencz Csaba, Rosco Allen, Eilingsfeld János és Keller Ákos maradt.

A magyar csapat a férfi kosárlabda Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében játszott Szerbia - Magyarország mérkőzés után Isztambulban, Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) kihozta az Európa-bajnokságot megelőző utolsó erősorrendjét a kontinensviadalon induló csapatok összevetésében.

A magyar csapat a 20-ról a 18. helyre lépett előre, két helyet javítottak az előző pozíciójukhoz képest. A Nemzetközi Szövetség honlapja kiemeli, hogy Hanga Ádám jelenléte és fontossága jól látható volt a világbajnoki selejtezők augusztusi mérkőzésein. Sztojan Ivkovics csapata végig tartotta a lépést Litvániával a végül 10 pontos vereséggel záruló első mérkőzésen, majd óriási elszántságot tanúsítva három ponttal nyerni tudtak Csehországban,

ahol Hanga 20 pontos, 12 lepattanós és 5 gólpasszos teljesítményt nyújtott.

A Real Madrid magyar bedobója ezzel a teljesítménnyel bekerült az európai selejtezők álomcsapatába is.

A FIBA azt is kiemelte, hogy a vb-selejtezőkön így 4-4-gyel álló csapatunk nagyon fontos plusz önbizalomra tett szert az Európa-bajnokság előtt. A magyar csapat játékosainak önbizalmáról szinte mindent elmond az a kosár, amit a 198 cm magas Eilingsfeld János szerzett a csehek elleni vb-selejtezőn.

Az Atomerőmű SE játékosa két lábról felugorva átzsákolta a Barcelona 213 cm magas centerét, Jan Vesely-t.

A magyar férfi kosárlabda-válogatott legjobbja és évek óta vezéreként tündöklő kosarasa Hanga Ádám, aki 33 évesen Európa egyik legjobb védőjátékosává vált a posztján.

A Real Madrid alacsonybedobója a vb-selejtezők legeredményesebb pontszerzője (20,5 pont/mérkőzés) és legtöbb lepattanót szerző (7 lepattanó/mérkőzés) játékosa volt a magyar csapatban.

Sztojan Ivkovics már a 2017-es kolozsvári Európa-bajnokságon is irányítói szerepkörben használta a 201 cm magas Hangát, aki kimagasló védőmunkája mellett jól mozgatja a magyar válogatottat, és az irányító Váradi Benedek (3,6 gólpassz/mérkőzés) mellett a második legtöbb gólpasszt (3,5 gólpassz/mérkőzés) adta a csapatban.

Hanga a magyar csapat vezére Fotó: Csudai Sándor - Origo

A csehek és a litvánok elleni meccseken is húsz pont felett zárt Real magyar légiósa, akinek talán egyetlen gyengesége, hogy karrierje alatt nem túl eredményesen dobta a triplákat.

Hanga mellett a magyar válogatott két legponterősebb játékosa Vojvoda Dávid (11,4 pont/mérkőzés) és Perl Zoltán (11,9 pont/mérkőzés). Előbbi a legtöbb percet játszotta a vb-selejtezők alatt, és bár sokszor éri vád az Alba Fehérvár hátvédjét, hogy nem mindig nyújt egyenletes teljesítményt, mégis ő az,

aki a legnehezebb helyzetekben is pontokat tud szerezni.

Perl Zoltán középtávoli dobásokra alapuló játéka és lendületes betörései mellett játékszervezői erényeket is csillogtatott a selejtezők alatt, ahol átlagosan három gólpasszt osztott ki a társaknak.

Vojvoda fontos játékosa a csapatnak Fotó: Csudai Sándor - Origo

A nemrégiben Litvániába (Rytas Vilnius) igazolt irányító Váradi Benedek közel tíz pontos (9,4 pont) átlaga mellett kiválóan gyorsítja vagy lassítja a játékot a pályán a helyzettől függően. A francia Gravelines-Dunkerque csapatába igazoló Benke Szilárd játéka szintén fontos lehet a kiélezett szituációkban, bár a legutóbbi selejtőzökön nem mindig találta meg a ritmust. A magyar csapatban a rutint a 37 éves triplaspecialista Ferencz Csaba képviseli majd.

A magasemberekre óriási feladat hárul majd az Eb-n,

mivel az NBA-ben és az Euroligában edződött centerekkel kell majd megküzdeniük a lepattanókért illetve védeniük a gyűrűt.

A 208 cm magas Keller Ákos régóta tagja már a keretnek, és a Falco centere a védekezés mellett jó ütemű elzárásokkal és blokkokkal járul hozzá a magyar csapat játékához, bár olykor felesleges szabálytalanságokat vét az ellenfél játékosai ellen.

Eilingsfeld János rengeteget dolgozik a meccseken Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az alsóposzton kulcsszerep vár a 206 cm-es Mikael Hopkinsra, aki nemcsak a gyűrű közelében, de a triplavonalon túlról is eredményes tud lenni.

A vb-selejtezők második legtöbb lepattanóját Eilingsfeld János (5 lepattanó/mérkőzés) szerezte,

akinek játéka bár szürkének tűnhet, az egészen biztos, hogy a védő-és támadó oldalon hihetetlenül fontos és nélkülözhetetlen munkát fog végezni a Paks erőcsatára.

A történelem legerősebb Eb-jén játszanak majd

A szövetségi kapitány Sztojan Ivkovics a Bosznia-Hercegovina elleni első meccsre egy több eshetőségre felkészítő meccstervvel áll elő majd. Ivkocsics többször hangsúlyozta a felkészülési időszakban, hogy a bosnyákok elleni találkozó lesz a legfontosabb mérkőzés az Eb-n, amit mindenképpen muszáj lenne megnyernie a magyar csapatnak.

– mondta el Ivkovics még augusztusban.

Ivkovics és Hanga jó hangulatban volt az augusztusi meccseken Fotó: Csudai Sándor - Origo

A magyar válogatott edzője azt is elárulta,

hogy a szeptember 1-én rajtoló Európa-bajnokság a történelem legerősebb Eb-je lesz, mivel valamennyi euroligás és NBA-játékos egészséges, és a hazája válogatottjának rendelkezésére áll.

Ráadásul a magyarok csoportja a legerősebb a kontinensviadalon. Ivkovics elégedett volt a vb-selejtezőn látottakkal, és bizakodó a jövőt tekintve.

– mondta el a szövetségi kapitány az Eb előtt pár nappal.

A magyar csapat minden meccset a Himnusszal eléneklésével zárja Fotó: Csudai Sándor - Origo

A magyar válogatott edzője kiemelte, hogy a litvánok és a csehek elleni meccseken fontos szerepe volt a cserejátékosoknak is, és minden bizonnyal rengeteget fogja rotálni a játékosokat az Eb-n is.

– mondta el Ivkovics.

Szívvel-lélekkel akarnak küzdeni

Egy nappal ez Európa-bajnokság előtt a magyar válogatott hivatalos sajtótájékoztatót tartott Kölnben, ahol Sztojan Ivkovics mellett Hanga Ádám válaszolt az újságírók kérdéseire. A Real Madrid bedobója elmondta, hogy izgatottan várják a Bosznia-Hercegovina elleni meccset.

– mondta el Hanga Ádám.

Hanga és Ivkovics bizakodó Fotó: Csudai Sándor - Origo

Sztojan Ivkovics hozzátette, hogy remek a kémia a csapaton belül, és örülnek, hogy itt lehetnek az Európa-bajnokságon. A magyar szövetségi kapitány szerint csak az első meccsre koncentrálnak, a jövővel nem foglalkoznak most.

– mondta el Hanga.

A Real Madrid játékosát kérdezték a bosnyák válogatott két sztárjátékosáról, az NBA-ben szereplő Portland Trail Blazers centeréről, a 211 cm-es Jusuf Nurkicról, és a csapattársáról, a nemrégiben a madridi csapatba igazoló 206 cm magas Dzanan Musáról.

– mondta el Hanga. Sztojan Ivkovics kiemelte, hogy nyolc nap alatt három meccset játszottak, és 1600 kilométert utaztak busszal, ami nagyon fárasztó volt a játékosok számára.

A magyar csapat készen áll az Eb-re Fotó: Csudai Sándor - Origo

Azonban bízik a csapatában, és szerinte ugyanabban a szellemben fognak játszani, mint a 2017-es kolozsvári Eb-n.

– árulta el Ivkovics.

– zárta le Hanga Ádám.

A magyar csapat csütörtökön 14.30 órakor vívja első mérkőzését. Ezt követően szombaton 20.30-kor találkozik a címvédő szlovénokkal, másnap szintén 20.30-kor pedig a világbajnoki bronzérmes franciákkal. Jövő kedden 17.15-kor következik ismét csapat Litvánia, végül jövő szerdán 20.30-kor zárul a csoportkör a hazaiak ellen.