Vágólapra másolva!
Pénteken kora este a magyar női kézilabda-válogatott megérkezett a spanyolországi Santanderbe, hogy négy napon belül másodszor is megmérkőzzön a vb-negyedik ibériai csapattal. Golovin Vlagyimir együttesének egy fárasztó utazást követően kell majd szombaton pályára lépnie, szerencsére a 20 órakor kezdődő meccsig lesz idő pihenni és egy kicsit átmozgatni az izmokat. Szükség is lesz a pihent lábakra, kezekre, mert nem vár könnyű meccs a mieinkre, akik ennek ellenére is győzni érkeztek az Eb-selejtező helyszínére.

Aki abba a hitbe ringatja magát, hogy milyen jó a sportolóknak, mert hetente-kéthetente utazhatnak és világot láthatnak, azt ki kell, hogy ábrándítsuk. A "világot látás" ugyanis jobbára kimerül a repülőtéri várakozásokban és a két felszállással, két landolással, átszálással nehezített nyolcórás repülő út után még nagyon hiányzó buszozásban. Persze, ha nem szakad az eső, akkor utóbbi során még lehet is nézni a tájat, feltéve, hogy nem aludni van kedvük a játékosoknak.

A fenti bekezdéssel nagyjából sikerült is összefoglalni az Európa-bajnoki selejtezőre az észak-spanyolországi Santanderbe utazó magyar női kézilabda-válogatott pénteki napját. A csapat Budapest-Frankfurt-Bilbao-Santander útvonalon közelítette meg célját, ami egyrészt Cantabria autonóm tartomány székhelye, másrészt pedig kevésbé kézzel foghatóan az, hogy visszavágjon a hazaiaknak a szerdán elszenvedett kétgólos vereségért.

A spanyolok biztos nem kiszúrásból vitték a kontinentális Spanyolország harmadik legkisebb tartományának székhelyére a meccset, hiszen nekik sem volt rövidebb az utazás, legfeljebb eggyel több napot pihenhetnek a meccs előtt. Santander egy időben a spanyol férfi kézilabdázás egyik fellegvára volt, olyannyira, hogy a város kétszeres bajnokcsapata 1994-ben megnyerte a férfi Bajnokok Ligáját is.

A 6000 férőhelyes El Sardinero sportcsarnok 2003 óta a santanderi kézi- és kosárlabdacsapatok otthona Forrás: Wikipedia

A csapat ugyan 2008-ban jogutód nélkül megszűnt, helyét pedig a 2004-ben alapított, ma Unicaja Banco Sinfín néven az élvonalban, a középmezőny végén szerénykedő csapat vette át. És létezik női csapat is a városban, mégpedig a másodosztályú CB Pereda révén, azaz minden bizonnyal a kézilabdát szerető és értő közönség vár szombat este a csapatokra.

Na, de térjünk rá a meccsre. Az Eb-selejtezők 5. csoportjának negyedik fordulójában sorra kerülő mérkőzés a német-holland (3. csoport) és a svéd-szerb (6. csoport) mellett egyértelműen a játéknap rangadója lesz. Egyrészt azért, mert a tavaly decemberi vb-n 4. spanyolok fogadják a középdöntőről éppen lecsúszó, és végül 10. helyen záró magyarokat, másrészt meg azért, mert láttuk a szerdai mérkőzést, ahol egy kicsit nagyobb rutinnal, ha nem is simán, de megnyerhettük volna a tatabányai meccset. 22-17-nél, majd 23-18-nál is a hatólos vezetésért támadhattunk a második félidő közepén, de az utolsó negyedórára szétesett a védekezésünk, ami magával rántotta az addig egészen pofás támadójátékunkat is.

Vámos Petra (labdával) ezúttal is a magyar csapat egyik legjobbja volt Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Amit megbeszéltünk, hogy mit nem lehet csinálni a spanyolok ellen, azt mindent megcsináltunk. Kapkodás, gyors befejezések, amiből persze könnyen lekontráztak bennünket, ami aztán a végjátékban megbosszulta magát. Kivédekeztünk egy támadást, aztán tíz másodperc után ellőttük a labdát, leindítottak bennünket, és kaptunk egy könnyű gólt. A végén már hiába akartunk hosszan játszani, nem tudtuk megfordítani a meccset.

– mondta Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány miközben a Bilbaóba induló gépet várta a csapat a frankfurti repülőtéren.

Hasonló véleményen voltak a játékosok, akik ugyancsak amondóak, hogy győzelmet engedtünk ki a kezünkből. Planéta Szimonetta, a DVSC Schaeffler és Szöllősi-Zácsik Szandra, az FTC-Rail Cargo Hungaria kézilabdázója is amondó, hogy győzelmet engedtünk ki a kezünkből.

"Ötven percen át nagyon jól játszottunk, uraltuk a meccset, aztán amikor a hajrában átvették a vezetést, akkor egy kicsit rástresszeltünk, és megmutatkozott a rutintalanságunk az ilyen helyzetekben – mondta a válogatott védőspecialistája, Planéta Szimonetta. - Kielemeztük a hibákat, és megállapítottuk, amit eddig is tudtunk, hogy a spanyolok ellen nem lehet egy percre sem elhinni, hogy nyertünk.

Ezen kell változtatnunk, hogy ne legyenek ilyen időszakok, és ne tudjanak erőre kapni ezekből.

"A szerdai meccs végén egy kicsit belebonyolódtunk a dolgokba. Nem igazán tudtunk mit kezdeni a nyitott védekezésükkel, nem találtuk a kulcsot a nagyon magasan védekező belső embereik ellen.

– mondta a szerdai találkozón Tatabányán 7 gólt szerző átlövő.

Szöllősi-Zácsik Szandra többször is megtalálta a spanyol védekezés ellenszerét Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Készültünk arra, hogy nem jó a visszarendeződésük, és lehet futni, készültünk arra is, hogy a zárt falukat átlövésekkel tudjuk megbontani, a nyitottra védekezésükre is készültünk, de azzal mégis tudtak némi zavart kelteni" - tette még hozzá a Fradi átlövője.

Voltak jó egyéni teljesítmények a mieinknél mindkét kapu előtt. Januriknak Kina és Szemerey Zsófi is hárított ziccereket (utóbbi 7-est is védett), a négy év szünet után a válogatottba visszatérő Hornyák Dóra jól illeszkedett be a védekezésbe, Vámos Petra és a beállók révén pedig több labdát is szereztünk, amiből egész jó hatékonysággal tudtunk gyors támadásokat vezetni. A meccs egy-két szakaszát leszámítva felállt fal ellen is jól támadtunk, különösen a hét gólt szerző átlövő, Szöllősi-Zácsik Szandra villogott, de Klujber Katrin is hét góllal zárt, és nem sokkal maradt el tőlük a két szélső, a jobb sarokban játszó Lukács Viktória (6 gól), valamint a balszélső, Márton Gréta (4 gól). És az újonc Kuczora Csenge is meglőtte első válogatott gólját!

A spanyoloktól hiányozott egy-két sztár, mint Carmen Martín, Nerea Pena vagy Alexandrina Barbosa, de 11-en ott voltak a tavalyi vb-n 4. helyen záró csapatból, és láthatóan egyáltalán nem vették félvállról a találkozót. Ha így lett volna, akkor ötgólos hátrányban vélhetően "elengedik" a meccset, de nem tették.

Golovin Vlagyimirnak van oka bízni a jó eredményben Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ami biztos, hogy a spanyolok hazai pályán is nyerni akarnak, amivel letudnák a selejtezőket, hiszen biztossá válna a csoportelsőségük.

"Ha valamit akarunk szombaton, akkor szükség lesz olyan jó egyéni teljesítményekre, mint, amiket támadásban és védekezésben is láttunk - szögezte le a szövetségi kapitány. - A mi malmunkra hajthatja a vizet, hogy hiába profi sportolók, egy kicsit elkényelmesítheti őket, hogy szerdán idegenben nyertek, és esetleg úgy gondolják, hogy otthon könnyebb dolguk lesz.

Planéta Szimonetta szerint nem sokat fog számítani, hogy most éppen a spanyolok játszanak majd otthon.

"Attól függetlenül, hogy ők játszanak szombaton hazai pályán, mi is képesek lehetünk nyerni. Nincs vesztenivalónk, így kell felmennünk a pályára."

És hát a lelkeknek is nagyon fontos lenne, hogy ki milyen állapotban megy vissza a klubjához, illetve, ha nyernénk, akkor a további két meccset, a portugálok és a szlovákok ellenit is sokkal felszabadultabban tudnánk lejátszani" - mondta Szöllősi-Zácsik Szandra.

Az is biztos, hogy a magyar csapat nem feltartott kézzel fog kifutni a pályára, pláne azok után, hogy Golovin Vlagyimir csapata megmutatta, fel tudja venni a harcot a spanyolokkal, és egyáltalán nincs számottevő különbség a két együttes között. És még jól emlékezhetünk a tokiói olimpia csoportmérkőzésére, amikor gyakorlatilag végig vezetve vertük meg Penáékat 29-25-re.

A magyar válogatott mérlege Spanyolország ellen: 24 mérkőzés, 12 győzelem, 6 döntetlen, 6 vereség
Tétmérkőzéseken: 15 mérkőzés, 9 győzelem, 4 döntetlen, 2 vereség

A legutóbbi 5 mérkőzés:
2021. július 31., Tokió, olimpiai csoportmérkőzés: Magyarország–Spanyolország 29-25 (14-11)
2019. december 1., Kumamoto, vb csoportmérkőzés: Magyarország–Spanyolország 29-25 (18-13)
2018. december 5., Montbéliard, Eb csoportmérkőzés: Magyarország–Spanyolország 32-26 (19-14)
2015. március 21., Érd, felkészülési mérkőzés: Magyarország–Spanyolország 25-25 (13-14)
2014. december 11., Győr, Eb csoportmérkőzés: Magyarország–Spanyolország 26-27 (13-13)

(Forrás: MKSZ)