Vágólapra másolva!
Szívszaggató izgalmak után a magyar női kosárlabda-válogatott 59-51-re legyőzte Olaszországot, és ezzel megnyerte a C-csoport küzdelmeit Nisben a női kosárlabda Európa-bajnokságon. Ez a győzelem azt jelenti, hogy az utolsó forduló eredményétől függetlenül Székely Norbert csapata megnyerte a csoportot, és egyből a legjobb nyolc közé jutott. Az első hat megy az olimpiai selejtezőre, egy lépésre vagyunk ettől. Tizennyolc év szünet után vagyunk ott ismét Európa legjobb nyolc csapata között a női kosárlabda Eb-n.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Nisből.

Vajon mekkora lelki pluszt adott a szlovénok elleni bravúros magyar győzelem? Ez volt a legnagyobb kérdése az olaszokkal szembeni második csoportmérkőzésnek Nisben. A találkozó előtt a szlovénok vesztett helyzetből fordítva 62-55-re nyertek a törökök ellen.

Magyar szurkolók a női kosárlabda Európa-bajnokság C csoportjában játszott Olaszország-Magyarország mérkőzés előtt a Cair Sportcenterben, a szerbiai Nisben Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az előzetesen a C csoport legerősebbjének gondolt török válogatott ezzel két vereséggel állt. A szlovénok győzelme annak a lehetőségét is megteremtette, hogy a magyar csapat (de az olasz is) csoportelsőként zárja le a második kört. Mondanunk sem kell, hogy a mieink szempontjából ez micsoda bravúr lett volna. A csoportok első helyezettjeit ugyanis azzal jutalmazzák, hogy egyből a negyeddöntőbe jutnak, azaz többet pihenhetnek, és csak a jövő csütörtökön kell játszaniuk a négy közé jutásért.

Az olaszokkal szemben akadt némi törlesztenivalónk.

Két évvel ezelőtt Királyváradon ellenük játszottuk a nyolcaddöntőt, és egyetlen ponttal 49-48-ra kikaptunk tőlük úgy, hogy az utolsó támadás lehetősége a magyar válogatott kezében volt.

Studer, Turner, Raksányi, Zele, Határ

- ez volt a magyarok kezdőötöse.

ELSŐ NEGYED

A szlovénok ellen a hajrában remeklő Zele Dorina tehát a kezdőötösben kapott helyet. Nem indult jól a meccs, mert az olasz együttes Sottana hármasával nyitott, majd 0-4 és 2-6 is volt az állás az ellenfélnek.

Kemény védekezéssel találtuk szembe magunkat, de bátran játszottunk.

A 3. percben Studer két büntetőjével 6-6 lett az állás.

Yvonne Turner (j) és Határ Bernadett (b) a magyar, valamint Cecilia Zandalasini (k, hátul) és Caterina Dotto (k, elöl) az olasz válogatott játékosai a női kosárlabda Európa-bajnokság C csoportjában játszott mérkőzésen a Cair Sportcenterben Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Egy perc múlva Zele büntetőzhetett, bement az első, majd a másodiknál saját lepattanóját vágta be a miskolci kosaras, ezzel a mérkőzés folyamán először vezetett a magyar csapat (9-6.) Fejfájásra csak az adott okot, hogy

Turner ekkor már két személyi hibával játszott.

Pihenni is ment, Dubei Debóra jött a helyére. Sokkal jobban szedtük a védőlepattanókat, mint a szlovénok elleni első meccsen. A 6. percben az olaszok elérték az öt csapatszemélyit, dobhattuk a büntetőket. 11-6-nál Határ is pihenőt kapott, Horti érkezett. Teljes olasz blackout keletkezett, 2-6 után egy 11-0-s szériában voltak a magyarok. A negyed hajráját is jól bírtuk, Határ vissza sem jött, mert Horti parádésan játszott, és az első 10 percet követően 18-11 volt ide.

MÁSODIK NEGYED

Dubei szép duplájával indult a második tíz perc. 20-11-nél négy magyar támadás is góltalan maradt, Cinili hármasával lopakodott az olasz csapat, de Studer rögtön válaszolt.

Egészen extrán védekeztünk, ebben a tekintetben óriásit javult a magyar együttes játéka az első naphoz képest.

Öt perc alatt egyetlen csapathibánk sem volt, tehát ezzel is jól gazdálkodtunk.

Studer Ágnes (b) és Határ Bernadett (j) a magyar, valamint Olbis Futo Andre (k) az olasz válogatott játékosa a női kosárlabda Európa-bajnokság C csoportjában játszott mérkőzésen a Cair Sportcenterben Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Horti gólja után faultot fújtak, a magasember ezt is bedobta, 25-14, azaz átléptük a tízpontos határt. Ekkor kaptunk négy pontot, 25-18 lett, ráadásul Horti két büntetője kimaradt. Gödörbe kerültünk, mert a támadásbefejezések nem sikerültek. Nicole Romeo triplát hintett, már csak 4 ponttal vezettünk. Aztán már csak 1-gyel, mert az olaszok Cinili révén újabb hármast dobtak.

Most ők voltak egy 10-0-s szériában, elfogyott az előny, 25-24 volt az állás 79 másodperccel a nagyszünet előtt.

Ez a borzalmas három perc úgy telt le, hogy a második negyed vége előtt kaptunk még egy kosarat, így a nagyszünetben 26-25-re vezettek az olaszok. Ezt a negyedet sürgősen el kellett felejteni, mert 15-7-re az olaszok nyerték a második 10 percet.

HARMADIK NEGYED

Az olaszok védekezése sokkal keményebb lett, az időtlen idők óta tartó magyar pontszegénységet két büntetővel törtük meg. Felváltva vezetett hol az egyik, hol a másik csapat. Az olaszok gyorsítani próbálták a támadójátékukat, abban bíztak, hogy kifáradunk. Magyar ziccerek maradtak ki, de az itáliai csapat sem jeleskedett a támadásokban. Zele ziccere nagyon fájt, leperdült a labda, 29-30 volt ekkor az állás.

A pontszegény összecsapáson a 25. percben Határ kosarával vettük vissza a vezetést (31-30), Cinili triplával felelt.

Egy újabb kihagyott magyar lehetőség után Studer bátor betörése érdemelt két büntetőt. A szekszárdi irányító vajkézzel dobta be mindkettőt - 33-33 volt az állás, az olaszok időt kértek.

Horti Dóra (j2), a magyar és Lorela Cubaj (j3) az olasz válogatott játékosa a női kosárlabda Európa-bajnokság C csoportjában játszott mérkőzésen a Cair Sportcenterben, a szerbiai Nisben Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A helyzet az volt, hogy az olaszok szépen belerángattak bennünket abba a csúnya, pontszegény játékba, amely az ő sajátosságuk. Pedig az első negyedben a magyar válogatott megmutatta, hogy kell ennek elejét venni. Turner kosarával vettük vissza a vezetést, Majd Horti négyre növelte az előnyt, 37-33.

Iszonyatosan brusztolós, kemény mérkőzés volt, rengeteg hibával mindkét oldalon. Védekezésben a lepattanókat szépen szedtük, majd az ellenállhatatlanul játszó Horti újabb két büntetőt harcolt ki.

24 másodperccel az utolsó szünet előtt Horti mindkettőt bedobta, 39-33 ide, ezzel zárult a harmadik negyed. Ebben a 10 percben az olaszok dobtak 7 pontot, mi 14-et.

NEGYEDIK NEGYED

Valahogy meg kell tartani ezt az előnyt - adta ki a jelszót Székely Norbert szövetségi kapitány. Őrületesen nehéz 10 perc volt hátra. És ekkor Dubei őrület, milyen triplát hintett. 42-34, megint leráztuk őket.

Dubei Debóra (j), a magyar és Elisa Penna (b) az olasz válogatott játékosa a női kosárlabda Európa-bajnokság C csoportjában játszott mérkőzésen a Cair Sportcenterben, a szerbiai Nisben Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Majd Raksányi még egyet. 45-34, te jó ég, megint megvolt a 11 pont. Egyszer már jártunk hasonló cipőben. Csak most kellett nagyon odafigyelni. Sottana bevert egy triplát, 37-45, az olaszok időt kértek, 7.41 volt még hátra a meccsből.

Horti jött egy gól plusz faulttal, nem is hibázott 48-39 már csak 6 perc volt hátra. És ekkor Turner megdobta a szokásos tripláját. Majd leszedett egy lepattanót.

Döbbenetes ez a lány.

51-42-nél Cubaj kihagyhatatlan ziccert rontott. Mintha mi bírtuk volna jobban fizikálisan. Nagy triplaeső vette kezdetét, Sottana vert be egyet.

Studer Ágnes (b) és Határ Bernadett (k) a magyar, valamint Lorela Cubaj (j) az olasz válogatott játékosa a női kosárlabda Európa-bajnokság C csoportjában játszott mérkőzésen a Cair Sportcenterben Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ideges volt már mindkét csapat, óriási tétre ment az ütközet. 3.30-cal a vége előtt 5 ponttal vezettünk. Mindkét együttes elérte az 5 csapathibát, lehetett dobálni a büntetőket. Határ állt oda, egyet dobott be 52-46. Zanadlasini kosara után az olasz sztár is büntetőzhetett, 52-49, megint visszajöttek. Kosarat kellett dobni. Határ megcsinálta, miközben odavertek neki 55-49. Raksányi csodás betörése és kosara után 58-49, az olaszok időt kértek.

Az ember nem is hitte el, ami itt zajlott a szeme előtt. 2.22 volt hátra a meccsből.

A női kosárválogatott szenzációs győzelmet aratott Forrás: fiba.com

Meg lehetett nyerni ezt a meccset! Meg kellett nyerni ezt a meccset. De az olasz csapat irtózatosan erős volt. Amikor beléptünk az utolsó két percbe 58-51 volt az állás. Határ minden erejét latba vetve küzdött a lepattanóért. De ebből a támadásból nem esett kosár. 1.36 a végéig, 58-51. Majd egy kiszédülő olasz labda, Zele elkapta, Gyönyörűen játszottunk. Raksányi kihagyta. Az olaszok is. 43 másodperc.

Pörgettük az órát. Határ hős volt, de a többiek is.

És ekkor el lehetett kezdeni hinni a csodában. Mert az itt zajlott a szemünk előtt. Az olaszok odavertek Turnernek, bedobta az egyiket. De innen már nem lehetett veszteni. Lepörgött az óra, 59-51 ide, csoportgyőzelem.

Csoda.

Egy lépésre vagyunk az olimpiai selejtezőtől.

C csoport, 2. forduló: Magyarország-Olaszország 59-51 (18-11, 7-15, 14-7, 20-18)
Pontszerzők: Horti 13, Határ 10, Turner 10, Raksányi 8, Zele 7, Studer 6, Dubei 5, illetve Sottana 16, Cinili 12, Zandalasini 9, Romeo 7, Cubaj 4, Andre 2, Dotto 1

A magyar válogatott tehát vasárnap 16.00-kor a továbbjutás szempontjából tét nélküli meccset játszik a törökökkel. Utána három nap szünet következik, majd csütörtökön jön a negyeddöntő, ahol az A csoport harmadikja és a B csoport második csapata közül az egyikkel játszunk. Ezzel a győzelemmel tehát lekerültünk a halálágról.