Ébredeznek az amerikaiak is, szerintük már túl sok támogatást nyújtanak Ukrajnának

The House of Representatives passes bills on aid to Ukraine
Fotó: Anadolu via AFP
Vágólapra másolva!
A Pew Research kedden közzétett felmérése szerint az amerikaiak 31 százaléka már úgy véli, hogy az Egyesült Államok már túl sok támogatást nyújt Ukrajnának, miután nemrégiben 60 milliárd dollárt szavaztak meg a bajba jutott országnak.
Vágólapra másolva!

A felmérés szerint 

az amerikaiak míg 25 százalékuk szerint az összeg "nagyjából megfelelő", 24 százalékuk pedig úgy véli, hogy az összeg "nem elégséges". 

A Breitbart emlékeztet, ez az arány szöges ellentétben áll azzal, amikor a Pew 2022 márciusában először kezdte meg a felmérést ebben a kérdésben. 

Akkor még a megkérdezettek 7 százaléka gondolta úgy, hogy túl sokat nyújtanak.


A mostani kutatási eredményből az is ki lehet olvasni, hogy a republikánusok jelentős része (49 százaléka) szerint Amerika túl sok segélyt nyújt, és csak 13 százalék gondolja úgy hogy ennél jóval többel kellene megsegíteni Ukrajnát. 

A Pew azt is megjegyezte, hogy az Ukrajnának nyújtott segélyről alkotott vélemények életkoronként változnak.

A fiatalabb republikánusok és demokraták nagyobb valószínűséggel mondják azt, hogy az Egyesült Államok túl sok segélyt nyújt Ukrajnának, mint idősebb társaik

 - írta.

Mint ismert, az amerikai Kongresszus áprilisban elfogadta az új, 60,8 milliárd dollárról szóló ukrajnai támogatási keretet, amely Joe Biden elnök aláírásával törvényerőre is emelkedett. 

Az amerikai kormány korábban már bejelentett egy azonnali, 1 milliárd dolláros katonai szállítmányt Ukrajna számára, amit az amerikai hadsereg készleteiből hívnak le.

Majd egy 6 milliárd dollár értékű új katonai felszerelés ukrajnai szállítása mellett is elkötelezték magukat. A részletezett lista szerint különböző légvédelmi eszközök, köztük Patriot rakéták szerepelnek az ukrán haderőnek szánt megrendelésben, valamint korszerű rövid és középhatótávolságú föld-levegő rakétarendszerekben (NASAMS) használatos rakéták, romboló lőszerek, különböző radarok, 152 és 155 milliméteres lövedékek, fegyverzetek szállítására alkalmas taktikai járművek és drónok elhárítására alkalmas eszközök.