Villámlások és a rengeteg eső miatt haltak meg többen Pakisztánban

Vágólapra másolva!
Legalább 39 ember meghalt Pakisztánban, miután napok óta szokatlanul heves esőzések sújtják az ország délnyugati részét. A hatóságok szerint a halálos áldozatok közül néhányan olyan gazdák voltak, akiket a búza betakarítása közben csapott agyon a villám.
Vágólapra másolva!

Az Origo korábbi cikkben már beszámolt arról, hogy rengetegen meghaltak Pakisztánban a heves esőzések miatt. A mezőgazdasági területek nagy részét elöntötte a víz. Az áradások az áramellátásban is fennakadásokat okoznak. Pakisztánban egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási jelenségek, mivel az ország az éghajlatváltozás hatásaival küzd.

Mivel a következő napokban további esőzések várhatók, a pakisztáni katasztrófavédelmi hatóság földcsuszamlásokra és áradásokra is figyelmeztetett.

Vízben gázolnak helybeliek egy pesavari utcán 2024. április 15-én, három nappal azt követõen, hogy monszunesõk kezdõdtek Pakisztán több régiójában MTI/AP/Muhammad Szadzsad

A legtöbb halálos áldozatot Pakisztán legnépesebb tartományából, Pandzsábból jelentették - a hétvégén 21 ember halt meg villámcsapás következtében.

Legalább nyolcan meghaltak Beludzsisztán tartományban, ahol a hatóságok szükségállapotot hirdettek. A tartományban hétfőn és kedden elrendelték az iskolák bezárását is. Egy beludzs tengerparti várost, Pasnit teljesen elöntötte a víz - írta a BBC.

Pasni jelenleg úgy néz ki, mint egy nagy tó, mivel a hirtelen áradások elárasztották a településeket és a főbb utakat

- mondta Noor Ahmed Kalmati, a város önkormányzati bizottságának elnöke.

Férfi guggol egy elárasztott játszótérnél Pesavarban 2024. április 15-én, három nappal azt követőúen, hogy monszunesők kezdődtek Pakisztán több régiójában MTI/AP/Muhammad Szadzsad

A szomszédos Afganisztánból is súlyos áradásokról számoltak be. Legalább 33 ember meghalt, és több száz ház megrongálódott vagy megsemmisült - közölték vasárnap az afgán hatóságok.

A tudósok szerint a globális felmelegedés valószínűleg szerepet játszott a 2022-ben Pakisztánt sújtó pusztító áradásokban. Az ENSZ globális éghajlati kockázati indexe szerint Pakisztán az ötödik legsebezhetőbb ország az éghajlatváltozással szemben.