Világháborús üzenetet küldött Amerika

Vágólapra másolva!
Nemzetközi légtérben a Tajvani-szoroson haladt át az Egyesült Államok haditengerészetének P-8A Poseidon típusú repülőgépe, alig néhány órával Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és Tung Csün kínai védelmi miniszter megbeszélését követően - közölte az amerikai haditengerészet szerdán.
Vágólapra másolva!

Kína saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező szigetet, és úgy kezeli, hogy a tengerszoros is kínai fennhatóság alá tartozik. Tajvan és az Egyesült Államok ezt vitatja, mondván, hogy a Tajvani-szoros nemzetközi vízi út.

"Azzal, hogy a Tajvani-szorosban a nemzetközi joggal összhangban tevékenykedik, az Egyesült Államok fenntartja minden nemzet hajózási jogait és szabadságát" - olvasható az amerikai közleményben.

 "A repülőgép Tajvani-szoroson való áthaladása bizonyítja az Egyesült Államok elkötelezettségét a szabad és nyitott indiai-csendes-óceáni térség mellett".

A tajvani védelmi minisztérium közölte, hogy a repülőgép déli irányban repült át a szoroson, és a tajvani erők semmi szokatlant nem észleltek.

Az amerikai haditengerészet decemberben egyik repülőgépének a szoroson való átkeléséről számolt be, amelyre válaszul a kínai hadsereg megfigyelésre és figyelmeztetésre vadászgépeket küldött a térségbe. A kínai védelmi minisztérium közleménye szerint a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg soha nem fogja hagyni, hogy a "tajvani függetlenségi szeparatista tevékenységeket és a külső cinkosságot és támogatást ellenőrizetlenül hagyják". Tajvan kormánya ezzel szemben elutasítja Kína szuverenitási igényeit, és azt mondja, hogy csak a sziget népe dönthet a jövőjéről.