Medve támadt egy pásztorra egy bölöni tanyán

Vágólapra másolva!
Medve támadt egy juhnyájat védelmező pásztorra hétfőn egy bölöni tanyán.
Vágólapra másolva!

A pásztor alig pár napja költözött ki a Bölönpataktól nem messze lévő tanyára a nyájával együtt. Ferenc Zoltán bölöni polgármester a Székelyhonnak adott interjújában elmondta, hogy 

az 50 év körüli áldozat leírása szerint négybocsos anyamedve rontott rá a nyájra, majd a pásztorra hétfőn a kora esti órákban.

Az áldozat lába sérült meg, de be tudott ülni az autóba és behajtott a faluba. Ott elsősegélyben részesítették, majd bevitték a sepsiszentgyörgyi kórházba, az állapota stabil. A támadás a tanyától mintegy 70 méterre történt, erdős területen. A község elöljárója szerint a szóban forgó nagyvadnak nem a pásztor volt az első áldozata, korábban is támadt már rá emberre.

Bölön környékén két éve küzdenek a medvékkel, ez a negyedik támadás volt.

2022 júliusában ugyanezen a környéken sebesítette meg egy medve egy pásztort, szintén a lábán. 2023 tavaszán egy személy könnyebb sérülésekkel megúszta, egy 60 év körüli pásztort azonban a fején érték súlyos sérülések, életmentő orvosi ellátásban kellett részesíteni. 

A mostani eset kapcsán Ferencz Zoltán elmondta, hogy megteszik a tőlük telhetőt a medve azonosításához és visszaszorításához, adott esetben ártalmatlanításához. Kedden veszik fel a kapcsolatot a katasztrófavédelem illetékeseivel.

Délután szervezett riasztásra készülnek a csendőrség, egy állatorvos és a vadászegyesület részvételével.

A polgármester kifejtette, hogy csak ezután lehet majd meghozni az állat elaltatásával vagy elszállításával kapcsolatos döntést.

A korábbi szerencsétlenségek kapcsán felidézte, hogy a támadások után 2-3 hónapig is keresték az állatot, de nem találták. Mint mondta, a nagyvadak még egyszer sem merészkedtek be a faluba, de a határtól 100–200 méterre rendszeresen megfordulnak.

Egyre közelebb merészkednek a medvék a magyar határhoz is.

A medvék elsősorban állatokra támadnak, emberi sérülés akkor történik, amikor a pásztorok a nyáj védelmére kelnek. Nem tudni, hogy a hétfői incidens nyomán hány állat veszett oda, ezt a keddi akció során derítik ki. 

Romániában nagyon gyakoriak a medvetámadások

Alig egy hete egy skót turistát harapott meg egy medve. A nő szelfit akart készíteni a medvével, súlyosan megsérült a keze.