Vágólapra másolva!
A Forma-1-es Kínai Nagydíj időmérő edzését a Red Bull holland pilótája, Max Verstappen nyerte, így ő indulhat az élről a vasárnapi futamon. A sanghaji kvalifikáció első szakaszában meglepetésre búcsúzott Lewis Hamilton, a Q2-ben pedig Carlos Sainz szenvedett balesetet, ami miatt félbeszakadt az edzés. A spanyol pilóta később folytatni tudta az időmérőt, de meglepetésre a Ferrarik nem tudtak a közvetlen élmezőnyben, csak a 6-7. helyen végezni.

A 2024-es F1-szezon első sprinthétvégéjének időmérőjén a sprintkvalifikációtól eltérően nem kellett tartani a csapadéktól, ugyanis a felhős ég ellenére nem volt reális esély az esőre. A 18 perces első szakaszban Carlos Sainz közepes keverékű gumikon próbálkozott kezdésként, ami nem bizonyult volna elégnek a továbbjutásra, Sergio Pérezt pedig csúnyán feltartotta Alexander Albon az első gyors körén. Végül a Q1 hajrájában az élcsapatok pilótái közül Pérezt, Charles Leclerc-t és Lewis Hamiltont is fenyegette a kiesés, és a brit pilóta egy elfékezésnek is köszönhetően nem is tudott eleget javítani a továbbjutáshoz, így búcsúzott. Pérez 15.-ként, 48 ezrednek köszönhetően megmenekült, Hamilton mellett pedig Csou Kuan-jü, Kevin Magnussen, Cunoda Juki és Logan Sargeant esett ki.

A Kínai Nagydíj időmérője Sainz balesetével folytatódott

A 15 perces Q2 első perceiben üres maradt a pálya, ezután viszont szinte egyszerre jött ki a mezőny, egy részük használt gumikon. Az első körök sorát George Russell és Carlos Sainz zárta volna, de a spanyol az utolsó kanyarban elhagyta a pályát, a kavicságyra hajtva megpörgött, majd a szemközti falnak csapódott. Szűk 7 perccel a Q2 vége előtt piros zászlóval megszakadt az edzés, Sainz viszont önerőből folytatni tudta, és az újraindítás (és orrkúpcsere) után volt még lehetősége próbálkozni.

A folytatás után Russell és Verstappen jött ki azonnal, a többiek a hajrára vártak. Sainz végül bebizonyította, hogy jó állapotban van a Ferrarija, a harmadik helyig ugrott fel. A Q2 is hozott meglepetést az egyik Aston Martin kiesésével, Lance Stroll és Lewis Hamilton "helyén" pedig Nico Hülkenberg és Valtteri Bottas jutott tovább.

Verstappen szerezte a Red Bull 100. pole pozícióját

A harmadik szakasz első gyors körei után Verstappen 4 tizeddel vezetett Alonso, 5 tizeddel Pérez előtt, mögöttük a két McLaren és a két Ferrari állt. Az utolsó másodpercekben futott körök során viszont szinte mindenki javított, még Verstappen is, akinek nem is kellett volna, de végül 1:33,660-ra állította a pole pozíciót érő kört. Mögötte Pérez 322 ezreddel maradt el, a harmadik pedig Alonso lett, majd Norris, Piastri, Leclerc, Sainz, Russell, Hülkenberg és Bottas volt a sorrend az időmérőn.

Max Verstappen sorozatban az egyéni rekordot jelentő hatodik, a Red Bull történetének pedig a 100. rajtelsőségét szerezte, egyben először indulhat Kínában a pole pozícióból.

A Forma-1-es Kínai Nagydíj hétvégéje az 56 körös futammal magyar idő szerint vasárnap 9 órától zárul.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Kapcsolódó cikkek