Vágólapra másolva!
A Forma–1-es Japán Nagydíj harmadik szabadedzésén a Red Bull holland pilótája, Max Verstappen teljesítette a leggyorsabb kört csapattársa, Sergio Pérez előtt. Ugyanakkor a konstruktőri címvédő Red Bull mindkét pilótája panaszkodott az autójára az utolsó szuzukai gyakorláson, és egyik szektorban sem ők voltak a leggyorsabbak. A két Ferrari a vártnál gyengébben teljesített, részben a csapat furcsa döntésének köszönhetően.

A Max Verstappen által megnyert első gyakorlás Logan Sargeant balesete, a szombaton a 23. születésnapját ünneplő Oscar Piastri által megnyert második edzés pedig az eső miatt marad emlékezetes. Így aztán a Japán Nagydíj száraz körülmények között megrendezett harmadik szabadedzésén hamar a pályára gurultak a pilóták, hogy legyen lehetőségük minél többet gyakorolni még: mindenki kijött már a bokszutcából az első negyedóra végére, amely során Daniel Ricciardo és Kevin Magnussen hibázott látványosan. Max Verstappen alulkormányzottságra, Sergio Pérez szintén az autó vezethetőségére panaszkodott, de a Williams-pilóták rádióüzenetei sem voltak biztatóak a csapat szurkolói számára.

Forma-1, Japán Nagydíj 2024, Lewis Hamilton
Lewis Hamilton állt az élen a Japán Nagydíj harmadik szabadedzésének nagy részében
Fotó: Toshifumi KITAMURA / AFP

A harmadik szabadedzés első háromnegyedében a többség közepes keverékű gumikon, inkább versenyszimulációval próbálkozott. Így nem tűnt mérvadónak az, hogy a lágy abroncsokon, 1:30,065-ös idővel Lewis Hamilton állt az élen, miközben csapattársa, a legszorgosabban köröző George Russell az utolsó helyen volt.

A Japán Nagydíj harmadik szabadedzésén a hajrá hozta az izgalmakat

Bő tíz perccel a vége előtt szinte egyszerre jöttek ki az élcsapatok a pályára a lágyakon, a Ferrari volt az, amely néhány perccel később csatlakozott. Verstappen és Pérez állt az élre a két Mercedest és Fernando Alonsót megelőzve, ezen pedig a gyors köreik után Carlos Sainz és Charles Leclerc sem tudott változtatni. 

Leclerc panaszkodott a csapat stratégiájára, amiért ilyen kevés lehetőséget adtak neki az időmérős szimulációra. 

Az állás szorosságát ugyanakkor jól mutatta, hogy az első szektorban Lando Norris, a másodikban George Russell, a harmadikban Alexander Albon volt a leggyorsabb, és összességében mégis a két Red Bull végzett az első két helyen.

Forma-1, Japán Nagydíj 2024, Max Verstappen
Max Verstappen nyerte a harmadik szabadedzést
Fotó: Toshifumi KITAMURA / AFP

A Japán Nagydíj hétvégéje magyar idő szerint szombaton 8 órától az időmérő edzéssel folytatódik. Az 53 körös futamra vasárnap, magyar idő szerint 7 órától kerül majd sor.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Kapcsolódó cikkek