Vágólapra másolva!
A Forma-1 kétszeres világbajnoka, Fernando Alonso aggodalmát fejezte ki a fiatal pilóták tesztelési lehetőségei miatt.

A Formula-1-ben egy ideje téma a mezőny létszámának potenciális bővítése. A jelenleg 10 csapatos mezőny többsége ellenzi a bővítést, attól tartva, hogy ez negatív hatással lenne az év végi bevételmegosztásra. Az FIA jóváhagyása ellenére a Forma-1 durván elutasította január végén az Andretti F1-be való jelentkezését

A 2010-es évek elején a Forma-1-ben még 12 csapat indulhatott, és a versenyhétvégéken kívüli tesztelési lehetőségek a jelenlegi korszakhoz képest jóval gyakoribbak voltak. A RacingNews365 információi szerint Alonsot arról faggatták az újságírók, hogy sajnálja-e, hogy nem csatlakoznak új csapatok az F1-hez, ami esélyt adhatna a fiatal versenyzők számára.

"Talán igen, de a Forma-1 kemény sport. Nincs ajándékba kapott idő. Jó lenne, ha egy kicsivel többet lehetne tesztelni, ugyan van néhány nagy csapat, amelyek megengedhetik maguknak, hogy korábbi autót biztosítsanak F2-es versenyzők számára” – panaszkodott a kétszeres világbajnok.

Fernando Alonso
Alonso szerint sok minden nincs rendben a Forma-1-ben
Fotó: Anadolu via AFP

A Mercedestől a szezon végén távozó Lewis Hamilton egyik lehetséges utódjaként tekintik a szakértők a fiatal Andrea Kimi Antonellit, akinek a tehetségét egyesek Max Verstappenéhez hasonlítják. A 17 éves olasz pilótát a Mercedes már 2019-ben felvette a juniorprogramjába, idén pedig a Forma–3-at kihagyva debütálhatott az első számú betétsorozatnak számító Forma–2-ben, ahol az egyik legjobb csapatnál, a Prema Racingnél versenyezhet, Oliver Bearman csapattársaként. 

Néhány nagy csapat megengedheti magának ezt, de a felkészülés és a tesztelés még mindig nem megfelelő. Jelenleg ilyen a sport, de így is rengeteg versenyünk és csapatunk van”


 

A költségvetési sapka megölte a fiatalok jövőjét?

Az F1-es csapatoknál korábban külön csoportok foglalkoztak a teszteléssel az egész szezonban. A csapatok pénzügyi lehetőségeinek kiegyenlítése érdekében 2021-ben bevezetett költségvetési plafon mellett azonban ezek a lehetőségek már megvalósíthatatlanok – vagyis a fiatal pilótáknak régebbi autókban kell tesztelniük.

"Annyi stresszt okoz a költségvetési sapka minden alkalmazottnak, aki a 24 futamos szezon során folyamatosan járja a világot, hogy szerintem lehetetlen lenne már olyan tesztcsapatot felállítani, mint amilyen a múltban volt, hogy valóban felkészítsék a fiatal versenyzőket” – mondta az Aston Martin vesenyzője. "Még téli tesztelést sem tartunk. 

Ha egy újoncot raksz az autóba, neki csupán másfél napja lesz, mielőtt elindulna a világbajnokságon. Valószínűleg a csapatfőnökök egy része ezért sem szorgalmazza a fiatal versenyzők szerepeltetését. Sok dolog nincs rendben a Forma-1-ben, és néha hangot adunk ennek, de remélhetőleg valaki meg is hallgatja majd”

 – fogalmazott a rutinos spanyol pilóta.

Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.