Vágólapra másolva!
A Red Bull Forma-1-es csapatfőnöke, Christian Horner a hetek óta körülötte lévő botrány közepette arról beszélt, hogy egyetlen személy sem lehet előrébb való a csapatnál.

Helmut Marko marad a Red Bullnál

A szezon második versenyét is kettős győzelemmel zárta a Red Bull, azonban a Forma-1-es Szaúdi Nagydíj nem a háromszoros világbajnok Max Verstappen győzelmétől volt hangos, hanem sokkal inkább Christian Horner csapatfőnök körül kialakult botrány miatt. Felmerült, hogy felfüggesztik a Red Bull tanácsadóját, Helmut Markót, aki a futam előtt az osztrák TV-nek nyilatkozva azt mondta, megvan rá az esély, hogy már nem lesz a csapat tagja a soron következő Ausztrál Nagydíjon.

Helmut Marko aztán szombaton találkozott a Red Bull ügyvezetőjével, Oliver Oliver Mintzlaff-fal, hogy megbeszéljék a csapaton belüli jövőjét, a 80 éves szakember pedig állítólag biztosítékot kapott arra, hogy megtarthatja a pozícióját - számolt be róla a motorsport.com.

Max Verstappen, Red Bull, Christian Horner, Helmut Marko
Óriási a feszültség a Red Bullnál
Fotó: AFP

A szombati verseny után Christian Horner csapatfőnök a Sky Sports-nak adott interjút, amelyben többek között arról is beszélt, hogy valóba kialakult-e hatalmi harc a csapaton belül. 

"Nem. Sok mindent mondtak ezzel kapcsolatban, de mi egy csapat vagyunk, és senki sem nagyobb a csapatnál. Ez a csapat a különböző egyéneket fogja össze, több mint ezernégyszáz embert. Mindenkinek megvan a maga szerepe az aljától a csúcsáig. Ha ők nem teljesítenek, akkor sosem érhetsz el olyan eredményt, mint ez. Sajnos nagyon sok találgatást hallattunk a hétvégén, de mi a pályán nyújtott teljesítményünkre fókuszálunk” – fogalmazott a brit szakember. 

Max Verstappen, Red Bull, Christian Horner
Horner és Verstappen a Szaúdi Nagydíj után
Fotó: AFP

Verstappen csodálatos versenyző, de senki sem nagyobb a csapatnál

Amikor a Marko és Mintzlaff közötti tárgyalásokról kérdezték, Horner azzal reagált, hogy Markót nem a Red Bull Racing, hanem a tágabb értelemben vett cég, a Red Bull GmbH alkalmazza. "Helmut a Red Bull GmbH tanácsadója. Szóval bármilyen megbeszélés is volt közöttük, az nem a csapatról szólt. 

Max fontos és megbecsült tagja a csapatunknak. Ő egy csodálatos versenyző, de mindenkinek megvan a maga szerepe a csapatban, egy csapat vagyunk. És egyetlen személy sem nagyobb a csapatnál.”

Max Verstappen azzal fenyegetőzött, hogy távozik a Red Bulltól, ha Helmut Markónak mennie kell, ráadásul feltűnően távolságtartóan nyilatkozik Hornerrel kapcsolatban. A háromszoros világbajnok édesapja, Jos Verstappen pedig már odáig ment, hogy kijelentette, a fia ott is hagyhatja a csapatot, ha nem kerül pont a csapatfőnök botrányának végére. Hornert a holland pilótával való kapcsolatáról is kérdezték, amire így felelt:

"Nyilván most folynak a találgatások, de a legfontosabb dolog az, hogy a csapatra és a pályán nyújtott teljesítményre koncentráljunk. Ezt csak úgy tudod elérni, ha egy egész vállalaton belül van egy szellemiség, egy kultúra és elszántság. Csapatfőnökként és vezérigazgatóként én felelek a csapat működéséért és működtetéséért. Tehát mindenkinek ki kell vennie a részét a munkából. Max és mindenki más is teszi a dolgát, kiveszi a maga részét” – mondta Horner.