Alonso magától jött rá, hogy Ocont hozzásegítheti a győzelemhez

Forma-1, Magyar Nagydíj, Fernando Alonso, Alpine, Lewis Hamilton, Mercedes
Alpine's Spanish driver Fernando Alonso competes during the Formula One Hungarian Grand Prix at the Hungaroring race track in Mogyorod near Budapest on August 1, 2021. (Photo by Peter Kohalmi / AFP)
Vágólapra másolva!
A Lewis Hamilton ellen nagyszerűen védekező spanyol a kivetítőket figyelve jött rá, hogy meg kell fognia a nagyot hajrázó Mercedest csapattársa sikere érdekében. Egy darabig úgy érezte, ő maga is nyerhet a Magyar Nagydíjon.

Noha Lewis Hamilton a súlyosnak tűnő taktikai hibája után a mezőny végére esett a Magyar Nagydíj elején, így is maradt esélye visszaállni az 1. helyre, mert 23 körrel a cél előtt új gumikat kapott, amelyeken hatalmas rohamot indított az 5. helyről és a 23 másodperces hátrányából körönként 2-3-at lefaragott.

Egészen addig, amíg utol nem érte régi vetélytársát, Fernando Alonsót. A spanyol nehezen adta a bőrét, rendszeresen lezárta a potenciális réseket, így Hamilton hiába került több alkalommal nagyon közel a megelőzéséhez, rengeteg időt elherdált. A 70 körös futamnak csak a 67. körében tudta legyűrni az Alpine-t, ezután Carlos Sainz Ferrariját gyorsan levadászta, az élen haladó Esteban Ocon és Sebastian Vettel megtámadásához már kifutott az időből.

Alonso több mint 10 körön át maga mögött tartotta a jóval gyorsabb Hamiltont Forrás: AFP/Peter Kohalmi

Alonso a futam után elárulta, nem csapatától értesült arról, milyen fontos ráhatása van az eredményre. „Magamtól is tisztában voltam a helyzettel" – közölte.

„A csapat nem szólt róla. De tudtam, hogy minden egyes kör, amíg magam mögött tartom, aranyat ér Estebannak."

Ezt az F1TV-n elérhető rádióbeszélgetések is alátámasztják, mérnöke keveset beszélt hozzá, csak Hamilton aktuális hátrányát jelezte néha. Nem ritkaság, hogy száguldás közben ilyesmire is marad kapacitása a legjobbaknak. Lewis Hamilton szintén szokta figyelni a pálya más részein zajló eseményeket, de például Sebastian Vettel is a közönség számára kihelyezett kivetítőkről olvasta le első vb-címe megszerzésekor, hogy jól áll futam közben (ott pont a menthetetlenül beragadó Alonsót követte fél szemmel).

Ocon és Alonso gratulál egymásnak a leintés után Forrás: AFP/Florion Goga

Kevésbé volt látványos, de Mark Hughes újságíró (The-Race) rámutatott,

Alonso azzal is sokat segített Oconnak, hogy miután eltűntek előle az őt hátráltató lassabb autók, közeledett az élen csatázókhoz,

így Vettel nem vállalhatott be elévágási kísérletet, hiszen a bokszból visszatérve útjában lett volna a másik Alpine.

A győzelemre is látott esélyt

Alonso az 5. helyen futott be, ami Vettel kizárása után 4.-re változott. Az élbolyból az újraindítást követően egy kiálláson lévők közül ő cserélt legkésőbb kereket, ennek köszönhetően közeledett az élen haladó Ocon-Vettel pároshoz, valamint Sainzhoz, a 16 másodperces hátrányát megfelezte addig, amíg az erejét nem kellett a Hamilton elleni védekezésre fordítania.

Alonso a Magyar Nagydíjon Forrás: Xpb / James Moy Photography Ltd

Ez alapján akkor nem tartotta kizártnak, hogy akár nyerhet is. „Büszke vagyok a versenyemre, a nap versenyzője cím is mutatja – nyilatkozta. – Valószínűleg megvolt a tempóm a győzelemhez, legalábbis így néz ki a verseny lefolyásából."

„Utána viszont beláttam, hogy nem lehetséges a győzelem, hiányzott hozzá a tempóm, főleg a megfelelő csúcssebesség. Utána azt gondoltam, ha Carlos nyomában maradok és használhatom a DRS-t, meg tudom védeni magam Hamiltontól és negyedik lehetek."