Évekbe telhet, mire vb-t nyer az Aston Martin, de Stroll kitart a célja mellett

Forma-1, Stájer Nagydíj, Lance Stroll, Aston Martin
Aston Martin's Canadian driver Lance Stroll drives during the first practice session at the Red Bull Ring race track in Spielberg, Austria, on June 25, 2021, ahead of the Formula One Styrian Grand Prix. (Photo by Joe Klamar / AFP)
Vágólapra másolva!
Lawrence Stroll felkészült arra, hogy több évnyi építkezés és befektetés szükséges ahhoz, hogy az Aston Martin világbajnok legyen, de ez nem tántorítja el a céljától.

A Racing Point tavalyi fellángolása után az idén már Aston Martin néven szereplő csapat a vártnál gyengébben szerepel, de a tulajdonosi konzorciumot vezető Lawrence Strollt ez nem tántorítja el attól, hogy középtávon megcélozza a világbajnoki címet a silverstone-i csapattal. A BBC által idézett nyilatkozata szerint elismerte, hogy négy-öt éven belül várhatóan ezt nem tudják elérni.

Stroll és édesapja is sikerre éhes az Aston Martinnál Forrás: AFP/Joe Klamar

Stroll az idei visszaesésüket a padlólemezt és az aerodinamikát érintő szabályváltozások számlájára írta, kiemelte, hogy az alacsony padlószögű autók (vagyis a Mercedes és az Aston Martin) körönként egy másodpercet vesztettek, ezért szerinte

A kanadai üzletember és a csapat menedzsmentje korábban bírálta a szabálymódosítást, az FIA-val is egyeztettek, és Stroll továbbra sem bánta meg, hogy kiállt az álláspontja mellett. „Nem azért hajtottam végre jelentős befektetéseket ebben a vállalatban, hogy ne küzdjünk a világbajnoki címekért, úgyhogy a szabályok adta kereteken belül mindent meg fogunk tenni a sikerért.”

A divatvilágban komoly üzleti sikereket elérő Stroll rámutatott, eddig minden cégével győzni tudott, és „az F1-ben ez nyilvánvalóan a világbajnoki címet jelenti.” Tudja, hogy ez semmilyen vállalkozásban nem megy egyik napról a másikra, elfogadja, hogy évekbe telik, mire tehetséges szakembereket igazolnak és felépítik a csapat új gyárát, sőt, azt is

elfogadta, hogy Andrew Green technikai igazgató eredeti elképzelésével ellentétben saját szélcsatornát is létrehozzanak.

„Visszajött hozzám azzal, hogy belátta, előnyös lenne az a luxus, ha sajátunk lenne ahhoz képest, hogy a Mercedesé mikor szabad. Azt mondta, ha tényleg világbajnokok akarunk lenni, akkor erre az eszközre szükségünk van. Nagyon sokba került nekem, hogy meggondolta magát, én boldog voltam az eredeti koncepciójával is” – mondta Stroll.

Szafnauer állása biztonságban van, Stroll további bővítéseket tervez Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

„Azzal a céllal építkezünk és fektetünk be a csapatunkba, hogy évről évre előrébb lépjünk, a végső célunk pedig az, hogy megnyerjük a világbajnokságot” – szögezte le. Stroll a Racefans szerint újabb neves szakemberek bejelentését ígérte meg, és hozzátette:

A tulajdonos elmondta, a csapat létszáma 400 fő volt, amikor átvette a csődbe ment Force Indiát, jelenleg 500 fővel dolgoznak és 800 a célja, de hozzátette, nem csak a létszámot, hanem a tudásbázist is bővíteni kívánja, ezért nem csak az a lényeg, hogy minél többen legyenek. Ahogy Dan Fallows példája is mutatja, Stroll kénytelen felkészülni arra, hogy a stáb összeállítása is évekbe telhet.

Elégedett a főnökkel és a pilótákkal

A szezon elején felmerült, hogy Stroll lecserélheti Otmar Szafnauert, a csapat ügyvezetőjét is, de kijelentette, nagyjából minden más pozícióra keresnek szakembereket, de új ügyvezetőt nem. Ugyanígy elégedett a versenyzőpárossal is, ugyan Sebastian Vettel szezonkezdetét „lassúnak” nevezte, szerinte már „remek munkát végez”, ahogy fia, Lance is.

„Seb révén egy világbajnok tapasztalata és tudása ötvöződik a nyers tehetséggel, amit Lance továbbra is igazol. Szerintem kimagasló munkát végez – méltatta fiát. – Még csak 22 éves, a teljesítményével pole-t és több dobogós helyet szerzett, idén pedig kiegyenlített a verseny Sebastian és közte.”

A tulajdonos szerint Vettel és Stroll jó párost alkot Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Joe Portlock

„Egyáltalán nem tartok attól, hogy Lance teljesítménye ne lenne elég jó. Szerintem ahogy fejlődik, egyre tapasztaltabb lesz, és ezáltal egyre erősebb is. Abszolút nem aggódom miatta.”