Vágólapra másolva!
Pont nélkül kezdte a szezont az Alpine-csapat Bahreinben, ráadásul az edzéseredmények alapján a nyári futamokon is problémákra számíthatnak. Imolába új fejlesztéseket visznek és bíznak Alonsóban.

Idén már Alpine néven versenyez a tavalyig Renault-nak hívott istálló, de az új korszak nem indul jól az átszervezett csapatnak, hiszen Fernando Alonso kiesett és Esteban Ocon is pont nélkül maradt az idénynyitón. Marcin Budkowski, az Alpine technikai igazgatója elárulta, Bahreinben kiderült, hogy őket is a vártnál jobban sújtják az aerodinamikát érintő szabályváltozások.

Napsütésben nem volt elég gyors az Alpine Forrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

A lengyel szakember szerint a teszteken és az első nagydíjhétvégén is foglalkoztak a padlólemezt és a diffúzort érintő előírások hatásaival, egyelőre nem tervezik, hogy leállnak a fejlesztésekkel, mert úgy látják, a nyári futamok előtt akad még teendőjük a 2021-es autóval. Ennek jegyében

már az imolai hétvégére is egy nagyobb fejlesztési csomaggal érkeznek.

„Új alkatrészek jönnek és növeljük az autó teljesítményét Imolában. Az első néhány versenyen általában jönnek majd újdonságok – erősítette meg, és kijelölte a fejlesztések irányát is. – Rá kell jönnünk, hogy miért vagyunk kevésbé versenyképesek meleg időjárás közepette, mint az esti edzéseken” – árulta el.

Ez a következő két versenyen, Imolában és Portugáliában várhatóan még nem lesz probléma, de a nyár folyamán már igen, és Budkowski nem tagadta, hogy Bahreinben a nappali etapok során elégedetlenek voltak az eddigi szereplésükkel.

A versenyhétvégén aztán melegebb is volt, mint a teszten, a pálya egészen 47 fokos hőmérsékletre hevült.

„Még mindig körülbelül két-három tizedmásodpercre vagyunk azoktól, akikkel küzdeni szeretnénk” – utalt Budkowski feltehetőleg a tavalyi „B ligára”, vagyis a McLarenre és a Ferrarira, valamint az idén egyelőre lassabb Aston Martinra.

Alonsótól az egész csapat tanulhat

A fejlődés egyik motorja a kétszeres világbajnok Fernando Alonso lehet, a spanyol pilóta ugyan elsősorban a 2022-es szezonra készül, de várhatóan idén sem hagyja majd szó nélkül, ha csak a pontszerzésért küzdhet majd az enstone-i istállóval. Laurent Rossi, az Alpine márkaigazgatója „hihetetlenül fontosnak” tartja Alonso szerepvállalását.

Alonso a pontszerzésért küzdött Bahreinben Forrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

„Mondani sem kell, hogy azért hoztunk vissza egy kétszeres világbajnokot, mert vannak céljaink és hétvégente nem csak versenyezgetni akarunk. Nyilvánvalóan nagy tapasztalatot hoz magával, sok embert ismer a csapatnál, és hihetetlenül jól kezeli a nyomást és segíti a csapat fejlődését. Fernando sokat jelent majd a csapatnak, Esteban [Oconnak] és a csapatban mindenki másnak is, engem is beleértve” – nyilatkozta.