Wolff: Kiszállnék már ebből az őrületből, de Allison nem lesz az utódom

Forma-1, James Allison, Toto Wolff, Mercedes, Barcelona teszt
BARCELONA, SPAIN - FEBRUARY 20: James Allison, Technical Director at Mercedes GP and Mercedes GP Executive Director Toto Wolff look on in the garage during day two of F1 Winter Testing at Circuit de Barcelona-Catalunya on February 20, 2020 in Barcelona, Spain. (Photo by Charles Coates/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Nem James Allison lesz Toto Wolff utódja a Mercedes csapatfőnöki posztján. Az osztrák üzletember szerint brit munkatársa alkalmas lenne a feladatra, de Allison sohasem vállalná el.

Nem egy esetleges csapatfőnöki kinevezés áll James Allison áthelyezésének hátterében, árulta el Toto Wolff az imolai hétvégén. Spekuláció indult arról, hogy Allison esetleg Wolff utódja lehet azután, hogy elhagyja a Mercedes-csapatnál a technikai igazgató posztját és az egész vállalat technikai főigazgatója (CTO-ja) lesz, de Wolff szerint nem ez a helyzet.

Wolff szerette volna, ha Allison lesz az utódja, de a brit szakember nem vállalja Forrás: Getty Images/Charles Coates

„Abszolút képes lenne arra, hogy ő legyen a csapatfőnök és az emberek is [elfogadnák], mert nagy tisztelet övezi őt a szervezetben. A helyzet viszont nagyon egyszerű, azt mondta, hogy soha az életben nem csinálná ezt, mert szerinte a csapatfőnököknek másféle készségekre van szükségük, úgyhogy azt mondta, köszöni, nem.”

Allison előléptetése logikus lett volna, hiszen CTO-ként az igazgatótanács tagja lehet,

ahol a csapat menedzselésének olyan szempontjaira is ráláthat, amire Wolffnak közvetlen befolyása van. A jelenlegi csapatfőnök elárulta, már egy-két évvel ezelőtt felmerült, hogy Allison lehetne a csapatfőnök, mert teljesen egyetértenek a Mercedes Motorsport és az F1-es csapat stratégiai irányával kapcsolatban, de a brit szakember „világosan kinyilvánította, hogy ez nem neki való.”

„Azóta nyilvánvalóan nézelődök és figyelek, hogy mi folyik körülöttünk, ki végez jó munkát, hogy aztán végre, a háttérbe húzódhassak ebből az őrületből!” – utalt a csapat napi működtetésére.

Wolff méltatta Allisont, aki mérnökként és vezetőként is értékes tagja a csapatnak,

kiemelte, hogy a technikai ügyeken kívül is megérti, hogy mi zajlik az F1-ben. Elárulta, hogy Allison stratégiai és sportpolitikai ügyekben is segíti a munkáját, egyre nagyobb figyelmet fordít a Mercedes más versenyprogramjaira is, így „szinte logikus lépés volt, hogy legyen egy műszaki ikertestvérem.”

Cowell (jobbra) tavaly távozott, idén Allison (középen) kap új feladatot, Wolff is menne már és hamarosan a pilóták között is változás jöhet Forrás: Daimler AG/Steve Etherington

„Észszerű, hogy az összes motorsportos programunknak legyen egy technikai igazgatója. Én vagyok az ügyvezető igazgató [CEO], ő pedig a technikai főigazgató [CTO], neki pedig tetszett az ötlet. Már egy éve dolgozunk ezen” – árulta el, és kiemelte, hogy Allison utódja, Mike Elliott is rendkívül felkészült és intelligens mérnök, aki eddig is a csapat sikerének egyik alappillére volt.

Hamilton nem megy sehova

Wolffnak bőven akad teendője mostanában a Mercedes szervezeti felépítésével kapcsolatban, szinte nem múlik el év, hogy ne kelljen foglalkoznia valamelyik kulcsember kiválásával. Sokat elárul a felkészültségéről, hogy az évek alatt elfáradt szakemberek nem más csapatoknál keresnek új kihívást, inkább az életmódjukon kívánnak változtatni és a váltást jó előre, közösen megtervezik.

Ennek köszönhetően egyelőre Aldo Costa vagy Andy Cowell kiszállása sem okozott kívülről érezhető törést és várhatóan Allison előléptetése miatt sem gyengül majd meg a csapat. Hasonló probléma kezd kibontakozni a versenyzők terén is, hiszen Lewis Hamilton már 36 esztendős, lényegében mindent megnyert az F1-ben, de

Wolff szerint Hamilton máshol már nem fog versenyezni.

„Persze, hogy ez lesz az utolsó csapata. Nincs jobb hely a Mercedesnél és mi is szeretnénk, ha nálunk folytatná – idézte a DPA hírügynökség. – Szimbiózis alakult ki köztünk és már annyi sikert ünnepeltünk együtt, hogy jelenleg minden jel arra mutat, hogy együtt folytatjuk a versenyzést” – mondta.