A félelem és kételkedés is jellemzi a Mercedes felkészülését az új idényre

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Abu-dzabi Nagydíj, 2020 péntek
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - DECEMBER 11: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W11 on track during practice ahead of the F1 Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit on December 11, 2020 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Kamran Jebreili - Pool/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Nem veszi készpénznek a Mercedes Forma-1-es istállója, hogy a 2021-es szezont is az élen kezdi, a koronavírus miatti rendhagyó felkészülés pedig kételyeket ébreszt a csapaton belül.

Noha az idei évet is toronymagas esélyesként kezdik, hiszen az alig változó szabályok miatt alighanem továbbra is az övék lesz a legjobb autó, a Mercedesnél így is jelen van az aggódás és félelem a technikai igazgató James Allison szerint. Az 52 esztendős szakember a csapat YouTube-csatornáján beszélt többek között arról, hogy milyen a szezonra való felkészülés ebben a rendhagyó időszakban.

CNC-gépek a Mercedes gyárában Forrás: Daimler AG/Steve Etherington

Normális esetben ezekben a napokban a csapatok lázas igyekezettel próbálják a határidőket betartva összeszerelni új autójukat, hogy készen legyenek vele az első tesztre. A koronavírus miatt az idén azonban senki nem kapkod, a költségcsökkentés és az egy évvel elhalasztott szabályváltozások miatt ugyanis befagyasztották a fejlesztések nagy részét, így az istállók a 2020-as autójuk nagy részét kénytelenek voltak változatlanul hagyni.

Nem újul meg teljes egészében a Mercedes sem, amelynek technikai igazgatója szerint igen furcsa érzést kelt bennük az, hogy a szokottnál kevesebb a változás.

„Olyan érzésünk van, hogy minden simán megy, és reméljük is, hogy ez a helyzet, de annyira más ez az évkezdet a megszokottól, hogy egy kis részünk kételkedik és azt kérdezi, hogy vajon elfelejtettünk-e valamit – ecsetelte Allison. – Egy normális évvel ellentétben, amikor milliónyi alkatrész áramlik a gyárba a Föld négy sarkából, hogy az utolsó pillanatban meg tudjuk építeni az autót, ez az év egy kicsit más, mert

Az egész autó helyett csak a megváltoztatott részeket teszteljük. Mivel ennyire más a ritmus, aggódunk, hogy elnéztünk-e valamit, úgyhogy kétszer-háromszor is leellenőrzünk mindent, hogy amikor mindent felteszünk a repülőkre, ne kerüljünk kínos helyzetbe."

Az idei autó nem fog nagyban eltérni a tavalyitól Forrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

Allison szerint a szokatlan évkezdet és a megváltozott munkaritmus ellenére azért van, ami nem változott: ugyanazzal a várakozással vegyes idegességgel telnek a mindennapjaik amiatt, hogy nem tudják, mennyire lesznek versenyképesek.

„Jön az új idény és ugyanúgy rengeteg móka és izgalom áll előttünk, hogy a munka, amit elvégeztünk, elég volt-e ahhoz, hogy versenyképes autóval álljunk elő. Ez az izgalom pedig mindig párosul egy másik érzelemmel, az aggódással. Mivel egy cél miatt létezünk. Amiatt, hogy létrehozzunk egy versenyautót, ami képes az élmezőnyben harcolni, és remélhetőleg győzelmeket és világbajnoki címeket szerezni. Az év ezen szakaszában csak reménykedünk, hogy eleget tettünk, de soha nem vagyunk benne biztosak addig, amíg az autó pályára nem lép.

Noha ez egy kicsit fárasztó lehet, ez is Forma-1 része, amivel az ember a szezonok alatt megtanul együtt élni, de a legélesebben az év ezen szakaszában érzi."