Vágólapra másolva!
Döntött az FIA Lewis Hamilton és Max Verstappen brazíliai incidensének ügyében, és elutasította a Mercedes hét elején benyújtott felülvizsgálati kérelmét, így eldőlt, hogy a holland pilóta utólag sem kap büntetést. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke a Katari Nagydíj pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, nem is számított más döntésre.

Miután a Mercedes felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, amelyben Lewis Hamilton és Max Verstappen brazíliai csatájának újranézését kérte, az FIA sportfelügyelői elutasították azt, mivel úgy ítélték meg, hogy a benyújtott bizonyíték nem felel meg mind a négy, felülvizsgálathoz szükséges kritériumnak.

Az indoklásban a felügyelők leírták, hogy a Mercedes Verstappennek a brazíliai futam közben a felügyelők rendelkezésére nem álló 360 fokos kamerájának, illetve előrefelé néző fedélzeti kamerájának felvételét nyújtotta be, mint „jelentős, releváns, új", és az eredeti ítélet pillanatában „rendelkezésre nem álló bizonyítékot."

Az FIA úgy látta, hogy Verstappen fedélzeti kamerája nem számít jelentős új bizonyítéknak

A felügyelők a négy kritériumból hármat elfogadtak, viszont úgy ítélték meg, hogy az új bizonyítékok nem számítanak „jelentősnek" az ügy szempontjából. Hogy miért nem, arra a meghallgatás során a Mercedes által is felhozott 2020-as Osztrák Nagydíjat írták le példaként. Akkor a Red Bull sikeresen elérte, hogy Hamilton 360 fokos, az időmérő során rendelkezésre még nem álló kamerájának képe alapján megbüntessék a hétszeres világbajnokot, amiért nem lassított le a sárga zászlós jelzésnél.

„Hogy ezek a felvételek jelentősek-e, az attól függ, hogy vélhetően meg tudják változtatni a felügyelők eredeti döntését, vagy sem – áll a mostani döntés indoklásában. – A találó példa, amelyet [a Mercedes] előhozott a 2020-as Osztrák Nagydíjról, mutatja, hogy a döntés pillanatában egyik rendelkezésre álló felvétel sem mutatott látható sárga zászlós jelzést Lewis Hamiltonnak. Ugyanakkor az új, és korábban nem elérhető 360 fokos kamerakép, amit másnap töltöttek le, egyértelműen megmutatta, hogy volt az autóból látható sárga jelzés, a versenyzőt pedig megbüntették, amiért nem lassított le. Ebben az esetben a felvétel megváltoztatatta a döntést, és abszolút jelentősnek számított."

A felügyelők viszont úgy látták, hogy a mostani eset merőben eltért az egy évvel korábbitól.

„A felügyelőknek gyakran gyorsan, korlátozott mennyiségű információ birtokában kell döntést hozniuk – írták. – A döntés meghozatalakor a felügyelők úgy érezték, hogy elegendő információ áll a rendelkezésükre a döntéshez, ami utólag nagyban összhangban volt a két pilóta futam utáni nyilatkozataival.

A felügyelők úgy vélték, hogy alapos döntést hoztak az eredetileg elérhető felvételek alapján Forrás: Pirelli

„A Mercedes álláspontja az volt, hogy az új felvétel elegendő információval szolgál a felügyelőknek ahhoz, hogy összességében más döntésre jussanak, mint korábban.

vagy ami megváltoztatná az eredetileg rendelkezésre álló felvételek alapján hozott döntést. A 2020-as ausztriai esettel ellentétben a felügyelők ítélete szerint semmi nincs az új felvételeken, ami alapjaiban változtatna a tényeken, és semmi olyat nem mutatnak, amit akkor a felügyelők nem fontoltak meg. Emiatt a felügyelők úgy döntöttek, hogy a felvételek nem számítanak jelentős új bizonyítéknak."

Wolff nem várt mást

A Mercedes tehát azt sem tudta elérni, hogy egyáltalán megfontolják a felügyelők, hogy mégis meg kellene büntetniük Verstappent, hiszen a vizsgálatig sem jutottak el. Amikor a Katari Nagydíj első szabadedzése után kezdetét vette az FIA hivatalos sajtótájékoztatója, az első felében az egymás mellett ülő Toto Wolff-al és Christian Hornerrel, mindkettejüktől megkérdezték, hogy miként látják a felülvizsgálati kérelmet.

Wolff elmondta, hogy minden egyes pontért meg kell küzdeni, és

helyette tisztázni szeretnék az utolsó három verseny előtt, hogy mit lehet, és mit nem, amennyiben ugyanis nem büntetnek, az szerinte „lehetetlenné teszi a kívülről előzést, mert teljes mértékben a belül haladó uralja a kanyart." „Nagyon markáns véleményem van erről – mondta az osztrák. – Nagyon fontos megérteni, hogy mit lehet, és mit nem a következő versenyeken, mert nem akarjuk, hogy ez a bajnoki cím egy ellentmondásos esettel dőljön el a felügyelők szobájában."

Wolff is azt várta, hogy nem fogják újranézni az esetet Forrás: AGIF via AFP/Duda Bairros/AGIF/Duda Bairros

Horner már a döntés ismertetése előtt arról beszélt, hogy meglepné, ha lenne vizsgálat, és nem is igazán érti, hogy mi tart ennyi ideig, mivel szerinte volt elég felvétele a felügyelőknek ahhoz, hogy már Brazíliában jó döntést hozzanak.

A sajtótájékoztató későbbi részében aztán mindkettejükkel élő adásban tudatták, hogy megszületett a döntés, és elutasították a kérelmet, mire Wolff azt felelte:

Horner ezután elmondta: „Szerintem ez a helyes döntés, különben kiengedtük volna a szellemet a palackból az azon a versenyen történt rakás másik eset kapcsán. A legfontosabb, hogy mostantól erre a futamra koncentráljunk, itt és a következő futamokon és jó és tiszta küzdelmet akarunk."

A sajtótájékoztató végén Wolff pedig azért még odavágott egyet a Red Bullnak, mondván „anélkül állítottuk össze a dossziét, hogy túl sok időt fordítottunk volna erre, különösen, ami az autó teljesítményéért felelős mérnököket illeti", majd hangsúlyozta, hogy „bárki számára, aki valaha autóversenyzett, világos volt, hogy mi áll a felvételeken.

Ez a személyes véleményem, de nem akarok ítélkezni bárki pilótája fölött, mert különben én ülnék az autóban és nem egy széken ülve kommentálnám a történteket."