Monaco tagadja, hogy idén is elmarad a híres nagydíja

Forma-1, Lewis Hamilton, Max Verstappen, Monacói Nagydíj
Mercedes' British driver Lewis Hamilton (R) competes ahead of Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen during the Monaco Formula 1 Grand Prix at the Monaco street circuit on May 26, 2019 in Monaco. (Photo by Boris HORVAT / AFP)
Vágólapra másolva!
A Forma-1 jogtulajdonosa után a Monacói Nagydíj szervezője is tagadja, hogy 2020-hoz hasonlóan idén is elmarad a szezon egyik csúcspontjának számító utcai verseny.

Kitart a Monacói Nagydíj megszervezése mellett a monacói autóklub, ennek megfelelően a tervek szerint az eredeti időpontban idén megtartják a szezon első és leghíresebb utcai versenyét.

A Monacói Nagydíj különleges kihívás a pilótáknak Forrás: AFP/Boris Horvat

„A bizonyos weboldalakon és a közösségi médiában terjengő pletykákkal ellentétben az Automobile Club de Monaco megerősíti, hogy a 78. Forma-1-es Monacói Nagydíj 2021. május 20-23. között zajlik majd. Az ACM azt is megerősíti a 12. Grand Prix de Monaco Historique (2021. április 23-25.) és a 4. Monaco E-Prix (2021. május 8.)” megrendezését is.

A Monacói Nagydíj és általában az urbánus környezetben zajló versenyek megrendezése különösen nehézkes a koronavírus közepette,

hiszen gazdaságilag nem racionális ilyen futamokat zárt kapuk mögött tartani, ráadásul a pálya infrastruktúrájának felépítéséhez nagy létszámú munkaerő szükséges, ami Monaco esetében jellemzően Olaszországból érkezik.

Az idénynyitó Ausztrál Nagydíjat már elhalasztották novemberre és egyelőre új időpont nélkül ez történt a harmadik fordulóval, a Kínai Nagydíjjal is, helyettük Imola és várhatóan Portimao lép be a naptárba. A múlt héten már felbukkant egy esetleges, újabb versenynaptár-tervezet, de a Forma-1 jogtulajdonosa tagadta, hogy újabb változtatásra készülnek.

Monacóban az életérzés része a nagydíj Forrás: Getty Images/2014 Peter J Fox

A Monacói Nagydíj már az F1 létrehozása előtt is létezett, 1929-től rendezik, az Indianapolis 500 és a Le Mans-i 24 órás verseny mellett az autósport egyik kiemelt versenye. Eddig csupán néhány alkalommal maradt el: 1938 és 1947 között a II. világháború miatt, majd 1949-ben, 1951-ben, 1953-54-ben szorult ki a versenynaptárból, valamint legutóbb, 2020-ban.

A futam a versenyzők, valamint a sportág és a csapatok üzleti partnerei számára is fontos, valamint a hercegség egyik kiemelt rendezvénye is, jelentős közvetlen és közvetett bevételeket generálnak a Forma-1 révén.