Norris: Kár, hogy a boldogságomat nem oszthattam meg a szurkolókkal

Forma-1, dobogó, Valtteri Bottas, Charles Leclerc, Lando Norris, Osztrák Nagydíj 2020
SPIELBERG, AUSTRIA - JULY 05: Race winner Valtteri Bottas of Finland and Mercedes GP, second placed Charles Leclerc of Monaco and Ferrari and third placed Lando Norris of Great Britain and McLaren F1 celebrate on the podium during the Formula One Grand Prix of Austria at Red Bull Ring on July 05, 2020 in Spielberg, Austria. (Photo by Clive Mason - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Forma-1 történetének első zárt kapus versenye után a futamgyőztes Valtteri Bottas úgy vélte, hogy a nagydíj alatt nem volt feltűnő a szurkolók hiánya, előtte és utána viszont igen. Utóbbi kérdésben Charles Leclerc és Lando Norris is egyetértett vele, a brit pilóta ráadásul élete első F1-es dobogóját ünnepelte ilyen furcsa módon.

A vasárnapi Osztrák Nagydíj igencsak fordulatosra sikeredett, így az eseményeket a képernyők elől követő szurkolók nem panaszkodhattak az izgalmak hiánya miatt. A három dobogós helyen végző pilóta közül kettőre csak a legmerészebbek fogadtak a verseny előtt, ráadásul egyikük pályafutása során először állhatott fel a pódiumra.

Egyvalamit azonban nemcsak Valtteri Bottas, Charles Leclerc és Lando Norris, hanem valószínűleg az egész mezőny sajnált: a helyszíni drukkerek hiányát. A koronavírus-járvány miatt ugyanis az eddig bejelentett nyolc futamon nem lehetnek jelen a nézők, ami furcsa körülményeket teremtett a hétvége során. A futamot megnyerő Bottas szerint az autóban ülve nem számít, hogy hányan tartózkodnak a pálya körül, előttte és utána azonban igen.

Csak a szurkolók hiányoztak az ünneplésről Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason - Formula 1

„Versenyzés közben nincs különbség, hiszen az ember nyilvánvalóan a vezetésre koncentrál” – nyilatkozta az első három helyezett számára tartott sajtótájékoztatón. A Mercedes pilótája hozzátette, a rajt előtt és a leintés után ő is nagyon élvezi a szurkolók, illetve a különböző nemzeti lobogók látványát, és azt, hogy mindenki megkapja a támogatást.

– folytatta. – Jó lenne, ha ezt a szurkolókkal lehetne megünnepelni, olyan légkörben, amely biztos, hogy mindannyiunknak hiányzik.”

A finn pilóta hozzátette, meggyőződése, hogy rengeteg hűséges rajongóval rendelkezik, akik a televízió képernyőjén keresztül örülnek az ő sikerének, a számára legfontosabb emberek pedig vele együtt élik meg a pillanatot. Hangsúlyozta, hogy bár a körülmények nem ideálisak, az a legfontosabb, hogy újra versenyezhetnek.

Leclerc számára szintén furcsa volt a szurkolók hiánya. A Ferrari pilótája elsősorban a nézőkön látható szenvedélyt emelte ki, ami miatt különösen szereti a sportágat. A monacói versenyző elárulta, versenyzés közben sokszor ki szokott nézni a lelátókra, amit ezúttal nem tett meg, mert nem volt miért.

Hozzátette, bízik benne, hogy ezen a téren minél hamarabb visszatérnek a normális kerékvágásba.

Talán nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, a nap legboldogabb versenyzője az első F1-es dobogóját (és leggyorsabb körét) megszerző Norris volt. Ezzel együtt viszont talán a brit pilótának hiányoztak a legjobban a helyszíni nézők.

Norris azért így is megadta a módját az ünneplésnek

„Ezek a srácok már hozzászoktak a pódiumhoz, de számomra ez az első alkalom – magyarázta. – Úgy gondolom, azok teszik igazán különlegessé ezt az eseményt, akik az adott pilótával együtt ünnepelnek, függetlenül attól, hogy neki szurkolnak-e. Rajongók nélkül nekem is nehezebb volt megosztani a boldogságomat, de persze így is élveztem.”