A Hondának mégis lehet csapata a McLarenen kívül

Forma-1, Azeri Nagydíj, Fernando Alonso, McLaren
McLaren's Spanish driver Fernando Alonso steers his car during the second practice session of the Formula One Azerbaijan Grand Prix at the Baku City Circuit on June 23, 2017. / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
A Sauberrel törölték a megállapodást, de továbbra is szeretnének egy második partnercsapatot. A Toro Rosso tűnik a legnagyobb esélyesnek.

Hiába állapodott meg a Honda korábban a Sauberrel egy jövőre kezdődő együttműködésről, a Magyar Nagydíjon bejelentették, hogy közös megegyezéssel lemondtak a motorszállítói szerződésről, a Sauber továbbra is a Ferrari motorjait fogja használni. A Honda így nehéz helyzetbe került, hiszen egyetlen partnercsapata, a McLaren sem kötelezte el magát mellettük, nyíltan másik motorszállítók felé kacsingatnak, bár a Mercedes és a Ferrari már kijelentette, hogy jövőre nem adnak nekik erőforrásokat.

A Sauberrel kötött, kudarcba fulladt megállapodás azonban nem szegte a Honda kedvét,

továbbra is új partnercsapat után kutatnak.

"Beszélünk a többi csapattal, természetesen a két gyári istállót, a Ferrarit és a Mercedest leszámítva - Maszasi Jamamoto, a Honda motorsportprogramjának általános igazgatója. - Már nincs sok időnk arra, hogy ez már jövőre sikerüljön, de egyelőre azzal próbálkozunk, hogy 2018-ra találjunk egy új lehetőséget. Ha ez nem sikerül, jövőre szeretnénk a McLarennel folytatni, majd 2019-ben egy újabb csapatot is ellátnánk motorokkal."

A Honda még bízik benne, hogy a McLarennel lehetnek sikeresek Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A híresztelések szerint arra van a legnagyobb esély, hogy a Toro Rossóval kötnek megállapodást, annak ellenére, hogy a Red Bull fiókcsapatának már szerződése van a Renault-val a következő szezonra. Ha mégis átpártolnak a Hondához,

a McLaren előtt megnyílna a lehetőség, hogy a franciák motorjait használják jövőre.

A Renault kikötötte, hogy maximum négy istállót lát el motorokkal egy szezonban, így a McLaren számára lényegében ez lenne az egyetlen lehetőség a partnerváltásra.

A japánok azonban továbbra is bíznak benne, hogy helyrehozhatják a kapcsolatukat a McLarennel. "Úgy gondoljuk, továbbra is egy irányba haladunk a McLarennel. Szerintük még mindig elkötelezettek a projektünk mellett - jelentette ki Jamamoto. - Nem arról van szó, hogy nem tudunk jó hajtásláncot készíteni - csak azoknak a magas elvárásoknak nem tudunk megfelelni, amelyeket a kapcsolatunk elején kitűztünk magunknak."