Törvény szerint sem költözhet Imolába az Olasz Nagydíj

Forma-1, Olasz Nagydíj 2015, rajt
Mercedes AMG Petronas F1 Team's British driver Lewis Hamilton (L) drives ahead of Ferrari's German driver Sebastian Vettel (R) during the Italian Formula One Grand Prix at the Autodromo Nazionale circuit in Monza on September 6, 2015. AFP PHOTO / OLIVIER MORIN
Vágólapra másolva!
Bár korábban már úgy tűnt, biztosan Monzában maradhat az Olasz Nagydíj, még mindig nem tudni, hogy mi lesz a verseny sorsa. Imola nem akar összeveszni a másik pályával.

Évek óta húzódik az Olasz Nagydíj lejáró szerződésének ügye, és bár úgy tűnt, Monza végre hosszabbíthat, ismét belviszály alakult ki Olaszországban, ezúttal a pénzek elosztása miatt. A probléma lényege, hogy a jövő évtől – állami támogatással – a milánói autóklub (ACM) helyett az olasz autóklub (ACI) rendezheti a nagydíjat, ami Angelo Sticchi Damiani, az ACI elnöke szerint „igen jelentős változás.”

Ez viszont nem tetszik az imolai polgármesternek, aki nem szeretné tönkretenni Monza hagyományait, de a La Gazzetta dello Sportnak kijelentette, azzal sem ért egyet, hogy a változás eredményeként az állami pénzekből nekik nem jut semmi, mert az ACI mindent Monzára költ.

Monza helye még mindig nem biztos Forrás: AFP/Olivier Morin

„Egy szövetségi rendszert javasoltam, figyelembe véve a két versenypályát” – nyilatkozta Daniele Manca. „Tiszteletben akarom tartani Monza történelmét, de a 26 F1-es nagydíjat rendező Imoláét is” – jelentette ki. „Nem akarok versenyezni Monzával, viszont váltogathatnánk egymást” – tette hozzá, Damiani azonban az FIA sport konferenciájának sajtótájékoztatóján elmondta, ennek jogi akadálya is van.

„Az olasz pénzügyi törvényekben az szerepel, hogy a nagydíjnak Monzában kell lennie és nem Imolában” – mondta. „Az ACI feladata, hogy a jövő évtől megrendezze az Olasz Nagydíjat Monzában, és nem Imolában. Ez az új pénzügyi törvény, amit az év elején fogadtak el.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!