Vágólapra másolva!
Maurizio Arrivabene általában megvédi a csapata döntéseit, de a Kanadai Nagydíj után elismerte, hogy túlbecsülték a gumikopást, ezért álltak ki kétszer a bokszba. Vettel nem hibáztat senkit, és a 2. helyen célba érve is élvezte a versenyt.

Hiába rajtolta le a Mercedeseket, Sebastian Vettel csak 2. lett a Kanadai Nagydíjon, miután eggyel többször cserélt kereket, mint a győztes Lewis Hamilton, ami a Ferrari főnöke, Maurizio Arrivabene szerint is hiba volt.

A csapat a 11. körben egy Virtuális Safety Car fázist használt ki arra, hogy mindkét autóját behívja a bokszba. Ezzel nyertek ugyan pár másodpercet, mivel azonban a VSC rövid ideig tartott, Hamilton pedig csak a 24. körben állt ki, és az akkor kapott lágy gumiszettjével eljutott a célig, nem tudták legyőzni őt. Habár rajta kívül csak Valtteri Bottasnak sikerült pontokra váltania az egystopos stratégiát, a Red Bull belebukott, Arrivabene úgy ítélte, a Ferrarinál rosszul mérték fel a helyzetet.

– mondta. „Emiatt hívtuk be a bokszba Sebastiant. Rossz döntés volt. Mindegy, nem kell túl nagy sztorit kerekíteni ebből. Ma hibáztunk."

Vettel úgy is élvezte a Kanadai Nagydíjat, hogy csak 2. lett Hamilton mögött Forrás: AFP/Chris Roussakis

Vettel viszont kiállt a csapata mellett. „Mindig védeni fogom a stratégiánkat. Mások szintén kétszer álltak ki, utólag talán ők is megbánták" – mutatott rá. „Képzeljük magunkat a bokszfalon ülők helyzetébe! Nem könnyű meghozni egy ilyen döntést."

A német versenyző, aki montreali 2. helye révén már 3. az összetettben, hozzátette, hogy pusztán a táv teljesítéséhez szükséges időt nézve a Ferrari stratégiája valószínűleg helyes volt. „Csak elvesztettük miatta a pozíciónkat a pályán, mert nem számítottunk rá, hogy a gumik ennyire jól fogják bírni" – ismerte el ő is.

Még simán mehettünk volna tovább velük."

Vettel többször levágta az utolsó sikánt a futam során, ahogy teljes erőbedobással üldözte Hamiltont, végül azonban 5 másodperccel mögötte ért célba. Így az idén még mindig nem sikerült felállnia a dobogó tetejére, mégsem tűnt rosszkedvűnek, és azt állította, kifejezetten élvezte a versenyt. „Az utóbbi pár futamon küszködtünk kissé, most viszont láttuk, hogy milyen teljesítményre képes az autónk, rendesen elereszthettük a gyeplőt" – jelentette ki. „Tényleg nagyon jól szórakoztam."

A csapattársa, Kimi Räikkönen viszont nem mondhatta el magáról ugyanezt: ő nem tudta tartani a lépést Vettellel, és

58 másodperccel mögötte, a 6. helyen ért célba,

ami a kieséseit leszámítva a legrosszabb eredménye az idén.

„Az autóm a pálya egyes részein viszonylag rendesen viselkedett, máshol viszont szenvedtem a gumikkal ebben a hideg időben" – ismerte el. „Amikor rendesen nyomhattam a gázt, minden jónak tűnt, amikor viszont lassítanom kellett, hogy spóroljak a benzinnel, a gumik lehűltek, és nagyon nehéz volt újra munkára bírni őket. Ez majdnem végig így ment."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!