A Mercedes még nem tudja, hányadán áll a Red Bull-lal

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes AMG Petronas, Kimi Räikkönen, Scuderia Ferrari, Japán Nagydíj
Mercedes AMG Petronas F1 Team's British driver Lewis Hamilton (R) and Scuderia Ferrari's Finnish driver Kimi Raikkonen (L) return to their pits during the first free practice session at the Formula One Japanese Grand Prix in Suzuka on October 7, 2016. / AFP PHOTO / TOSHIFUMI KITAMURA
Vágólapra másolva!
Rosberg mindkét edzésen gyorsabb volt nála, ezért még dolgoznia kell a tempóján. A pontverseny éllovasának sem volt egyszerű napja, és nem biztos az erőviszonyokban sem.

Az eredményekre tekintve átlagosan alakult a Japán Nagydíj pénteki edzésnapja, hiszen mindkét tréninget a két Mercedes zárta az élen Nico Rosberg-Lewis Hamilton sorrendben. Az már önmagában megnyugtató a két pilóta számára, hogy autójuk ezúttal nem makacsolta meg magát, bár Hamilton és Rosberg is aggódva jelzett minden apró rendellenességet a motorral kapcsolatban.

„Nagyon jó napom volt, és semmilyen problémám nem akadt az autóval, ami nagyszerű – foglalta össze Hamilton. – Sok kört megtettem, de akad még teendőm az éjszaka, hogy jobb tempóra leljek. Ez még folyamatban van, vasárnapra remélem, jó formában lehetünk. Nagyszerű visszatérni Japánba, izgatottan várom az időmérőt.”

Délután Räikkönen tudott a legközelebb kerülni Hamiltonhoz és Rosberghez - katt a galériához! Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

Bár mindkét tréningen a leggyorsabb volt, Rosberg elismerte, hogy „meg kellett találnia az útját” a beállítások terén, mert sok ellenfeléhez hasonlóan eleinte alulkormányzottsággal küzdött a pályán.

Délután a közepes keverékű gumi nem tűnt olyan jónak, mint a kemény, pedig Malajziában ez volt a helyzet. Lágy abroncsokkal viszont az egykörös tempónk igen jól alakult, és nagyon izgalmas volt vezetni is a pályán. Úgy tűnik, a Ferrarik előtt járunk, de az még nem derült ki, hol állunk a Red Bullokhoz képest.”

Rosberg egyelőre gyorsabb Hamiltonnál Forrás: AFP/Yuya Shino

Paddy Lowe, a csapat technikai vezetője kiemelte, hogy lenyűgöző helyszín és lelkes közönség várta a mezőnyt, és örült a jó időnek is, amely a tavalyi versennyel ellentétben lehetővé tette, hogy az edzéseken összehasonlítsák a száraz pályára alkalmas gumikat rövid és hosszú etapokon egyaránt. Lowe kijelentette, a vasárnapi stratégiájuk egyelőre „teljesen nyitott”, mert az adatok kielemzése után döntenek majd erről.

A vasárnapi futamnak a szokásosnál is nagyobb jelentősége van,

mert ha Rosberg ismét nyerni tudna, akkor a hátralévő versenyeken Hamilton hiába győzne, ha csapattársa megbízhatóan hozná a 2. helyeket. Igaz, az idei szezon során meglepően ritkán, csupán háromszor fordult ilyen elő, abból is két futamot Rosberg nyert meg Hamilton előtt.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!