Vágólapra másolva!
A McLaren kétszeres világbajnoka gyorsabb autókat, és több fejlesztést szeretne látni az F1-ben, mert úgy véli, a túlságosan kötött szabályok miatt nem változnak eléggé az erőviszonyok, így a versenyek kiszámíthatóvá, és unalmassá válnak a rajongók számára.

Fernando Alonso is csatlakozott azok közé, akik reformokat várnak az F1-ben a szórakoztatás javítása érdekében. A kétszeres világbajnok korábban már kiállt a gumiháború visszatérése mellett – bár ezt a nézetet a csapatfőnökök nem osztották -, ezúttal pedig nagyobb tempót, és intenzívebb fejlesztéseket kívánt. Ő ebben látja a világbajnokság izgalmainak növekedését.

„Gyorsabb autókat szeretnék, mert most kicsit túlságosan közel állunk a GP2-es időkhöz. Talán több tesztre, és az autó fejlesztését illetően szabadabb szabályokra is szükség lenne. Most a téli tesztekre elkészített autó helyezései többé-kevésbé változatlanok maradnak az év végéig” – magyarázta a McLaren pilótája.

Alonso unja, hogy nem változnak az erőviszonyok Forrás: McLaren

Alonso a Minardinál 2001-ben töltött bemutatkozó szezonja óta nem szerepelt olyan rosszul, mint 2015-ben, bár ez elsősorban a McLaren Honda gyengélkedése miatt van. A története legrosszabb teljesítményét nyújtó wokingi istálló idei példáján jól látható, hogy a korlátozott fejlesztések mennyire befagyaszthatják az erőviszonyokat, de az élmezőnyben sincs nagy mozgás: a Ferrari nem tudott lényegesen közelíteni a Mercedeshez, csupán a Williams kezd rátalálni tavalyi formájára.

„Javulni lehetséges, de mindenki más is így tesz, úgyhogy ez van” – mondta Alonso. „A szabályok nagyon kötöttek, úgyhogy nem igazán lehet sokat fejleszteni a motoron vagy az aerodinamikán, minden korlátozva van. Ami összeáll az első versenyre, az nagyjából az egész szezonra úgy marad. Ez nagyon kiszámíthatóvá teszi a versenyeket, ez pedig unalmas az otthonülő emberek számára.”

Még mindig bizakodó

A McLaren helyzete kilenc idei futam után egyelőre kilátástalannak tűnik, bár a Honda hamarosan jelentős fejlesztéseket vethet be. Alonso mindössze a múlt hétvégén, Silverstone-ban tudta megszerezni első pontját, miután több erős ellenfelük már a rajt után kiesett. A spanyol ennek ellenére nem ábrándult ki a McLarenből, egyes részeredményekből pedig erőt meríteni is tud.

„Továbbra is optimista vagyok, és elégedett az autó fejlődésével. (Silverstone-ban) jó volt a tapadás, magabiztos voltam a kanyarokban, a határig tudtam nyomni, úgyhogy jó volt az autó. Néhány összehasonlítást elnézve a helyzet néhány kanyarban érdekesen nekünk kedvez, úgyhogy még meg kell oldanunk néhány problémát, de mindenképpen a jó irányba tartunk. A jelenlegi szabályok miatt sajnos rengeteg időre van szükség, mert számos esetben meg van kötve a kezünk.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!