Vágólapra másolva!
A McLaren egyre nagyobb nyomást helyez rájuk, de Jaszuhisza Arai szerint nem romlott meg a kapcsolatuk. Úgy érzik, már elég segítséget kaptak, és a Belga Nagydíj után nagy javulásra számítanak.

A McLaren az első kilenc futamon mindössze 5 pontot szerzett, ezzel az utolsó előtti helyen állnak a konstruktőri világbajnokságban. A katasztrofális idénykezdést főleg a megbízhatatlan és gyenge teljesítményű Honda-motoroknak tulajdonítják, amelyekre ebben az idényben cserélték le a Mercedes erőforrásait.

Miután a csapat az idény felénél járva is csak akkor tudja beverekedni magát a pontszerzők közé, ha sokan kiesnek előlük, a McLaren egyre türelmetlenebben várja, hogy a Honda látványos fejlődést érjen el a motorfejlesztés terén. A versenyigazgató Eric Boullier néhány napja elmondta, a közös munkát hátráltatja, hogy a brit csapat és a japán gyártó más munkakultúrát képvisel – miközben a McLaren minél előbb javítana az eredményeken, a Honda hosszabb távra tervez, és azt tartják fontosnak, hogy a többéves projekt végére legyen eredménye a munkájuknak.

„Minden nap kétszer, de az időeltolódás miatt akár háromszor is elmondom neki, hogy minél előbb sikeresnek kell lennünk" – jelentette ki Boullier a Honda sportprogramjának főnökére, Jaszuhisza Araira utalva.

A Honda biztos benne, hogy az idény második felében eredményesebbek lesznek Forrás: McLaren

Arai azonban a Globónak nyilatkozva elmondta, a látszat ellenére a két fél kapcsolata nem romlott meg az idénykezdet óta. „A 80-as években rendkívül sikeresek voltunk együtt, ezért kölcsönös bizalom van köztünk" – mondta. „Persze nyomás van rajtunk, javulnunk kell, de mindent közösen beszélünk meg."

Elég segítséget kapnak

Arai elmondta, előfordul, hogy egy probléma esetén másféle javaslattal állnak elő, „de ez egy ilyen kapcsolatban normális." A McLarent állítólag az is bosszantja, hogy a Honda nem használja ki maximálisan a McLaren Group által felajánlott forrásokat, amelyek segítségével hatékonyabban fejleszthetnék a motorjaikat, Arai szerint azonban nincs szükségük a jelenleginél több támogatásra.

„A projekt kezdete óta együttműködünk a McLaren Applied Technologies-zel. A kérésünknek megfelelően ők fejlesztették ki a szoftvereket a hajtásláncunkhoz, és remek munkát végeztek" – magyarázta. „Egyéb segítségre nincs szükségünk. A jó tanácsot mindig szívesen fogadjuk, de másoktól kapott technikai megoldásokra nincs szükségünk."

Arai hozzátette, leginkább a Honda igazgatói és a japán sajtó részéről érzi a nyomást, a McLaren vezetősége felől ezt még nem tapasztalta. Ahogy korábban is elmondta, a Magyar Nagydíjat követő négyhetes szünetben komoly fejlesztésekre készülnek, és ennek szerinte a pályán is látható eredménye lesz.

„Tudom, hogy a rajongóink nem ilyen eredményekre számítottak, de tudjuk, mit csinálunk. Kérem, adjanak nekünk egy kis időt. Higgyék el, a szezon második fele jobban alakul majd."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!