Vágólapra másolva!
Az volt a kedvenc másfél köre a Kanadai Nagydíjból, amikor régi ellenfelével harcolhatott. Egyszer jól rá is ijesztett, és Vettel elismerte, hogy akkor nem volt elég ravasz.

A mezőny végéről felzárkózó Sebastian Vettel a Kanadai Nagydíjon kétszer is megelőzte Fernando Alonsót, régi vetélytársa azonban a második alkalommal nem kínálta fel tálcán a helyét, és keményen védekezett ellene a Ferrarinál sokkal gyengébb McLarennel.

Vettel egyszer kis híján pórul is járt, amikor az utolsó sikánban kívülről próbált elmenni mellette, Alonso azonban előnyösebb pozícióban volt, ezért neki a kanyar közepén hirtelen bele kellett taposnia a fékbe, hogy elkerülje az ütközést. Később elismerte, hogy nem helyezkedett elég ravaszul.

Alonso nem akart "amatőrnek tűnni" a csatában Forrás: Honda

„Utólag nyilvánvaló, hogy egy kicsit okosabbnak kellett volna lennem. Egyértelmű volt, hogy Fernando egy árva centimétert sem hajlandó engedni. Remekül védekezett" – mondta Vettel. „Nagyon közel kerültünk egymáshoz, a jobb első kerekem hozzá is ért az autójához, de szerencsére nem történt baj."

„A következő alkalommal már résen voltam, és sikerült kihasználnom, hogy jobban gyorsítottam ki, a pálya koszosabb oldalára kényszerítve őt a féktávon. Így kedvezőbb íven fordulhattam, és a kanyar kijáratánál nagyobb lendületet tudtam venni."

Mivel a Ferrarinál Vettel éppen Alonso helyét foglalta el, és a múltban már sokszor összecsaptak, a párharcnak presztízsértéke is volt. A spanyol versenyző figyelmen kívül is hagyta a McLaren utasítását, miszerint spórolnia kell a benzinnel, mert saját bevallása szerint nem akart „amatőrnek tűnni" a pályán zajló csatában.

Alonso egy centit sem engedett Vettellel szemben Forrás: AFP/Clive Mason

„Borzasztóan lassúak voltunk hozzájuk képest, mégis olyan keményen védekeztem, amennyire tudtam" – jelentette ki Alonso a Vettellel vívott csörtéjéről. „Csak másfél körig tartott az egész, de nagyon élveztem. Ő valószínűleg kevésbé, nekem azonban az volt a verseny legjobb része."

Vettel Hülkenberggel is majdnem összeakadt

Miközben a 18. rajtkockából felkapaszkodott az 5. helyre, alig 4 másodperccel csapattársa mögé, Vettel nemcsak Alonsóval keveredett közelharcba. Hanem például Nico Hülkenberggel is, aki védekezés közben megpördült az utolsó sikán jobb oldali rázókövén, majdnem nekiütközve a Ferrarinak.

„Sokkal gyorsabb voltam nála, nem is erőlködtem túlzottan az előzés előkészítésével" – állította Vettel. „Már egyértelműen én voltam előrébb, de akkor láttam, hogy felengedi a féket a sikán bejáratánál. Ekkor gyorsan kapcsoltam, és inkább levágtam a kanyar második részét, mert ha a pályán maradok, összeütközünk."

Csak a visszajátszásból vált egyértelművé, hogy a két autó nem ért össze. Hülkenberg szintén folytatni tudta a versenyt, bár elment mellette Felipe Massa is.

„320-szal érkezünk meg oda, és a tapadás elég necces" – mondta. „Vettel autója persze jobban tapadt egy kicsit, ráadásul nekem a gumitörmeléken fékezve eleve nehéz dolgom volt. Visszatekintve talán nem kellett volna ennyire erőltetnem a védekezést, de tulajdonképpen mindegy, mert úgysem tudtuk volna őt magunk mögött tartani."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!