Vágólapra másolva!
Ha szállítja a pontokat a konstruktőri vb-hez, Maurizio Arrivabene nem lát rá okot, hogy lecserélje. A csapat főnöke örül, hogy Vettel hamar beilleszkedett.

Noha az elmúlt hónapokban már több versenyzőt, köztük Valtteri Bottast és Daniel Ricciardót is hírbe hozták a Ferrarival, a csapat főnöke szerint a hosszabbítás előtt álló Kimi Räikkönen állása nem forog veszélyben, ha teljesíti az elvárásaikat.

Hogy mik ezek? „A jó teljesítmény. Pontokat kell szereznie a csapatnak" – mondta Maurizio Arrivabene a Forma-1 hivatalos honlapján megjelent interjúban. „Enzo Ferrari számára a konstruktőri bajnokság mindig értékesebb volt az egyéninél, ezért számunkra is nagyon fontos. A megszerzéséhez pedig mindkét versenyzőnknek jól kell szerepelnie. Egyenesen megmondtam Kiminek, úgyhogy tökéletesen tisztában van vele: minél több pontot gyűjt, annál nagyobb eséllyel maradhat."

Räikkönen Montrealban elvesztett egy dobogós helyezést, de utóbb kiderült, hogy egy műszaki hiba miatt pördült meg Forrás: AFP/Clive Mason

Arrivabene nem kommentálta, hogy kik lehetnének Räikkönen utódai. „Egyelőre a jelenlegi srácainkra koncentrálok, de pontosan tudom, hogy sokan azonnal szívesen bepattannának egy Ferrariba. Ez nem gond" – vélte. „A lényeg az, hogy kihozzuk a maximumot az aktuális versenyzőinkből."

Fernando Alonso azt állítja, nem bánta meg, hogy elhagyta a maranellói istállót, mert nem akart örökké második lenni, ám Arrivabene ezen nem sértődött meg. „A csapat mindenek felett áll, az emberek mondhatnak, amit akarnak" – válaszolt. „Tudom, hogy a kijelentése nem volt udvarias, de nem érdekel."

Arrivabene azt „kulcsfontosságúnak" tartja, hogy Alonso utódja, Sebastian Vettel gyorsan és könnyen beilleszkedett a Ferrarihoz.

Össze kellett rántani a csapatot

A kérdésre, hogy mi a legfontosabb vezetői képesség a Ferrari visszatérítéséhez a győzelem útjára, Arrivabene azt felelte: „Keményen kell dolgozni, és szépen kell bánni az emberekkel – ha megérdemlik!"

Elárulta továbbá, hogy telefonon rendszeresen, néha napi háromszor-négyszer is konzultál a Ferrari elnökével, Sergio Marchionnével. Amikor megérkezett Maranellóba, szerinte először is a csapatszellemet kellett helyreállítani. „A csapat ugyanis eléggé megosztott volt – a srácok többsége nagyon defenzíven viselkedett, ezért azt mondtam magamban, én nem ilyennek ismerem őket" – magyarázta. „Az első dolgom az volt, hogy újra összekovácsoljam őket."

Arrivabene szerint a Forma-1-nek nagyobb hangsúlyt kellene helyeznie az üzleti szempontokra, mert jelenleg sokkal több szó esik a technikáról. „A csapatfőnökök nem mérnökök. Talán sok évvel ezelőtt azok voltak, de ha visszagondolok, Jean Todt, Flavio Briatore, Christian Horner is győzelemre vezették az istállójukat, pedig egyikük sem mérnök" – tette hozzá. „360 fokos rálátásra van szükség, hogy tisztában legyünk vele, mi történik körülöttünk, és rátaláljunk a helyes egyensúlyra technika és üzlet között."

„Ha a mérnököket hagyjuk vadulni, nagyon hamar csődbe megyünk. Ebből a szempontból jobb is, hogy nem vagyok mérnök!"

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!