Vágólapra másolva!
Baumgartner Zsolt vasárnapi sporttörténeti pontszerzését a Forma-1-es világbajnoki sorozat első számú vezetője is megünnepelte, személyesen gratulált a mezőny messze legszerényebb költségvetéssel dolgozó csapatának az Amerikai Nagydíjat követően. Kiderült, Ralf Schumacher balesetét is defekt okozta, Juan Pablo Montoyát pedig azért zárták ki, mert az előírtnál néhány másodperccel később hagyta el a rajtrácsot.

"El sem hiszik, hogy milyen sokan köszöntöttek bennünket. Bernie Ecclestone is lejött hozzánk pezsgőzni, de a többi csapat képviselői is megjelentek nálunk" - mondta Paul Stoddart, a faenzai istálló ausztrál főnöke. "Most is kiderült, hogy minden Forma-1-es szurkoló második számú kedvence a Minardi!" A magyar pilóta előtt legutóbb 2002-ben szerzett pontot a csapat, az ausztráliai idénynyitón a hazai pályán szereplő Mark Webber lett ötödik. "Fantasztikus eredményt értünk el, a srácok hatalmas motivációt meríthetnek ebből. Ráadásul anyagilag is sokat jelent ez az egy pont (a tengerentúli futamok esetében a sorozat szervezői hozzájárulnak a Minardi-Cosworth utazási költségeihez), a szezon hátralévő részében nagyban megkönnyíti a dolgunkat. Sőt, bízunk abban, hogy nem ez lesz az utolsó pontszerző helyünk, hiszen a mindenki számára ismeretlen kínai vagy a kiszámíthatatlan időjárás miatt a brazíliai pályán is sikeresek lehetünk" - tette hozzá Stoddart.

A Minardi-főnök külön kiemelte, hogy Baumgartner Zsolt az egész versenyhétvégén fantasztikusan éretten szerepelt, kiváló tempót vett fel, és ezt állandósítani is tudta. "Bekerül a sportág történetébe, hiszen ő lett az első magyar pilóta, aki pontot szerzett a Forma-1-ben. Örülök annak, hogy éppen ő érte el ezt az eredményt, hiszen nagyon kedves srác" - szögezte le Paul Stoddart, majd sietve megjegyezte azt is, hogy a pont jogosságát nem érdemes vitatni, elvégre a Forma-1-ben az első és legfontosabb feladat célba érni.

Baumgartner kis híján már a Monacói Nagydíjon beautózta magát a magyar sporttörténelembe, akkor azonban (hat kör hátránnyal) be kellett érnie a kilencedik hellyel. Ezúttal összejött a csoda, azaz a 12 kieső, így most már mind a tíz együttes elmondhatja magáról, hogy szerzett pontot 2004-ben. A szituáció egyébként Baumgartner Zsolt csapattársa, Gianmaria Bruni számára lehet a legfrusztrálóbb: az olasz az időmérőkön rendre elveri Baumgartnert, erre most mégsem neki jött ki a lépés. Van ilyen, de talán vigasztalja a tény, hogy rajta kívül még az osztrák Klien és honfitársa, Pantano sem szerzett pontot, holott a Jaguar és a Jordan is "többet tud", mint a Minardi.

Baumgartner pontszerzésén kívül Ralf Schumacher balesete miatt kaphatták fel fejüket az F1-rajongók, a német a tizedik körben csapódott a célegyenes bejárati ívén a palánknak. Pillanatokkal előtte Fernando Alonso kapott defektet 250-300-as tempónál, s mint később kiderült, a Williams versenyzője is (bal hátsó) defekt miatt bukott. Hosszú percekig ücsörgött mozdulatlanul autójában, mire megérkezett a segítség (míg kiemelték, az is eltartott majd' tíz minutumig), a szervezők utólag azzal magyarázták a helyzetet, hogy "az orvosok a lehető legkörültekintőbben próbáltak eljárni, ezért tartott olyan sokáig, míg Ralfot elvitte a mentő". Mondjuk, ez nem magyarázat arra, hogy miért érkeztek késve a helyszínre...

Forrás: [origo]
Folyt a pezsgő literszám [origo]

A szervezőbizottság közleménye szerint még az orvosi autó sem hajthat a pályára a menetiránnyal szemben, így az orvosi stábnak a boxból kiszáguldva egy egész kört kellett megtennie, hogy Schumacher segítségére siessen. "Nem tarthat ennyi ideig, míg az orvosok a helyszínre érkeznek" - mérgelődött Coulthard. "Baleset esetén minden másodperc számíthat." Ralf Schumachert az indianapolisi kórház traumatológiai osztályára szállították kivizsgálásra, ott azonban kiderült, hogy csupán zúzódásokat szenvedett, fej- és belső sérülése nincs. Az éjszakát mindenesetre a betegágyban kellett töltenie, hátában még erős, szúró fájdalmat érez. Elképzelhető, hogy emiatt ki kell hagynia a soron következő Francia Nagydíjat (július 4.), a döntés ez ügyben későbbre várható. "Meg kell várnunk, Ralf hogy érzi magát" - mondta Mario Theissen, a BMW motorsportigazgatója. "Magának kell eldöntenie, tud-e versenyezni, ezt mi nem tudjuk megítélni helyette."

Ralf Schumacher egy héttel a tavalyi Olasz Nagydíj előtt is átvészelt egy komoly balesetet (éppen Monzában), agyrázkódást szenvedett. A pénteki szabadedzésen aztán fejfájásra panaszkodott, így orvosi tanácsra kihagyta a versenyt: a tesztpilóta Marc Gené indult helyette, két hét múlva is a spanyol lehet a beugró. Igaz, Niki Lauda szerint Ralfnak mihamarabb vissza kellene térnie: "Az első adandó alkalommal újra autóba kell ülnie" - jelentette ki az osztrák. "Ha nincsenek fájdalmai, induljon csak el Magny-Cours-ban."