Vágólapra másolva!
Mox Mosley, a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke (FIA) attól tart, hogy a Forma-1-es autók jelentős sebesség-növekedése könnyen tragédiához vezethet.

"Ilyen elképesztő tempó mellett a kanyarokban végrehajtott kisebb korrekció is komoly balesetet okozhat" - fogalmazott az FIA irányítója. Mosley a napokban azt is kilátásba helyezte, hogy a szövetség szabályváltoztatást eszközöl a sebesség-csökkentés érdekében. "Körültekintően megvizsgáljuk annak lehetőségét, hogy a csapatokkal kötött egyezmény módot ad-e a beavatkozásra. Ha igen, akkor az illetékes munkacsoportnak kell javaslatot tennie a változtatásokra. Ezt meghatározott időn belül kell elkészíteni, ellenkező esetben az FIA-hoz kerül a lehetőség" - mondta akkor Mosley, hozzátéve, akár már idén sor kerülhet a módosításra.

Az FIA a mostani szezontól kezdve a háromnapos futamhétvégék során egyetlen motor használatát engedélyezi. Sokan azt várták, hogy ettől csökken az autók sebessége, de nem így történt, az eddigi három futamon már számos körrekordot értek el a pilóták. Michael Schumacher a Malajziai Nagydíj időmérő edzésén 1:33.074 perccel volt a leggyorsabb, ez közel négy másodperccel jobb, mint Fernando Alonso tavalyi, kvalifikáció-elsőséget érő 1:37.044-es eredménye.

A Ferrari hatszoros világbajnoka és Jenson Button, a BAR-Honda angol versenyzője úgy vélekedett, nem olyan rossz a helyzet. A spanyol Marc Gené, a Williams-BMW spanyol tesztpilótája viszont osztja az elnök véleményét. "Ilyen elképesztő tempónál már a legkisebb hiba is óriási veszélyt rejt magában."