Vágólapra másolva!
A Forma-1-es világbajnokság harmadik futamára Bahreinben kerül sor, a száguldó cirkusz résztvevői először versenyezhetnek a szahíri ringen.

Korábban írtunk a bahreini nehézségekről, nevezetesen, hogy a pálya alig készült el időre; hogy terrortámadástól tart a pilóták és csapatok nagy része; hogy Michael Schumacher fegyveres őrt kap biztonsága érdekében. De most beszéljünk magáról a versenyről, amely a közel-keleti térségben az első lesz s amelynek megrendezésére közel kétszázmillió dollárt költött az olajállam.

Százezer nézőt várnak a szervezők a viadalra, amely a befejezését tekintve mindenképp rendhagyó lesz: a dobogósoknak az iszlám szokások tiszteletben tartása végett el kell tekinteniük a szokásos pezsgőzéstől. Maga a pálya igazi kihívás lehet a versenyzők számára, van több hajtűkanyarja, öt bal- és hét jobbkanyarja, valamint kilométer hosszú célegyenese. Szakértők 1:33 körüli köridőket és 210 kilométer per órás átlagsebességet jósolnak.

Mivel a mezőny a Williams-BMW-t leszámítva korábban nem járt itt, az optimális beállításokat a szabadedzéseken kell majd megtalálni. Ami biztos, hogy a Hungaroringnél is porosabb aszfalt vár a pilótákra, a királyságban fújó szél ugyanis folyamatosan "teríti" a sivatagi homokot. A mérnökök speciális szűrőkkel kívánnak védekezni a szemcsék ellen, de könnyen megeshet, hogy fáradozásaik kudarcba fulladnak, s rengeteg kieső lesz majd a nagydíjon.

Említsük meg, hogy most debütál a Nemzetközi Automobil Szövetség által megreformált időmérő edzés: az első helyi idő szerint 13 (nálunk 12), a második 14 órakor kezdődik. A verseny startja vasárnap fél kettőkor lesz.

A pálya neve: Bahrain International Circuit
Debütálásának éve: 2004
Futamok száma: -

Aszfaltminőség: nagyon poros
Ideális gumikeverék: nincs adat
Gumikopás: nincs adat
Padlógázarány: nincs adat
Üzemanyagfogyasztás: nincs adat
Elérhető csúcssebesség: kb. 315 km/h

Körrekord edzésen: -
Körrekord versenyen: -

Időeltolódás: +1 óra
Verseny startja: 13.30

A legutóbbi győztesek: -

http://www.bahraingp.com.bh/