Vágólapra másolva!
A Forma-1-es istállók vezetői több idei nagydíj, így a belgiumi futam bojkottálásával fenyegetnek, ezzel tiltakozva az Európai Unió igazságügyi együttműködésében új szakaszt nyitó egységes európai elfogatóparancs bevezetése ellen. A lépés - ha valóban sor kerülne rá, ami azért valószínűtlen - Monaco kivételével az összes európai Forma-1-es nagydíj, így a magyarországi futam sorsát is megpecsételné.

A Le Soir című belga napilap szerdai beszámolója szerint a Nemzetközi Automobil Szövetség, az FIA hétfőn levelet intézett a belga, a spanyol és a brit tagszövetségekhez, tolmácsolva benne tíz Forma-1-es istálló vezetőinek figyelmeztetését. E három ország azért került elsőként a "célkeresztbe", mert a Forma-1-es futamok rendezői közül ők azok, amelyek már ratifikálták a kiadatási eljárásokat jelentősen leegyszerűsítő egységes európai elfogatóparancs bevezetését.

Azonban Monaco kivételével - amely nem tagja az Európai Uniónak - legkésőbb márciusig a többi, futamot rendező európai országban is megtörténik ez a parlamenti lépés (Magyarország pedig a május 1-i EU-belépéssel automatikusan csatlakozik e jogintézményhez), azaz a figyelmeztetés rájuk is vonatkozik.

Az istállók vezetői arra hivatkoznak, hogy a Forma-1 veszélyes sport, ahol sajnos nem lehet kizárni a halálos baleseteket sem. Márpedig az ilyen esetek után őket a letartóztatás veszélye fenyegeti (ez történt például Ayrton Senna tragikus 1994-es balesete után, amikor egy időben valóban felmerült a Williams-istálló három vezetője őrizetbe vételének lehetősége), s az új európai szabály csak megkönnyíti az ilyen, szerintük teljesen igazságtalan lépések meghozatalát. Ezért azután nem hajlandók olyan országba menni, ahol életbe lép az egységes európai elfogatóparancs - illetve az istállók vezetői fenyegetésük visszavonása érdekében garanciákat követelnek arra, hogy sportbalesetek esetén elkerülhetik a hosszú jogi procedúrákat.

Az Európai Bizottság e témakörben illetékes igazságügyi és belügyi biztosának szóvivője a Le Soirnak nyilatkozva meglepőnek mondta a mostani tiltakozást, hiszen a kérdésről már 2003-ban tárgyaltak az FIA-val. Mint érvelt, vannak más veszélyes foglalkozások is, mégsem léptettek életbe kivételeket. A belga igazságügyminisztérium szerint az egységes elfogatóparancs bevezetése nem az őrizetbe vételeket, hanem a kiadatási eljárásokat teszi egyszerűbbé, gyorsabbá, azaz a Forma 1-es vezetők kérdése hibás feltevésen alapul. A belgiumi Forma 1-es nagydíj egyik fő szervezője pedig kijelentette: egy pillanatig sem hiszi, hogy valóban elmaradna a verseny, hiszen akkor az FIA-nak az idei világbajnoki versenynaptárból a viadalok felét, kilenc nagydíjat kellene törölnie.

Max Mosley, az FIA elnöke ellenben a BBC-nek úgy nyilatkozott, illene nagyon komolyan venni a fenyegetést. "Olyan törvény ez, amelyet egyszerűen nem tudunk elfogadni" - mondta Mosley. "A legnagyobb gond, hogy jelen formájában nem csak a csapatvezetők tarthatnak egy esetleges halálos baleset következményeitől, hanem a mérnökök, technikusok is." Mosley ugyanakkor kész a kompromisszumra, s igyekezett megnyugtatni a rajongókat. "Megkezdtük a tárgyalásokat az érintett kabinetekkel, valamint az Európai Bizottsággal, igyekszünk megoldást találni a problémára."

[origo]/MTI