Vágólapra másolva!
Az ötszörös világbajnok Michael Schumacher diadalmaskodott a Forma-1-es világbajnokság utolsó előtti futamán, az Amerikai Nagydíjon, s a záró viadal előtt kilenc ponttal vezet összetettben a második helyen célba érkezett Kimi Räikkönen előtt. Juan Pablo Montoya csak hatodik lett az indianapolisi - nyugodtan mondhatjuk - flúgos futamon, így már nem nyerheti meg a sorozatot. A Ferrari világsztárja pályafutása hetvenedik végső sikerének örülhetett.

Már csak Michael Schumacher veszítheti el az idei világbajnokságot. Röviden így lehetne összefoglalni az esélyeket az utolsó futam, a szuzukai Japán Nagydíj előtt. A Ferrari ötszörös világbajnoka a szerencsének (is) köszönhetően ugyanis megnyerte az indianapolisi versenyt, s előnye immáron kilenc pont a végül másodikként leintett Kimi Räikkönen előtt.

Pedig nem úgy indult, hogy a kerpeni fog ünnepelni: ugyan remekül rajtolt (a hetedikről a negyedik helyre küzdötte fel magát), ám néhány körrel a start után eleredt az eső, ami egyértelműen a michelin-esek malmára hajtotta a vizet. Sorra mentek el Schumacher mellett, aki néhány pillanat leforgása alatt a hatodik helyen találta magát. Räikkönen és Montoya is előtte volt, igaz, utóbbi nem sokáig: a kolumbiai ütközött Rubens Barrichellóval, s a versenybírák úgy ítélték meg, szabálytalankodott. Emiatt arra büntették, hogy kocogjon át a boxutcán, így rengeteg időt veszített.

Persze nemcsak emiatt kapott ki. Hibázgatott rendesen, kétszer is megcsúszott a vizes pályán. Ezzel amúgy nem volt egyedül, a nézők néha azt hihették, jégtáncbemutatóra érkeztek, annyi volt a piruett. Teljesen összekavarodott a mezőny, szinte nem is lehetett tudni, ki áll az élen.

Aztán miután tisztult a kép, érkezett a meglepetés, Jenson Button vezette ugyanis a mezőnyt. Egészen addig, míg a hátulról rakétaként érkező, s mindenkit faképnél hagyó Schumacher el nem ment mellette is. A 38. körben történt mindez, a ferraris ezt követően uralta a versenyt, s nem adta ki kezéből az első helyet.

Hátul közben Montoya szenvedett, s jóllehet felküzdötte magát a hatodik helyre, hátránya így tíz pontra nőtt Schumacherrel szemben. Ez pedig azt jelenti, hogy még akkor sem lehet világbajnok, ha nyer Japánban, Schumacher meg kiesik, utóbbi ugyanis több futamgyőzelmet tud felmutatni. Kimi Räikkönen az egyetlen tehát, aki elveheti Schumachertől hatodik vb-címét, ám a finn helyzete majdhogynem reménytelen: a Ferrarinak egyrészt fekszik a szuzukai pálya, másrészt a kerpeninek egyetlen pont is elég a végső diadalhoz.