Vágólapra másolva!
Jóllehet a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) azt ígérte, a lehető legszigorúbban fog fellépni azon csapatok ellen, amelyek befolyásolják az utolsó két futam végeredményét, Sir Frank Williams kijelentette: ha Juan Pablo Montoya Ralf Schumacher mögött lesz, utasítani fogja a németet, hogy engedje el csapattársát.

A Nemzetközi Automobil Szövetségnek és úgy igazándiból a Forma-1-nek sem hiányzik még egy olyan botrányos befutó, mint amilyet a tavalyi Osztrák Nagydíj hozott. Emlékezetes, a célegyenesbe még Rubens Barrichello fordult elsőként, ám a Ferrari utasította a brazilt, hogy engedje előre mögötte haladó csapattársát, Michael Schumachert. Sokan vesztették el akkor a Forma-1 tisztességébe vetett hitüket, ezért a mostani kiélezett helyzetben (Schumacher három ponttal vezet Montoya, héttel Räikkönen előtt) az FIA igyekszik elébe menni a hasonló ügyeskedéseknek. Közölték az élcsapatokkal, hogy amennyiben a végeredményt rádión keresztül befolyásolják, súlyos büntetésre számíthatnak.

Nem mindenki vette azonban komolyan a figyelmeztetést, Sir Frank Williams, a saját nevét viselő istálló csapatfőnöke kijelentette, elvárja pilótáitól, hogy egységként harcoljanak a vasárnapi Amerikai, majd az azt követő Japán Nagydíjon Montoya és a Williams világbajnoki címéért. "Felejtsék el ezt a felhívást" - mondta Williams a Sunday Timesnak. "Tételezzük fel, hogy Ralf a második, míg Juan Pablo a harmadik helyen halad: nyilvánvaló, hogy az első adandó alkalommal helyet cserélnek."

Sir Frank Williams ugyanakkor azt is elmondta, hogy noha semmiféle lelkiismeret-furdalást nem fog érezni, ha Ralf Schumachert helycserére kell utasítania, a Ferrari ellen nem fognak dolgozni. Az Olasz Nagydíjon sem tartotta fel sokáig Marc Gené Schumachert, a spanyol inkább kiment kereket cserélni. "Nem jellemző ránk, hogy mások ellen versenyeznénk" - húzta fel a szemöldökét Williams, mire fel megkérdezték tőle, hogy a Ferrari csinált-e ilyesmit korábban. "Fogalmam sincs róla, hívják fel Maranellót, s érdeklődjenek ott ez ügyben" - mosolygott a csapatvezető, aki még azon véleményének is hangot adott, miszerint a közönség nem fogja elítélni őt és csapatát, ha Ralf Schumachert hátrébb sorolják. "A nézők szoros küzdelmet akarnak látni, nem pedig azt, hogy Ralf útban van..."