Vágólapra másolva!
Meglepetésre a francia Olivier Panis (Toyota) volt a leggyorsabb a 18. Forma-1-es Magyar Nagydíj első, pénteki szabadedzésén az olasz Jarno Trulli (Renault) és a kolumbiai Juan Pablo Montoya (Williams-BMW) előtt.

A szokásoknak megfelelően a pilóták nagy része már a gyakorlás első felében aktív volt, csak a négycsapatos teszten résztvett, s azon verhetetlen spanyol Fernando Alonso (Renault), Trulli és dán Nicolas Kiesa (Minardi-Cosworth) nem ment ki sokáig az alaposan átalakított Hungaroringre.

A nyitó félórában az ausztrál Mark Webber (Jaguar-Cosworth) volt a leggyorsabb 1:23.617-tel, őt követte az ötszörös világbajnok német Michael Schumacher (Ferrari, 1:23.953) és Montoya (1:24.065). A brazil Rubens Barrichello (Ferrari) a második félóra elején "robbantott", 1:23.201 perccel átvette a vezetést, majd tőle az olasz Trulli 1:22.905-tel. Ezt követően néhány percig nem változott a közvetlen élmezőny sorrendje, pedig a legjobbak folyamatosan köröztek a 4,384 km-es aszfaltcsíkon.

Negyedórával a leintés előtt Montoya 1:22.592-vel került az élre, majd nem sokkal később M. Schumacher pördült meg a pályán, de szerencsére az őt követő pilótáknak sikerült még idejében kikerülniük a kerpeni világsztárt, aki ezután mintha mi sem történt volna, folytatta a gyakorlást. Alig tíz perc volt hátra, amikor Barrichello két ezredre megközelítette a Williams-BMW kolumbiai sztárját, s Trulli hátránya is mindössze 0.073 mp lett.

Pillanatokkal a befejezés előtt Panis meglepte a mezőnyt, végig kiválóan kormányozta autóját, s 1:21.770-nel a legjobb lett, míg mögé zárkózott Trulli 1.22.464-gyel. A végén kiderült, hogy a mindössze második Forma-1-es futamán szereplő Kiesa nemcsak az első, hanem a második félórát is kihagyta, így mért kör nélkül "fejezte be" szereplését.