Vágólapra másolva!
Több mint ezer rendőr kezdte meg a szolgálatot pénteken Budapesten és Mogyoródon, hogy a hét végi Forma-1-es autóversenyre érkező százezres tömeg biztonságára ügyeljen - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője.

A következő napokban a rendőrök száma 1500-ra emelkedik, Pest megye különböző szolgálati helyeiről vezénylik ide őket. Egy részük a közlekedést irányítja, hogy az M3-as autópályán és a városba vezető más utakon elkerüljék a forgalmi akadályokat - mondta Ignácz István dandártábornok.

A kereszteződésekben, a parkolóknál az autósokat irányító rendőrök munkáját helikopterrel is segítik. A légi irányítás azért is fontos, mert a Budapest Parádéra érkező sokezres tömeg közlekedése tovább növelheti az utak zsúfoltságát - húzta alá a dandártábornok.

Ignácz István megemlítette: a megyei rendőrök mellett vasárnap 12 német kolléga is bekapcsolódik majd a rendfenntartásba, egy részüket időlegesen a Balaton-partjáról vezénylik Mogyoródra, a többiek Németországból érkeznek. Ők a német vendégsereg eligazításában, informálásában is részt vállalnak. A rendőrkapitány közölte: a mogyoródi önkormányzattal egyetértésben kijelölték a község határában azt a zónát, ahová a prostituáltak nem léphetnek be, így próbálják elejét venni "az ilyen irányú tiltott tevékenységnek".

Nagyné Botka Mónika, a mogyoródi önkormányzat szóvivője elmondta: az ötezres település megtelt, a lakosság lélekszámának többszöröse tartózkodik már a nagyközségben a versenyre várva. A kétszáznál is több helyi magánszállás nagy részét is elfoglalták a német, holland és más nemzetiségű szurkolók, a nyolc kempingben is alig van már szabad hely. A három napra időlegesen megváltoztatták a község közlekedési rendjét, egyirányú utcákat alakítottak ki, hogy zökkenőmentes legyen a forgalom, s a parkolókhoz akadály nélkül el lehessen jutni.