Vágólapra másolva!
Ralf Schumacher volt a leggyorsabb a Forma-1-es Német Nagydíj első időmérő edzésén, amelyen csapnivalóan szerepelt a Ferrari. Bátyja, Michael csak a kilencedik lett, míg a másik ferraris, Barrichello is gyengélkedett, de egy pozícióval még ő is megelőzte a világbajnok németet.

Baumgartner kis híján lenyomta Verstappent

Az összetettben vezető ötszörös világbajnok, Michael Schumacher kezdte a gyakorlást, s a tőle megszokott pontossággal száguldott végig a 4,574 km-es pályán. Az 1:15.456 p-es idejével délelőtt még a leggyorsabb lett volna, délután viszont ez a teljesítmény már kevésnek bizonyult az üdvösséghez. Következett ugyanis a trónkövetelő Kimi Räikkönen, aki hibázott ugyan a célegyenesben, rövid ideig el is hagyta a pályát, mégis simán megelőzte a hazai szurkolók kedvencét.

A rontás azonban sokba került a finn klasszisnak, Juan Pablo Montoya szinte tökéletes vezetéssel átvette az első helyet. Sokáig nem örülhetett azonban a kolumbiai sztár sem, mert csapattársa, Ralf Schumacher még nála is gyorsabban száguldott a Hockenheimringen, s nagy fölénnyel került az élre. Az addigi tendenciát Rubens Barrichello szakította meg, vagyis nem tudott az első helyre kerülni, sőt mindössze Michael Schumachert előzte meg.

A második "ötöst" Fernando Alonso nyitotta meg, kiválóan, felzárkózott a Williams-BMW két klasszisa mögé, Räikkönen és a két ferraris elé. David Coulthard nem tudta megismételni délelőtti remeklését, akkor első, míg most csak hetedik lett. Jarno Trulli viszont kiválóan kezdett, első részideje még a legjobb volt, majd visszaesett ugyan, de a végén ismét remekelt, s feljött Ralf Schumi és Montoya mögé.

Az idén már több gyakorláson villogó Mark Webber most is kellemes meglepetést okozott szurkolóinak, kiegyensúlyozott teljesítménnyel "beékelődött" a Renault két versenyzője közé, s negyedik lett.

A mezőny második fele a papírformának megfelelően gyakorlatilag csak a hátsó "régiót" bolygatta meg. Az egyetlen s ráadásul negatív meglepetést az 1997-es világbajnok Jacques Villeneuve kicsúszása jelentette.

Utolsóelőttiként rajtolt Justin Wilson. A Minarditól a Jaguar-Cosworthhoz került angol tehetség hatalmas meglepetésre mindkét ferrarist maga mögé utasítva a hetedik helyen zárt. Az újonc Nicolas Kiesa próbálkozását műszaki hiba akadályozta meg már a felvezető körben.

Ralf Schumacher elégedetten nyilatkozott az edzést követően: "Minden úgy alakult, ahogy elképzeltük és rendkívül örülök az első helyemnek. Az autó tökéletes volt, a kiegyensúlyozás nagyszerű, s a gumiválasztás is jól sikerült. Remélem, szombaton is hasonlóan alakul a második, már döntő időmérő."

Juan Pablo Montoya sem kevésbé boldog: "A reggeli szabadedzésen rengeteg problémánk volt, de a csapat délutánra mindent rendbe hozott. Rendkívül örülök annak, hogy a két Williams-BMW végzett az élen, s bízom abban, hogy szombaton is jól alakulnak a dolgok."

A váratlanul gyengén szerepelt Michael Schumacher csalódottan. "A kilencedik helyből is kitűnik, hogy a mostani nem sorolható életem legjobb edzései közé" - mondta az ötszörös világbajnok. "Mélyen a várakozások alatt teljesítettem. Szerencsére nem ma dőlt el a rajtsorrend. Bízom abban, hogy holnap sokkal előrébb fogok végezni. Nem akarok mentegetőzni, de azt azért el kell mondanom, hogy elsőként indultam, s a pálya még eléggé csúszós volt, így valószínűleg ez zavart meg."

A vasárnapi futam rajtsorrendje a szombati, második időmérő edzésen alakul ki.

Német Nagydíj, első időmérő edzés:
1. R. Schumacher (német, Williams-BMW) 1:14.427 p (átlag: 221.242 km/ó)
2. Montoya (kolumbiai, Williams-BMW) 1:14.673
3. Trulli (olasz, Renault) 1:15.004
4. Webber (ausztrál, Jaguar-Cosworth) 1:15.030
5. Alonso (spanyol, Renault) 1:15.214
6. Räikkönen (finn, McLaren-Mercedes) 1:15.276
7. Wilson (angol, Jaguar-Cosworth) 1:15.373
8. Barrichello (brazil, Ferrari) 1:15.399
9. M. Schumacher (német, Ferrari) 1:15.456
10. Panis (francia, Toyota) 1:15.471
11. Coulthard (skót, McLaren-Mercedes) 1:15.557
12. Button (brit, BAR-Honda) 1:15.754
13. Frentzen (német, Sauber-Petronas) 1:15.968
14. Heidfeld (német, Sauber-Petronas) 1:15.985
15. Da Matta (brazil, Toyota) 1:16.450
16. Firman (ír, Jordan-Ford) 1:17.044
17. Fisichella (olasz, Jordan-Ford) 1:17.111
18. Verstappen (holland, Minardi-Cosworth) 1:17.702

Mért kör nélkül:
Villeneuve (kanadai, BAR-Honda)
Kiesa (dán, Minardi-Cosworth)