Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke bízik abban, hogy a tokiói résztvevők "nagyon nagy száma" koronavírus elleni oltást kap, még mielőtt az ötkarikás játékok július 23-án megkezdődnek.

Az olimpiai ügyekkel foglalkozó insidethegames.biz portál Thomas Bach beszédét ismertetve kiemelte, hogy a vakcinációt illetően a NOB segíti a nemzeti olimpiai bizottságokat, és azok is egymást.

Mközben a NOB változatlanul azt vallja, hogy az oltás ne legyen kötelező a sportolók számára a japán fővárosban való versenyzéshez. Bach úgy fogalmazott, hogy az olimpia biztonságos megrendezése érdekében a NOB ösztönzi a nemzeti ötkarikás testületeket, és e téren "nagy előrelépés tapasztalható".

- idézte a portál Bachot, aki a vakcinációban élen járók között említette Litvániát, Magyarországot, Szerbiát és Izraelt. Hozzátette, hogy a NOB kapcsolatban áll azokkal a nemzeti olimpiai bizottságokkal, amelyek országaiban nincs oltás, és jelezte: "próbálunk segíteni".

Közben a Kyodo News japán hírügynökség arról számolt be, hogy akár naponta lehetnek Covid-tesztek az olimpia alatt. A szervezőktől származó információk szerint a lehetséges vírusfertőzés kimutatásának céljával adott esetben már nem orrból és torokból, hanem nyálból vennének mintát, és a vizsgálatokat az olimpiai faluban ejtenék meg. A jelenlegi irányelvek úgy szólnak, hogy négynaponta tesztelik a sportolókat a tavalyról ez év nyarára halasztott tokiói olimpián.