Arra kényszerítik a mexikói nyugdíjasokat, hogy fizessenek, ha fát tartanak a kertjükben

Vágólapra másolva!
Mexikói kartellek arra kényszerítik a nyugdíjasokat, hogy fizessenek, ha fát tartanak a kertjükben. A Los Ciclones és a Los Metros, az Öböl- kartell részlegei díjat szabtak ki a családoknak minden egyes otthont beárnyékoló fáért – lényegében azért, hogy megvédjék magukat a napfénytől Tamaulipasban.
Vágólapra másolva!

A zsarolási díjat először márciusban vetették ki és voltaképpen arról van szó, hogy egy hűvös ház és kert olyan kiváltsággá válik, amelyet csak néhány kiválasztott élvezhet majd a kartellek szerint – írja a Milenio. 

fák, kert, mexikó
A kép csak illusztráció!
Fotó: Roger Ce/Unsplash

A régióban élők – ketten Valle Hermoso-ból és egy ember  Río Bravo településről – felvették a kapcsolatot a hírügynökségekkel, hogy a nyilvánosság tudjon a bűnbandák által kivetett új adóról. Egy nyilatkozó szerint

Tisztán emlékszem, hogy ez mikor történt, mert a férjem születésnapja utáni napon, március 27-én megérkeztek néhányan és azt mondták, hogy mostantól mindenki díjat fog fizetni a telkeken lévő fákért. Erőszakkal benyomultak a kerbe, majd a házba, és azt mondták, négy fáért kell fizetnünk.

A 62 éves idős hölgy azt mondta, ha nem fizet, ki kell vágnia a fáit, de sem neki, sem a 70 éves férjének nincs erre ereje. Ha nem tudják kifizetni maguktól a zsarolási díjat, akkor fizetniük kell a kartell egyik emberének, hogy kibontsa a négy fát. Az ár 100 peso (nagyjából 2140 forint) havonta a művelet fánként.

A hölgy férje úgy véli nincs tisztelet az idősekkel szemben.

Itt nem könyörülnek rajtad, amiért öreg vagy. Mindannyian fizetünk. Más szomszédok fizetik a házuk javítását, mások autóját, az állatok eltartását. Itt semmi az idősek iránti tisztelet: ha nem fizetsz, a kartell megöl."

Nem régiben az Origo írt a drogkartellekről, akik telefonos csalással szereztek pénzt idős emberektől. A csalók telefonon keresték fel az idős férfit, hogy megvennék tőle az egyik ingatlanának üdülési jogát. Pár nappal később már nemzetközi tranzakciót akartak kicsikarni a gazdag befektetők sikeres vásárlásához. A csalás nem állt meg, összesen 106 200 dollárt nyertek ki a 70 éves férfitől és miután nem akart fizetni többet, azzal fenyegették, hogy a mexikói hatóságok kérni fogják a kiadatását. A férfi rettegésében már a családtól kért kölcsön, ám végül feljelentést tett a rendőrségen, amibe az FBI is bekapcsolódott. Kiderült, a csalás a hírhedt mexikói drogkartellhez kapcsolódik, a Jalisco New Generationhöz, akik az elmúlt öt évben 288 millió dollárt csaltak ki hasonló, üdülési joghoz kapcsolódó átveréssel az Egyesült Államokban. (DailyStar)