Tragédiával végződött egy vadászrepülőgép mutatványa Bangladesben - videó

Vágólapra másolva!
Egy repülős mutatvány tragédiával végződött Bangladesben. Egy vadászgép pilótája alacsony magasságban háromszoros forgás után lepattant a kifutópályáról. A hivatalos közlemény szerint a repülőgép mechanikai meghibásodás miatt zuhant le, az incidensről készült felvételeken azonban úgy tűnik, hogy a balesetet egy kockázatos mutatvány okozta.
Vágólapra másolva!

A 32 éves Muhammad Asim Jawad pilóta egy Top Gun-szerű mutatványt próbált végrehajtani, amikor elvesztette az irányítást a gép felett és a Jakovlev Jak-130-as repülőgép törzse végigsiklott az aszfalton.

A gép hátsó részében tűz ütött ki, és a bangladesi légierő pilótája, Jawad Jawad és másodpilótája, Sohan Hasan Khan szárnyparancsnok is katapultált.

A pilóta katapultált, mielőtt a gép felrobbant, de később a kórházban meghalt.
A pilóta katapultált, mielőtt a gép felrobbant, de később a kórházban meghalt.
Fotó: X

Drámai pillanatot örökített meg egy biztonsági kamera felvétele, amelyen látható, amint a vadászgép nagy sebességű forgást hajtott végre veszélyesen alacsonyan. A mutatvány a pilóta számára tragédiával végződött. A bangladesi légierő állítása szerint a lezuhant vadászrepülőgép mechanikai meghibásodást szenvedett, ami katasztrofális balesetet okozott.

A jelentések szerint mindkét pilóta a Karnaphuli folyóban landolt, és a légierő, a haditengerészet és a helyi halászok élve kimentették őket, de Jawad később a kórházban meghalt. Khan továbbra is kritikus állapotban van a kórházban. A repülőgépet később kiemelték a vízből. 

A hivatalos közlemény szerint a repülőgép mechanikai meghibásodás miatt zuhant le, az incidensről készült felvételeken azonban úgy tűnik, hogy a balesetet egy kockázatos mutatvány okozta.

A kifutópálya területéről nemrégiben megszerzett felvételek ellentmondanak a BAF állításának, és egy olyan hátborzongató jelenetet mutatnak be, ahol a repülőgép három egymást követő szárnyforgatást próbál végrehajtani veszélyesen alacsony magasságban - írta a Daily Mail.

A felvételeken látható, hogy a repülőgép nagy sebességgel súrolja a kifutópályát, jelentős károkat okozva a törzsben. 

@trending_viewz Top Gun' stunt ends in tragedy as #fighterjet bounces off runway after low-altitude triple barrel-roll in #Chattogram #Bangladesh #fighterjetcrash #crashes ♬ original sound - 🆃🆁🅴🅽🅳🅸🅽🅶_🆅🅸🅴🆆🆉

Ezt követően a hajtómű lángokba borult, és fekete füst szállt fel. A két pilótának sikerült katapultálnia a lángoló repülőgépből.

Hajmeresztő mutatványok

Korábban arról is írtunk, hogy szereplési vágyból okozott repülőgép-szerencsétlenséget egy eszetlen youtuber is egy nemzeti park felett. A pilóta soha többé nem vezethet repülőgépet.

A múlt hónapban Ráckeresztúron történt halálos légi katasztrófa - egy hetente arra repülő akrobata pilóta volt az áldozat. 

Arról is beszámoltunk, hogy a biztonságos és agyonszabályozott - éppen ezért rendkívül unalmas - polgári légiközlekedés világában hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy léteznek sokkal őszintébb, szabadabb repülési formák is. Ezek egyike az Európában kevésbé ismert, Észak-Amerikában, Ausztráliában és Kanadában rendkívül népszerű bozótrepülés is.