Felbecsülhetetlen értékű japán műkincseket találtak az Egyesült Államokban - videó

Vágólapra másolva!
Az FBI 22 darab műtárgyat juttatott vissza a japán Okinavára, miután egy család felfedezte azokat néhai apjuk padlásán Massachusettsben. A férfi második világháborús veterán volt.
Vágólapra másolva!

Az FBI bostoni részlegének ügynökei pénteken bejelentették, hogy lopott műtárgyakat fognak visszaszolgáltatni Japánnak, amit hosszas nyomozást előzött meg - írja az FBI.

A nyomozás akkor kezdődött, amikor egy család felhívta őket, hogy néhai apjuk holmijának átnézése közben műkincseket találtak.

A tárgyak között hat 18-19. századi festett tekercs volt, amelyek közül három egy darabból állt, de ezeket három részre vágták. A tárgyak között volt egy kézzel rajzolt okinawai térkép a 19. századból, valamint különböző kerámiák. A nyomozók találtak egy gépelt levelet is, ami segített megerősíteni, hogy a tárgyakat a második világháború utolsó napjaiban rabolták el.

Az apa második világháborús veterán volt, de az FBI szerint sosem szolgált a csendes-óceáni hadszíntéren.

A leletek felfedezése után az FBI a tárgyakat a washingtoni Smithsonian Institution's National Museum of Asian Art múzeumba szállította. A tekercseket először a múzeumban bontották ki, és felfedték az okinawai királyi család portréit élénk vörös, arany és kék színben.

Az okinawai műkincseket felfedező család tagjai azt kérték, hogy személyazonosságukat tartsák titokban - írja a Guardian.