Külföldi és hazai különlegességek, egyedülálló művészek a Margitszigeti Színház nyári programjában

Margitszigeti Szabadtéri Színház, MargitszigetiSzabadtériSzínház, Sunhill Bistro & Skybar, sajtótájékoztató, 2024.05.07.
Fotó: Magyar Nemzet/Bach Máté
Vágólapra másolva!
Évadnyitó sajtótájékoztatót tartott a Margitszigeti Színház, ahol Bán Teodóra, a színház igazgatója és művészeti vezetője ismertette az idei év nyári programját. Május 19-től szeptember 11-ig a teátrum a világ legjobbjait, nemzetközi és hazai sztárokat és produkciókat hoz el közönségének. Színházi előadásokat, koncerteket, táncelőadásokat, könnyű- és komolyzenei fellépőket, operagálát, klasszikus baletteket és operákat láthatnak majd az érdeklődők nyáron a Margitszigeti szabadtéri színpadon. Többek között fellép Jonathan Tetelman, Bradley Jaden, de egyedülálló lesz itthon a VIVALDIANNO Shining Venice című show is. A hazai művészek közül koncertet ad Molnár Ferenc Caramel, a 45 éves Karthago együttes, az Anna And The Barbies, Kökény Attila és Rakonczai Viktor. A Győri Nemzeti Színház és a Margitszigeti Színház közös produkciójában látható lesz majd a világhírű Evita című musical is. Bán Teodóra az Origónak úgy fogalmazott: fontos feladata van a Margitszigeti Színháznak, ugyanis a kőszínházak és a koncerttermek nyáron bezárnak, az emberek kimennek a szabadba, a Margitszigeti Színház szabadtéri színpadának atmoszférája pedig olyan egyedülálló, amit a közönség és a művészek is éreznek – ezért is szeretik ennyire. A sajtótájékoztatón a legkiválóbb hazai művészek és alkotók ízelítőt adtak a szezon műsoraiból.
Vágólapra másolva!

A Margitszigeti Szabadtéri Színház a kulturális programok széles spektrumával várja a közönséget az idén nyáron is. Bán Teodóra, a színház igazgatja és művészeti vezetője úgy fogalmazott: 

a világ legjobbjait, nemzetközi és hazai sztárokat és produkciókat hoznak el közönségének 2024-ben is. 

Színházi előadások, koncertek, táncelőadások, könnyű- és komolyzenei fellépők, operagála, klasszikus balettek és operák, igazi műfaji sokszínűség jellemzi a széles programkínálatot.

Margitszigeti Szabadtéri Színház, MargitszigetiSzabadtériSzínház, Sunhill Bistro & Skybar, sajtótájékoztató, 2024.05.07.
Fotó: Magyar Nemzet/Bach Máté

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad 3000 nézőt tud befogadni előadásonként. A színház különlegessége, hogy számtalan műfajból mutat be nagyszabású produkciókat és hozza el a világ élvonalába tartozó neveket. A látványos nagyszínpadi előadások és koncertek egyedi és felejthetetlen élményben részesítik a nézőket. 

Margitszigeti Szabadtéri Színház, MargitszigetiSzabadtériSzínház, Sunhill Bistro & Skybar, sajtótájékoztató, 2024.05.07.
Fotó: Magyar Nemzet/Bach Máté

 

Pünkösd vasárnap indul a szezon

 

Május 19-én, pünkösd vasárnapján a Mária evangéliuma című rockoperával indul a szezon, a darab új szereposztással lesz látható. A színház az előadás mellett kiegészítő programokat is szervez. Az esti produkció előtt egész napos esemény várja majd a családokat a színházban és környezetében. A Csillagszeműek Táncegyüttes népi hagyományokat bemutató játékos programjával, pünkösdi királyfi és királylány választással hangolódnak majd az ünnepre. 

Interaktív gyereknapi eseményre is készülnek, az Így neveld a sárkányodat! film-zene-koncertet megelőzően egy egész napos eseményen vehetnek részt a családok, ahol a mozgás, a játék, az együttlét és természetesen a sárkányok lesznek fókuszban.

 

Egyedülálló külföldi produkciók


A Margitszigeti Színház idei előadásai igazi kuriózumnak ígérkeznek a főváros kulturális életében: újfajta közösségi eseményekkel és minden eddiginél különlegesebb programsorozattal várják a hangulatos nyáresti kikapcsolódást kedvelő érdeklődőket. 

Margitszigeti Szabadtéri Színház, MargitszigetiSzabadtériSzínház, Sunhill Bistro & Skybar, sajtótájékoztató, 2024.05.07.
Fotó: Magyar Nemzet/Bach Máté

Bán Teodóra úgy fogalmazott: minden évben igyekeznek megújulni, és arra törekednek, az felülmúlják az előző szezon sikereit. 

„Nyitott szemmel járunk a világban, figyeljük az újdonságokat, a legnagyobb operaházak, színházak műsorát és azon dolgozunk egész évben, hogy itt, Budapesten is láthasson olyan sztárokat a közönség, akik a világ más nagyvárosaiban lépnek fel. Legyen szó az opera világklasszisairól, vagy épp a West End színpadainak csillagairól, mi elcsábítjuk, elhozzuk Magyarországra. Igazi szenzációnak számít például Jonathan Tetelman The Great Puccini című operagálája, és a világhírű hegedűvirtuóz Nemanja Radulović koncertje,vagy akár LURA fellépése, aki a Zöld-foki-szigetek énekese, de a Ballet Preljocaj légies és mesés táncosainak előadása, a LE LAC DES CYGNES, azaz A hattyúk tava balett is. A legnagyobbak között tartják számon a West End sztár Bradley Jaden musical énekest, aki Live in Budapest musicalgála koncertjével érkezik. Abszolút egyedülálló lesz itthon a VIVALDIANNO Shining Venice című show műsora, melyben egy egészen újszerű vizuális koncepció bontakozik majd ki. A produkció a zenét, a 3D-s videóvetítéseket, a táncot, a fény- és lézershowt ötvözi egy egyedülálló történetben, amelyet a barokk zene zsenijének, Antonio Vivaldinak szenteltek. Emellett izgatottan várjuk az Ausztriából érkező The Freaks cirkuszi produkcióját, akik elhozzák legújabb show-műsoruk világpremierjét Nova Visionaire címmel. Megemlítem még a nemzetközi palettáról a spanyol ikon, Antonio Gades csapatának táncos produkcióját is. A világhírű táncos és koreográfus a Carmen című flamenco előadással érkezik. A szenvedélyes és életteli előadás páratlanul hiteles módon jeleníti meg a tradicionális spanyol flamenco kirobbanó erejét és érzelmi töltetét.”- mondta Bán Teodóra.

Hozzátette: 

„Talán nem véletlen, hogy sikerült megnyerniük ezeket a művészeket, hiszen az előző évek is bizonyították: a Margitszigeti Színház fontos szerepet tölt be. Nyáron bezárnak a kőszínházak és a koncerttermek, az emberek pedig kimennek a szabadba. A Margitszigeti szabadtéri színpad pedig a legjobb választás, ha minőségi kultúrára vágyik az ember.” 

 

Legendás hazai művészek a Margitszigeti Színház színpadán

 

Balázs János zongoraművésszel indul a szezon, aki az ünnepélyes klasszikus Nyitókoncert sztárvendége lesz, amelyet az Összetartozás Napja tiszteletére rendeznek a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral. Az est karmestere Madaras Gergely, aki számos nemzetközi sikert ért már el.   

A Csodálatos magyar jazz címet kapta a legjobb magyar jazz-zenészeket felvonultató nagy koncert, melyet a Jazz Szövetség és a Margitszigeti Színház közösen állít színpadra. A koncerthez kapcsolódóan egy egész hétvégét felölelő Jazz és borfesztivált rendez a teátrum Margitszigeti Jazz Napok címmel. 

Jubileumát ünnepli a negyvenöt éves Karthago zenekar a Margitszigeten. A koncerten a slágerek mellett olyan dalokat is játszik majd a zenekar, amelyeket évtizedek óta nem hallhatott a közönség.  

Az Origónak Szigeti Ferenc, a zenekar vezetője azt mondta: lesz majd egy akusztikus blokk, ahol egy szál gitárral és zongorával játsszák el a lírai dalaikat. 

„Sokan kérdezték tőlünk, hogy nem furcsa-e egy rockzenekarnak olyan színházban koncertet adni, ahol ül a közönség. Erre mindig azt mondom, hogy egyáltalán nem, ugyanis ülő közönség előtt játszani hatalmas élmény. Másfajta siker, amikor minden dal után feláll a közönség és két-háromperces vastapssal üdvözli a zenekart.”

 - mondta.

Az Anna And The Barbies zenekar tagjai kifejezetten a Margitszigetre álmodták meg nagy Szent Iván éjszakai showműsorukat, mellyel huszadik születésnapjukat ünneplik majd. 

Margitszigeti Szabadtéri Színház, MargitszigetiSzabadtériSzínház, Sunhill Bistro & Skybar, sajtótájékoztató, 2024.05.07.
Anna And The Barbies, Fotó: Magyar Nemzet/Bach Máté

Érkezik egy sztárpáros is: Kökény Attila és Rakonczai Viktor. 

Kökény Attila úgy fogalmazott: közös produkciójuk különlegessége, hogy két férfierő találkozott: az ösztön és az elegancia. Ez pedig nagyon ritka. Saját dalokat és feldolgozásokat is előadnak - egyedi hangszerelésben. 

Margitszigeti Szabadtéri Színház, MargitszigetiSzabadtériSzínház, Sunhill Bistro & Skybar, sajtótájékoztató, 2024.05.07.
Kökény Attila és Rakonczai Viktor, Fotó: Magyar Nemzet/Bach Máté

A Cotton Club Singers és a 100 Tagú Cigányzenekar pedig – teljes létszámban – 2024-ben is kizárólag a Margitszigeti Színházban lesz látható.

 

Musical, opera és operettbemutatók a Margitszigeten


A színház új musicalbemutatója idén Andrew Lloyd Webber és Tim Rice világhírű darabja, az EVITA musical lesz. A Madonna címszereplésével készült és már klasszikussá vált film nyomán készülő előadás a Győri Nemzeti Színház és a Margitszigeti Színház közös produkciója Bakos Kiss Gábor rendezésében.  

Egy vadonatúj operabemutatóval is készülnek, Káel Csaba rendezésében mutatják be Rossini legkedveltebb művét, A sevillai borbélyt a Margitszigeti Színház és a Magyar Állami Operaház közös produkciójaként. 

A szabadakarat>>>> című zenés színházi produkció az Erkel Színházban lezajlott bemutató után a Margitszigeten látható majd újra egyetlen alkalommal. 

Margitszigeti Szabadtéri Színház, MargitszigetiSzabadtériSzínház, Sunhill Bistro & Skybar, sajtótájékoztató, 2024.05.07.
Bán Teodóra, a Margitszigeti Színház igazgatója
Fotó: Magyar Nemzet/Bach Máté

A Mária főhadnagy operett parádés szereposztással, Homonnay Zsolt rendezésében lesz látható a Margitszigeten. A Budapesti Operettszínház és a Margitszigeti Színház közös előadásának különlegessége, hogy a színpadi játéktér kitágul, illeszkedve a helyszín egyedülálló adottságaihoz.  

„Hihetetlenül várom már a Párizsi éjszaka című produkciónkat, melyet úgy álmodtam meg, hogy egy estére valóban a Margitszigetre költözzön Párizs. A mulatók, orfeumok hangulata, a kacérság, a szerelem hatja majd át az estét, mindezt Offenbach legnépszerűbb dallamaira építjük fel. Tavaly remek élmény volt az ország sztártáncosaival dolgozni, ez az éjszaka is felejthetetlen lesz, ebben biztos vagyok.” – mondta Bán Teodóra, aki az Origónak úgy fogalmazott: 

„Van egy jó szlogenünk: a szabadtéri színház mindenki színháza, és több, mint színházi élmény. Ez valóban így van, ugyanis a Margitszigeti Színház környezete, nézőtere, egyedülálló atmoszférája beszippantja a művészeket és a közönséget is. A fellépő külföldi és hazai sztárok pedig imádják a színházunkat – mi pedig nagyon szeretjük őket.”

A Margitszigeti Színház idei évada május 19-én kezdődik és szeptember 11-én ér véget.