Átadták az idei Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Vágólapra másolva!
A magyar zeneművészet tíz kiemelkedő, harminc év alatti képviselője vehette át a Junior Prima Díjat magyar zeneművészet kategóriában.
Vágólapra másolva!

Az idei díjazottak között szerepel Balog Nella csellóművész, Drippey Máté jazzszaxofonos, ifjabb Gál László kürtművész, Kelemen Gáspár hegedűművész, Mester Dávid zeneszerző és zongoraművész, Nagy Ábel Márton jazz-zongoraművész, zeneszerző és énekes, Papp Mátyás jazz-harsonaművész és hangszerelő, Stark János Mátyás hegedűművész, zeneszerző, Szabady Ildikó fuvolaművész és Szalai Molli zongoraművész.

Fotó: MVM Zrt., A Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának 2024-es díjazottjai
 

Az elismeréseket szerdán adták át. 

Fotó: MVM Zrt., Balog Nella csellóművész és Szalai Molli zongoraművész produkciója a 2024-es Junior Prima díjátadón
 

A megújult zsűri a legtekintélyesebb magyar zeneművészeti szakértőkből, valamint az Alapítványt és a Társalapító MVM-et képviselő zsűritagokból áll,

úgy mint Balázs János Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész, Prima- és Junior Prima-díjas, érdemes művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, az MMA rendes tagja; Balogh Gabriella, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumi tagja; Bozóky Anita, a díj Társalapítója, az MVM Zrt. kommunikációs igazgatója; Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezető igazgatója; Fekete-Kovács Kornél Liszt Ferenc-díjas előadóművész, zeneszerző, karmester; Kapusi Kálmán tanszékvezető egyetemi docens, nagybőgőművész, a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézet igazgatója; Keller András Kossuth-, Liszt-, Prima Primissima- és Bartók-Pásztory-díjas hegedűművész, karmester, érdemes művész, a Keller Quartet alapítója, a Concerto Budapest zeneigazgatója, az MMA rendes tagja; valamint Rúzsa Magdolna Máté Péter-, Artisjus-, Music Awards-, háromszoros Fonogram-díjas és négyszeres Petőfi Zenei Díjas énekesnő, dalszerző.

Fotó: MVM Zrt., Nagy Ábel Márton jazz-zongoraművész, zeneszerző, énekes és Papp Mátyás jazz-harsonaművész, hangszerelő produkciója a 2024-es Junior Prima díjátadón

Az MVM Csoport számára több évtizede kiemelten fontos a kulturális értékek támogatása, ápolása. A Junior Prima Díj tizenhét éve létrehozott magyar zeneművészet kategóriája is ezt a célt szolgálja. Az előző évhez hasonlóan a díj idén is a zenei műfajok szélesebb körére terjed ki. 

Az elismerés pénzjutalommal is jár, az eddigi 2 millió forint helyett fejenként 3 millió forintra emelkedett a kiemelkedő tehetségek támogatása.

 

Fotó: MVM Zrt., Szabady Ildikó fuvolaművész és Szalai Molli zongoraművész produkciója a 2024-es Junior Prima díjátadón
 

A tudományt is díjazzák

A Magyar Fejlesztési Bank és a Prima Primissima Alapítvány 2007-ben hívta életre a Junior Prima Díj magyar tudomány kategóriáját; az elismerést azok a fiatal tudósok kaphatják,

akik kimagasló tudományos munkájukkal, nemzetközi eredményeikkel,

oktatási- és közösségépítő tevékenységükkel jelentősen hozzájárulnak a magyar tudomány fejlődéséhez. 

Fotó: MVM Zrt., A Junior Prima Díj 2024 magyar zeneművészet kategória

A díjazottak kiválasztásáról az egyetemektől, kutatóintézetektől érkezett jelölések alapján szakmai zsűri döntött. Az MFB 2-2 millió forinttal támogatja a díjazottakat.